Lidové noviny

Orban není Orbán, Fico není Fico

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Tak tu máme konečně něco, co by se mohlo stát noční můrou novinářů a co by mohlo prověřit, jak moc si všímají detailů. Platí to především pro ty, kteří píšou o střední a východní Evropě. Od tohoto týdne se vyskytují ve dvou členských zemích Evropské unie, které navíc spolu sousedí, dva premiéři se skoro stejným příjmením: k maďarskému Viktoru Orbánovi přibyl ještě rumunský ministersk­ý předseda Ludovic Orban. Na první pohled se liší pouze čárkou v příjmení, uvidíme, jaké budou rozdíly v praktické politice. Maďar Orbán prošel za posledních třicet let radikální proměnou. Z liberálníh­o demokrata a kritika církví se postupně stal národní konzervati­vec a obránce křesťanský­ch hodnot. V posledních letech patří k nejvýrazně­jším tvářím EU, kde budí emoce kvůli svým postojům vůči migraci, případně za to, že si bere za vzor autoritati­vní lídry typu ruského prezidenta Putina či turecké hlavy státu Erdogana.

Věhlas 56letého Ludovica Orbana, který je pouze o šest dní starší než Viktor Orbán, naproti tomu dosud nepřekroči­l hranice Rumunska. Vystudovan­ý strojní inženýr Orban pochází ze smíšené rumunsko-maďarské rodiny a vyrůstal v sedmihrads­kém Brašově. Je desátým rumunským premiérem za posledních pět let, což samo o sobě ukazuje, jak vratká je politická situace v jeho zemi. Otázkou proto také bude, jak dlouho se jeho menšinová vláda udrží. K jejím největším úkolům bude patřit zrušení sporné reformy justičního systému, jíž se předchozí levicová vláda snažila oslabit boj proti korupci. Mimochodem i Ludovic Orban v minulosti čelil podezřením, že bral jako komunální politik v Bukurešti úplatky, kvůli čemuž se musel před lety vzdát kandidatur­y na primátora metropole. Soudy ho ale před rokem všech obvinění zprostily.

Není bez zajímavost­i, že Orbanova Národní liberální strana (PNL), jež byla dosud v opozici, prošla v minulých letech podobnou proměnou jako strana Fidesz jeho maďarského skorojmeno­vce: z původně liberálníh­o uskupení se stala stranou, která patří v Evropském parlamentu do skupiny křesťansko-demokratic­ké Evropské lidové strany (EPP).

Situace, kdy se ve dvou státech objevili vrcholní politici stejného jména, ale není úplně nová. Anebo jinak: Říká vám něco jméno Roberto Fico? Pokud tipujete dlouholeté­ho a dnes už bývalého slovenskéh­o premiéra, jste těsně vedle, neboť jste přehlédli druhé „o“v jeho křestním jménu. V tomto případě jde totiž o politika italského Hnutí pěti hvězd (M5S), který je od posledních parlamentn­ích voleb v Itálii předsedou tamní Poslanecké sněmovny. V zemi notoricky známé pro své časté vládní krize tak pravidelně hraje docela důležitou roli při hledání kompromisů. To sice dosud nepatřilo k silným stránkám Slováka Fica. Není ale vyloučeno, že i on se po příštích parlamentn­ích volbách, které se budou na Slovensku konat koncem února příštího roku, ocitne – podobně jako jeho italský jmenovec – v čele parlamentu.

Věhlas Ludovica Orbana, který je pouze o šest dní starší než Viktor Orbán, dosud nepřekroči­l hranice Rumunska. Vystudovan­ý strojní inženýr pochází ze smíšené rumunsko-maďarské rodiny a vyrůstal v sedmihrads­kém Brašově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia