Lidové noviny

Pro dobré víno do vinotéky

Roste prodej přes internet Vinaři se shodují, že ani nákup v supermarke­tu nemusí skončit zklamáním

- ONDŘEJ KINKOR

Největší množství vína se u nás prodá v super- a hypermarke­tech. Nákup je tady nejsnazší, ceny se nejčastěji pohybují mezi 80 až 200 korunami, což Čechům nebrání v tom, aby lahev vína přidali k ostatnímu zboží do vozíku.

„Do obchodů jdou spotřební vína k rychlému vypití. V supermarke­tu bych nekupoval nic, od čeho bych si sliboval, že bude ještě několik let zrát. Perly tady nečekejte, ale to zároveň neznamená, že se v supermarke­tu nedá najít víno na příjemný víkendový oběd,“říká znalec vína Miloš Fryč, který ve velkých obchodech radí sahat po lahvích od velkých producentů typu Víno Mikulov, Chateau Valtice, Znovín Znojmo nebo Vinselekt Michlovský. „Nezískáte nic originální­ho, ale šance, že se spálíte, je minimální.“

Ruce pryč v tomto typu obchodů je podle něj naopak lepší dávat od dražších lahví a vín z menších vinařství. „Z pohledu vína je největším problémem supermarke­tů způsob jeho skladování. Víno má ideálně ležet v prostředí s minimem světla a s nižší teplotou, v obchodě je to přesně naopak. A čím déle v regále je, tím jeho kvalita klesá. „Zaprášená lahev, byť třeba i lepšího a dražšího vína, je tak nejkratší cestou ke zklamání ze zbytečně utracených peněz,“varuje Fryč.

Víno z ciziny radši od sousedů Stejně tak radí přistupova­t i k vínům, která do Česka doputovala z jiného kontinentu, a přesto se prodávají za 150 korun. Platí to hlavně pro levná vína z Chile, Jihoafrick­é republiky nebo Nového Zélandu. „Když v souvislost­i s transporte­m pominu ekologicko­u stránku věci, která rozhodně není zanedbatel­ná, a zamyslím se jen nad náklady na dopravu, vychází mi, že obsah lahve bude sotva průměrný. Když už někdo zatouží po vínu z ciziny, sáhl bych po lahvi z Německa, Rakouska nebo Francie,“radí Fryč.

Krokem o stupeň výš v kvalitě nabídky jsou vinotéky. Nejsou sice na každém kroku a nemají otevřeno 12 hodin denně, ale na druhou stranu by měly nabídnout personál, který prodávaná vína zná, pečuje o ně a umí je zákazníkov­i popsat.

„Především má být ve vinotéce ve srovnání se supermarke­tem úplně odlišná nabídka vín,“zdůrazňuje majitelka dvou vinoték Jana Konopáskov­á. „Zaměřujeme se na vína z Moravy, Čech a Německa a Itálie. Sice to jsou jen tři státy, ale s téměř nekonečným množstvím vinařství. Vinařství, jejichž vína prodáváme, a je jich něco kolem 40, si postupně během dvou až tří let pravidelně objedeme a přímo na místě zjistíme, co mají nového. To pak předáváme zákazníkům,“vysvětluje Konopáskov­á. A dodává, že zákazníci u ní platí tři až čtyři sta korun za lahev.

Další možnost, jak se k dobrému vínu dostat co nejblíž a ještě to spojit se zajímavým zážitkem, spočívá v cestě přímo k vinaři. V praxi to může představov­at návštěvu sklípku, ochutnávku řady vín, ubytování ve vinařské oblasti i příležitos­t nákupu za ceny zajímavějš­í než v obchodě.

„Kdo nemá z okruhu svých známých tip na konkrétní vinařství, kam by vyjel, může se inspirovat webem a soutěží Top vinařský cíl na stejnojmen­né internetov­é stránce,“radí šéfredakto­rka magazínu Víno a styl Radana Vítková.

Takový výlet, pokud nepočítáme nákup desítek lahví vína, nemusí být nic přehnaně drahého. Kdo takto plánuje za vínem vyrazit, měl by ale počítat s tím, že v těch nejnavštěv­ovanějších oblastech je zejména během jara a časného podzimu potřeba rezervace. „Na příští rok už máme víkendy v dubnu, květnu a červnu plné,“potvrzuje například Marek Šurýn, majitel pálavského vinařství Pergen, který hostům kromě ubytování nabízí i řízenou ochutnávku.

Čtvrtina se prodá po internetu Další možností, jak se dostat ke kvalitním vínům, je samozřejmě internetov­ý obchod, který nabízí prakticky každé středně velké vinařství. Ti menší pak mají na webových stránkách vinařství uvedenou nabídku vín s možností jejich zaslání poštou.

Jak síla internetu v tomto smyslu roste, dokazuje například e-shop vinařství Znovín Znojmo, které přes internet prodá zhruba čtvrtinu produkce. A v budoucnu to nejspíš bude ještě víc.

„Je to pro nás důležitý prodejní kanál. Každý rok objem tržeb na e-shopu roste o deset procent. Rozdíl tržeb mezi lety 2008 a 2018 je sto procent,“pochvaluje si Eva Gargelová z obchodního oddělení Znovín Znojmo.

To zákazníky k nákupu na webu kromě bonusového programu láká nabídkou kompletníh­o sortimentu vinařství, včetně archivních lahví. A samozřejmě i cenami, které jsou nižší než v běžné maloobchod­ní síti. „Kromě toho naše internetov­é zákazníky dvakrát ročně zveme na jižní Moravu. Jednak přímo na vinice, ale i na degustace archivních vín,“dodává Gargelová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia