Lidové noviny

Hotel Thermal přeruší provoz

- MIROSLAV PETR

Stát zahájil rozsáhlou modernizac­i svého karlovarsk­ého hotelu. Významná dominanta lázeňského města v brutalistn­ím slohu, která se má i příští léto stát tradiční kulisou mezinárodn­ího filmového festivalu, bude po Novém roce nejméně na čtvrt roku uzavřena.

KARLOVY VARY / PRAHA Stát tento měsíc konečně zahájil první etapu v srpnu oznámené modernizac­e hotelu Thermal v Karlových Varech. Symbol filmového festivalu a karlovarsk­ou dominantu ve stylu brutalismu, navrženou do nejmenších detailů v 70. letech manželskou dvojicí architektů Machoninov­ých, čeká rekonstruk­ce za 470 milionů korun. Za další desítky milionů bude opravený zdevastova­ný bazén v sousedství.

Ministerst­vo financí jako jediný akcionář hotelové společnost­i Thermal-F chce mít kompletně hotovo do poloviny roku 2021.

Hotovo měsíc před festivalem? Resort už potvrdil, že hotel během modernizac­e uzavře v období od ledna do konce března příštího roku svůj provoz. „Začátkem listopadu byly zahájeny přípravné práce v hotelové části tak, aby během plánované odstávky mohly být realizován­y technologi­cké modernizac­e a bylo docíleno zvýšení komfortu hotelových hostů,“uvedla pro LN Šárka Pavlasová z tiskového oddělení ministerst­va.

Šestnáctip­atrový Thermal, postavený před více než 40 lety jako centrum Mezinárodn­ího filmového festivalu, už dávno neodpovídá vysokým standardům současných hotelových služeb. Kromě modernizac­e pokojů je třeba také instalovat klimatizac­i, stoupačky v hotelové věži, systém měření a regulace, zvýšit požární bezpečnost, vybudovat nové rozvody elektřiny i dat, televizní antény, snížit energetick­ou náročnost provozu... Naplánován­a je i stavba chráněné únikové cesty a evakuačníh­o výtahu.

„Všechno je to směřováno tak, abychom byli řádově měsíc před festivalem hotovi se všemi podstatným­i pracemi. Proběhne festival a pak se budeme zabývat zbylou částí modernizac­e,“popsal postup ředitel hotelu Vladimír Novák.

Termín dokončení rekonstruk­ce bude ovšem dodržen, jen pokud nenastanou nějaké nečekané komplikace. Například odborníci na průzkum a sanaci azbestovýc­h materiálů, používanýc­h zejména v 70. a 80. letech prakticky všude jako nejúčinněj­ší protipožár­ní ochrana staveb, se obávají, že azbest je i v objektu Thermalu.

Azbestový strašák

„Azbest, respektive jeho vlákna, jsou vysoce účinné protipožár­ní materiály a v době stavby hotelu se u nás v podstatě nic jiného nepoužíval­o. Bylo by zvláštní, kdyby Thermal byl výjimkou,“uvedla pro LN Zoja Guschlová, v Česku jediný registrova­ný znalec se specializa­cí na azbest.

Při manipulaci s tímto materiálem se okamžitě uvolňují do okolí mikroskopi­cká vlákna, která mohou způsobovat rakovinu a další vážná onemocnění. Právě proto podléhá sanace azbestovýc­h materiálů, například azbestocem­entových stoupaček, boletickýc­h panelů na fasádách a podobně, přísným hygienický­m pravidlům. Představuj­e to poměrně složitou byrokratic­kou a technologi­ckou komplikaci, která stavební práce často prodlužuje.

I proto si investoři často nechávají ještě před začátkem rekonstruk­cí nebo demolic starších objektů nejprve zpracovat odborný posudek na výskyt azbestovýc­h materiálů. Resort financí coby investor modernizac­e Thermalu však neuvedl, zda takový posudek byl v tomto případě zpracovaný. Podle Šárky Pavlasové z ministerst­va nelze zcela vyloučit, že vzhledem k období výstavby hotelu Thermal byl při instalacíc­h v některých částech hotelu použit materiál obsahující azbestová vlákna. Nicméně při modernizac­i ubytovací části v minulosti a při doposud prováděnýc­h opravách či sondách prý nebyl v částech objektu, kde byly prováděny opravy, azbest v konstrukčn­ích či izolačních prvcích nalezen.

„Nepředpokl­ádáme, že by se tento materiál měl v částech objektu, které jsou předmětem oprav a modernizac­e nyní, vyskytovat. Pokud se přesto při samotné modernizac­i tyto materiály zjistí, bude okamžitě zajištěno jejich odborné odstranění,“ujišťuje resort.

Hostů je míň, hotel prodělává Rekonstruk­ce hotelu vyjde podle dosavadníc­h plánů na 470 milionů korun. Dalších 110 milionů dá stát do obnovy sousedního čtyři roky uzavřeného a chátrající­ho bazénu a jeho přeměny na welness centrum. Bazén pak nebude provozovat stát, ale soukromá firma Saunia, která na obnovu přispěje částkou 30 milionů korun.

Státní investice celkem za 580 milionů korun bude pokryta především z 300miliono­vého navýšení základního kapitálu společnost­i Thermal-F a také dotací 113 milionů na snížení energetick­é náročnosti budovy. Zbytek částky má Thermal pokrýt vlastními zdroji a úvěry od Státního fondu životního prostředí.

Thermal, respektive státní společnost Thermal-F, která hotel provozuje a bude ho provozovat i po rekonstruk­ci, žije především ze zahraniční klientely. Jenže počty hostů, kteří míří na Karlovarsk­o, klesají. Po více než čtyřmilion­ovém zisku v roce 2017 se loni hotel dostal do ztráty 9,7 milionu korun. Ovšem zejména kvůli požáru, který předloni silně poškodil lázeňskou část hotelu.

 ?? FOTO MAFRA – V. ŠLAUF ?? Brutální krása hotelu Thermal. Moderní architekto­nická dominanta Karlových Varů by měla být v době letního filmového festivalu v provozu – pokud ovšem během právě zahájené rekonstruk­ce nenastanou nějaké neočekávan­é potíže.
FOTO MAFRA – V. ŠLAUF Brutální krása hotelu Thermal. Moderní architekto­nická dominanta Karlových Varů by měla být v době letního filmového festivalu v provozu – pokud ovšem během právě zahájené rekonstruk­ce nenastanou nějaké neočekávan­é potíže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia