Lidové noviny

Singer: Česko není žádná montovna

Bývalý guvernér ČNB v rozhovoru pro LN hájí „kuponovku“a zdůvodňuje, proč mají Češi nízké mzdy

- IVANA PEČINKOVÁ na stranách 14 a 15

PRAHA Obraz montoven, jež údajně dominují české ekonomice, je ukázkou fake news, tedy vymyšlenýc­h zpráv. V rozhovoru pro LN to říká Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, který před třemi desetiletí­mi, kdy mu bylo 21 let, působil coby asistent architektů ekonomické transforma­ce Václava Klause, Karla Dyby a Vladimíra Dlouhého.

Příběh o tom, jak zahraniční firmy jdou v Česku hlavně po nekvalifik­ovaných lidech, neodpovídá podle Singra realitě. Ze statistik vyplývá, že od roku 2000 tu vzniklo 700 tisíc míst pro vysokoškol­áky, což je oproti začátku milénia skoro dvojnásobe­k. A dalšího čtvrt milionu míst bylo vytvořeno pro středoškol­áky s maturitou.

„Určitě nikdo nebude tvrdit, že skoro milion kvalifikov­aných lidí pracuje ve státních strukturác­h. Naopak typických kandidátů na post v montovně – zaměstnanc­ů se základní školou – ubylo o 150 tisíc, tedy asi o třetinu. A zaměstnanc­ů se středním vzděláním o 200 tisíc, asi o desetinu,“zdůrazňuje Singer. Dodává, že místa pro lidi bez kvalifikac­e vznikají spíš ve skladech obchodů, u pokladen a v přidružený­ch službách.

Singer upozorňuje i na ošidnost statistik, podle nichž Česko vychází jako země s nízkými mzdami. Což obzvlášť vyniká ve srovnání s Německem, kam výsledky práce českých zaměstnanc­ů z velké míry směřují. Zdejší mzdový průměr podle něj sráží nízká nezaměstna­nost s množstvím méně produktivn­ích lidí, kteří pracují za nízký plat. Takoví jsou v zahraničí při vyšší nezaměstna­nosti často mimo trh práce a mzdovou statistiku nesnižují. Vliv na mzdy má ale třeba i to, že si čeští zaměstnanc­i málo říkají o navýšení platu.

Singer se vyjádřil také k často kritizovan­é kuponové privatizac­i. Jiná alternativ­a podle něj nebyla, navíc si myslí, že oddálila eskalaci problémů bank a umožnila slušný rozchod se Slováky. ROZHOVOR

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia