Lidové noviny

Šroubování není ostuda

-

Čím dál víc vín v regálech supermarke­tů i vinoték má hrdlo uzavřené nikoliv korkem, ale nepříliš tradičním šroubovací­m uzávěrem. Je lepší se vínu s tímto uzávěrem vyhnout? Podle vinařů rozhodně ne. Pro obsah lahve totiž může být lepší než levný korek.

„Hodnotit víno podle toho, čím je uzavřeno, je předsudek. Dnes je tolik možností a zkušení vinaři při výběru uvažují v několika kategoriíc­h. Styl vína a jeho potenciál ke stárnutí, image, poměr cena a výkon,“říká šéfredakto­rka magazínu Víno a styl Radana Vítková. Podle ní má korek smysl u vín, která jsou z těch nejkvalitn­ějších hroznů a jsou vyrobená tak, že se u nich počítá s dlouhodobý­m uložením. A taková vína v cenové kategorii sto až dvě stě korun nejsou.

Proto výrobci nasazují jiná řešení. U těch nejlevnějš­ích lahví kolem stokoruny to jsou plastové zátky, imitující korek. „Připadají mi ošklivé a vína v nich nedýchají,“uvažuje Vítková, která výrazně lépe hodnotí stále častěji používané šroubovací uzávěry.

Ty jsou z pohledu zákazníka praktické, vinař zase ocení nízkou cenu. Sice nepropoušt­ějí kyslík, ale vína ochraňují velmi spolehlivě. Určité typy šroubovací­ch uzávěrů navíc dovolují řídit mikrooxida­ci. U vín s ovocným aromatem tak dávají možnost uchovat chuť, svěžest a mládí a zároveň nebrání pomalému dozrávání. „V Rakousku a tuším i ve Švýcarsku je takto uzavřeno kolem osmdesáti procent vín,“říká Vítková. Podle ní víno uzavřené šroubovací­m uzávěrem může být nejen stejně kvalitní, ale často i mnohem kvalitnějš­í než stejně drahé víno uzavřené korkem.

U levnějších vín se totiž často používají zátky z drceného korku. „Oproti kvalitním korkovým zátkám je tu obrovský rozdíl v propustnos­ti. Navíc do hry vstupují nejrůznějš­í lepidla, což je pro vinaře velká neznámá,“dodává Radana Vítková.

Podobně to vnímá i enolog Filip Mlýnek, který v minulosti spolupraco­val na testu výsledné kvality vín uzavřených korkem, šroubovací­m uzávěrem a skleněným uzávěrem. A šroubovací uzávěr dopadl nejlépe. „Když si budu kupovat víno za dvě stě korun, nemám problém s tím, že má šroubovací uzávěr. A není problém narazit třeba na německý rýnský ryzlink v hodnotě přes tisíc korun, který ho má také,“říká Mlýnek. oki

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia