Lidové noviny

Chci urvat Oktagon 15 pro sebe

- ROBERT RAMPA

Nastoupí do svého největšího zápasu v Česku. Na sobotním turnaji Oktagon 15 vyzve Viktor Pešta o titul těžké váhy MMA současného šampiona Michala Martínka.

PRAHA Pešta by rád výkonem zastínil očekávaný hlavní tahák akce v našlapané O2 areně mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem.

Zní váš zápas s Martínkem atraktivně­ji než souboj Vémoly s Véghem?

To bych byl při hodnocení subjektivn­í...

Buďte.

Musím uznat, jejich zápas se promuje tak dlouho, že v lidech asi vyvolává větší odezvu. Ale nemyslím si, že bychom já s Martínkem byli kvalitou horší.

Máte ambici je atraktivit­ou překonat?

Taky jsem nad tím přemýšlel, rád bych si ten večer urval pro sebe. Sice mají hlavní zápas, ale jdou jen na tři kola, my na pět. Tak se ptám, co je tedy hlavní zápas?

Dokážete posoudit, jak zajímavý zápas Vémoly s Véghem bude?

Mluví se o něm dlouho, promovalo se to. Druhá věc ale je, jak reálně proběhne. Často se stává, že takové zápasy bývají o ničem. Vemte si duel Mayweather vs. Pacquiao (boxerský souboj v roce 2015 ovládl Mayweather). To snad byl taky nějaký zápas tisíciletí a ve finále nikoho nebavil. Tady se může stát to samé i proto, jaký mají Végh s Vémolou styl. Zrovna Karel nedělá atraktivní souboje.

Ostatně na Vémolu za nudu pískali už na Štvanici.

A může to přijít znovu. Diváci jsou v tomhle nevděční. Chápu, že zaplatili za lístky a chtějí vidět show, jako sportovce mě ale zajímá v první řadě výhra a pískání mi přijde ubohý.

Trvalo vám, než jste Martínka jako soupeře přijal?

Vzal jsem si asi den na rozmyšleno­u, Ondra Novotný (spolumajit­el) mi to nadhodil, nijak na mě netlačil. Potřeboval jsem promyslet, jestli se chci vrátit do těžké váhy. Plánoval jsem zkusit polotěžkou, ale velký zápas v O2 areně mi dával smysl.

Co vám zápas s Martínkem přinese?

Budu favorit, extra mě neposune, ale upevním si pozici jedničky. A titul Oktagonu je cenný. Lidi mi říkají, že můžu jen ztratit, ale to není pravda.

V pořadu Ušák jste mluvil o tom, že vaši dřívější soupeři dopovali. Děje se to i v Česku?

Všude, akorát jsem nechtěl být konkrétní. I když o některých bojovnícíc­h můžu s jistotou říct, že dopovali, protože je později nachytala kontrola. Třeba Ruslan Magomedov, můj první soupeř v UFC. Jak tam začala fungovat USADA, třikrát ho načapali a dostal doživotní stopku. Našel bych víc příkladů - Konstantin­a Jerochina nebo Yosefa Aliho Mohammada. Kromě UFC to nikdo pořádně nekontrolu­je. I v Čechách jde o běžnou věc, lidi se tím ani netají. Na kameru vám to ale samozřejmě nikdo nepřizná. Ani já, nehodlám bonzovat.

Dopuje i česká špička?

Děje se to ve všech kruzích. Mě spíš ale děsí, že dopují i na amatérské úrovni. Byl bych rád, kdyby se to začalo kontrolova­t.

Oktagon na otázky o zavádění kontrol odpovídá vyhýbavě.

Když to řeknu blbě, promotér nemá úplně motivaci kontroly dělat. Stojí to peníze a měl by horší výkony, zbortí se startovky. Věřím ale, že časem se k tomu dospěje a kontroly budou. Stále jsme hrozně mladý sport, tak člověk nemůže chtít všechno hned.

 ?? FOTO OKTAGON MMA ?? Chce titul.
Viktor Pešta, který prošel slavnou UFC, bude v sobotu bojovat o pás Oktagonu.
FOTO OKTAGON MMA Chce titul. Viktor Pešta, který prošel slavnou UFC, bude v sobotu bojovat o pás Oktagonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia