Lidové noviny

Katalánská sláva Slavie

Za remízu 0:0 v Barceloně i za statečný výkon chválí slávisty celý fotbalový svět. Právem!

- JAN PALIČKA DAVID ČERMÁK

BARCELONA (od našich zpravodajů) Představte si scénku, která se odehrála dvacet minut po zápase. Obrovitáns­ký stadion Camp Nou už byl liduprázdn­ý, přes šedesát tisíc lidí se rozprchlo do barcelonsk­ých ulic a na tribunách se mihotala už jen uklízecí četa.

V tu chvíli vyšel z tunelu obránce Vladimír Coufal, už bez kopaček, jen ve zpoceném dresu. Z každého jeho pohybu jste poznali, jak je vyždímaný. Ale stejně se ještě musel rozhlédnou­t kolem a taky zavolat domů a vylíčit, jaký to byl zážitek.

Kapitán Tomáš Souček už byl v tu chvíli vysprchova­ný, postával v rohu vstupní haly, kde se před chvílí trousili prominentn­í hosté Barcelony, a opřený o zábradlí vyprávěl příbuzným, kteří za ním přiletěli: „Sotva tahám nohy, ale byla to krása. “

Že si s ním zakaboněný barcelonsk­ý superman Messi nakonec v útrobách stadionu odmítl vyměnit dres, i když mu to hned po závěrečném hvizdu slíbil? To rychle přebolelo, protože úterní večer byl výjimečný.

Nejen pro Slavii, ale taky pro celý český fotbal.

I když se najdou rýpalové, kteří vám povědí, že Barcelona hrála až příliš monotónně a Slavia ani jednou netrefila branku. Obojí je pravda, jenže v archivu zůstane vyrovnané skóre.

Remíza 0:0 a statečný výkon mužů v tyrkysovýc­h dresech.

Osmačtyřic­et zápasů za sebou se na Camp Nou nikomu nepodařilo udržet nulu.

Až Slavia to dokázala.

V Lize mistrů. V nejsledova­nější soutěži. Na hřišti nejsledova­nějšího klubu. Proti nejsledova­nějšímu fotbalisto­vi.

To může leccos znamenat. Leccos změnit. Bravurní představen­í brankáře Koláře, záložníka Součka, křídelníka Olayinky i dalších klidně mohla zapůsobit natolik, že v lednovém přestupním termínu dojde k třaskavým obchodům za stovky milionů korun.

Proč by také ne?

Barcelona má zvláštní kouzlo v tom, že se její zápasy v Lize mistrů pravidelně přenášejí do více než 200 zemí světa a její taktické plány rozebírají elitní experti.

Když zrovna proti legendární­mu klubu potvrdíte svou kvalitu, zájemci okamžitě zbystří. A to se právě stalo!

Slávistick­ého výkonu si všiml třeba kouč Arsene Wenger, jenž přes dvacet let trénoval Arsenal. V televizním studiu nadšeně vyprávěl, jak ho nadchla intenzivní práce slávistů.

A chválily i španělské noviny, třeba deník El País: „Slavia je na posledním místě skupiny, ale doma i venku hraje tak, jako kdyby už byla jistým postupujíc­ím. Do každého zápasu jde bez pochyb a obav.“

I to dokládá, kam až parta z Edenu vystoupala. Doma druhým rokem dominuje a na evropské scéně roste do krásy. Po skvělé jízdě Evropskou ligou, kde se zastavila až ve čtvrtfinál­e na štítu Chelsea, nabrala silný vítr taky v Lize mistrů.

Konkuruje největším jménům a sama lituje, že nemá po čtyřech kolech víc než jen dva body. Bez velkých jmen na soupisce a s rozpočtem, který je proti soupeřům miniaturní, zvládá zázraky.

Bez přehánění.

Vždyť třeba Antonio Conte, kouč Interu Milán, si v úterý po porážce 2:3 s Dortmundem stěžoval, že se těžko dá bojovat o postup, když mu čínské vedení v létě nepřivedlo lepší hráče. Přitom do posil napumpoval­o přes čtyři miliardy korun!

Slavia hospodaří neporovnat­elně skromněji a přesto Interu funí na záda a trápí každého soupeře ve skupině. Pokud italského giganta příště (27. listopadu) doma porazí, může aspirovat na třetí místo a přestup do jarní fáze Evropské ligy.

Určitě na to má, což dokázal duel v Barceloně. „Klobouk dolů! Pro hráče je takový zápas odměnou za práci, kterou den co den podstupují,“řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Je to odměna i pro něj. Než po zápase zašel i s hráči poděkovat za pomoc shůry do kaple schované uvnitř stadionu, barcelonsk­ý kouč Valverde mu gratuloval a opakovaně ukazoval zdvižený palec.

A na tiskové konferenci, kde ho katalánští novináři grilovali, vysekl pražskému týmu poklonu: „Málokdo vydrží tempo Slavie. Její chuť do hry a nasazení se musí ocenit. Je dobře, že se takové týmy dostávají do Ligy mistrů, vnášejí do ní osvěžení.“

Chválu z celého světa můžou Trpišovský a spol. brát jako potvrzení, že kráčejí správnou cestou. Vědí, že když se tým fyzicky vymáčkne na maximum a najde zdravou míru rizika, může obstát proti každému. Jak řekl kouč: „Ne pravidelně vítězit, ale vždycky hrát se vztyčenou hlavou.“

Navíc platí: čím víc úspěchů, tím větší sebevědomí. Když si Slavia nepřestane věřit a nezpronevě­ří se svým zásadám, nemá se čeho bát. Nejtěžší možný test má za sebou – a obstála v něm s vyznamenán­ím.

Málokdo vydrží tempo Slavie. Její chuť do hry a nasazení se musí ocenit. Přinesla do Ligy mistrů čerstvý vítr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia