Lidové noviny

Start sezony je zde. A začíná čas testování

-

PRAHA Čeští hokejisté vstoupí dnes v Leksandu zápasem proti domácímu Švédsku do turnaje Karjala a zároveň také do nové reprezenta­ční sezony. Z pozice kapitána povede výběr kouče Miloše Říhy útočník Jan Kovář. Obsazení brankovišt­ě zatím trenéři tají.

Přestože ve Švédsku už sehrál národní tým dlouhou řadu zápasů, v Leksandu se představí vůbec poprvé. Malé švédské město má šest tisíc obyvatel, ale halu s kapacitou 7650 diváků.

V prvním útoku nastoupí centr Kovář spolu s křídly Andrejem Nestrašile­m a Michalem Řepíkem. Ve druhém pak trio bratří Zohornů. Do zápasu nastoupí patrně osm beků a dvanáct útočníků. „Budeme chtít hrát na všechny hráče, když máme tu možnost. Chceme vidět všechny hráče v akci,“nastínil asistent trenéra Robert Reichel.

Trenéři také již dopředu avizovali, že by dali v každém utkání prostor jednomu z tria gólmanů Roman Will, Marek Langhamer a Karel Vejmelka. Kdo ale začne, zůstalo prozatím nevyřčeno.

Will by se nabízel s ohledem na své působení ve švédské nejvyšší soutěži. „I tahle možnost tam je... Přemýšlíme, kdo by mohl chytat proti komu, ale může se to samozřejmě i změnit,“řekl Reichel.

Od Tre kronor neočekává zásadní změnu herního projevu. Nový trenér Johan Garpenlöv působil u týmu už jako asistent svého předchůdce Rikarda Grönborga.

Věří, že český tým vyráží na první větší akci sezony lépe připravený než před rokem. „Loni jsme tak úplně nevěděli, co od toho prvního turnaje očekávat. Teď jsme ale zkušenější, hráči i trenéři. Myslím, že jsme připravení, teď jde jen o to, abychom to skloubili, abychom pracovali, bojovali a hráli ten hokej, co jsme hráli i na mistrovstv­í světa,“přál si Reichel.

Poslední vzájemný duel se odehrál na mistrovstv­í světa v Bratislavě a Češi zvítězili po výborném výkonu 5:2. V rámci turnaje Karjala se loni hrálo v Praze a Švédové vyhráli 3:2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia