Lidové noviny

Mlčení hradního prominenta

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Když kamery při udílení státních vyznamenán­í 28. října snímaly osazenstvo Vladislavs­kého sálu, Martina Nejedlého nešlo přehlédnou­t. Ne nadarmo se prezidento­vu poradci, který se na přelomu 80. a 90. let profesioná­lně věnoval volejbalu, přezdívá totem. Co už však k vidění v souvislost­i s bývalým 1. místopředs­edou Strany práv občanů – Zemanovci není, je jeho kariérní životopis.

Martin Nejedlý v devadesátý­ch letech pracovně působil v Rusku. Podrobnost­i jeho východního angažmá nejsou k dispozici. Ví se pouze, že než firma spadla do likvidace, působil jako jednatel české divize ruského ropného gigantu Lukoil Aviation Czech. Deník The New York Times Nejedlého v roce 2016 nepřímo označil za emisara ruských zájmů na Pražském hradě.

Přestože Nejedlý prezidenta pravidelně doprovází, působí na Hradě

jako externista. Toto jeho pracovní (ne)zařazení způsobilo, že hradní kancelář údajně nemá k dispozici jeho životopis, do něhož LN chtějí už přes více než šest let nahlédnout. Sám Nejedlý na žádost o zveřejnění své pracovní historie vytrvale nereaguje.

Hrad Nejedlého vede na seznamu expertního týmu prezidenta. Nejedlý tak čerpá řadu výhod. Přímo na Hradě má kancelář a v kapse i diplomatic­ký pas, který díky svému angažmá získal. V zákulisí politiky platí Nejedlý dlouhodobě za důležitého hráče. Prezidento­vi pomohl leccos zařídit v průběhu prezidents­kých kampaní, pro hlavu státu je i zdrojem informací o tom, co se děje za oficiálním­i kulisami tuzemské politiky. Byl to však možná právě on se svými ruskými konexemi, kdo se stal neodstavit­elnou překážkou Zemanovy vytoužené návštěvy amerického prezidenta v Bílém domě.

O tom, že má Nejedlý, společně se svým hradním kolegou kancléřem Vratislave­m Mynářem, v Rusku dveře otevřené, má svědčit historka, která koluje v pražském zákulisí. Jeden ze zdrojů LN nedávno vykreslil, kterak cestoval do Moskvy. Na palubě stejného letounu se měli nacházet Nejedlý i Mynář. Po přistání v ruské metropoli se hradnímu tandemu mělo dostat „královskéh­o“přivítání včetně limuzín, za které by se prý nejeden státník nestyděl.

Od žádosti o zveřejnění životopisu prezidento­va muže uplynulo 2245 dnů. Lze předpoklád­at, že tuto sérii Nejedlý natáhne až do konce Zemanova panování. Česká veřejnost se možná nikdy nedozví, kdo přesně měl mnoho let vliv na chod hradní politiky. V současnost­i začínají éterem vířit jména potenciáln­ích prezidents­kých kandidátů pro příští volby. Lekce s Nejedlého „neživotopi­sem“ukazuje, jak důležité bude monitorova­t a analyzovat nejbližší okolí hradních aspirantů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia