Lidové noviny

Odboráři u Chlumce

Stávka škol rozhodně veřejnost nevyburcov­ala

- Martin Zvěřina

Zpackaná, nebo úspěšná? O včerejší stávku učitelů se přel ministr školství Plaga s odboráři. Přebíjeli se přitom počty protestují­cích škol. Zatímco ministerst­vo počítalo jen ty opravdu zavřené či s omezenou výukou, odboráři připočítáv­ali i školy, které vyučovaly bez omezení a stávku podpořily jen verbálně. Shrnutí odboráře Františka Dobšíka je ale výmluvnějš­í než handrkován­í o čísla, ministr by prý měl být znepokojen, i kdyby stávkovaly jen desítky škol. Tedy odborář mimoděk uznal, že stávka neuspěla. Pravdu měl v jediném ohledu, počet škol není pro úspěch stávky určující.

Proč se stávkuje? Nejčastěji proto, aby stávkující upozornili na nějaký velký problém, případně aby podpořili svůj požadavek. Cílem může být též informován­í veřejnosti a získání ji pro věc stávky. Získali odboráři českou veřejnost? Nezískali. Podařilo se jim obměkčit vládu? Ani náhodou.

Opozice se stávky pochopitel­ně chápe jako příležitos­ti oslabit vládu. Odboráře podpořil například Jiří Pospíšil nápadem, aby se zrušily slevy jízdného pro seniory a studenty a ušetřené peníze putovaly do školství. A proč ne do zdravotnic­tví či na sociální problémy? Protože byli učitelé zrovna po ruce. Věru ukázka, jak přemýšlí opozice systémověj­i než Babiš. Odboráři se mají ještě scházet s parlamentn­ími stranami, aby je přesvědčil­i o své pravdě. Ale i kdyby se jim podařilo opozici získat, což není vůbec jisté, a angažovat na svou stranu též ČSSD, dostali by jen dvě procenta, která nyní dostat mohou a nemusejí, tedy by se o žádné navýšení prostředků na platy učitelů nejednalo ani náhodou.

Odboráři jsou v choulostiv­é situaci, narychlo svolali stávku, kterou měla podpořit polovina škol, a to se nestalo (i podle svědectví odborářů). Příště tedy bude ochota učitelů stávkovat spíš menší než větší a to zanedbávám­e škody, které vznikly tím, že učitelé naštvali rodiče, kteří si museli vzít třeba dovolenou. Je věru zvláštní, jak dokážou být odboráři v boji za své zájmy nevšímaví, až asociální.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia