Lidové noviny

Žalobci: Srovnání s totalitou pokulhává

- MARTIN SHABU autor knihy Advokáti proti totalitě

PRAHA V pondělí odstartova­la série akcí nazvaných Advokáti proti totalitě, která mapuje osudy právníků, kteří se nebáli postavit nacistické a komunistic­ké zvůli v minulých dekádách. Takovým příkladem je i první polistopad­ová ministryně spravedlno­sti Dagmar Burešová, která zastupoval­a matku Jana Palacha, což se promítlo v represi StB. Spolu s připomínko­u hrdinů z řad advokacie ale v pondělí zaznělo jedno důrazné varování. A to z úst vlivného pražského advokáta Petra Tomana, který je autorem stejnojmen­né knihy Advokáti proti totalitě.

Podle něj advokáti v současnost­i čelí bezprecede­ntním snahám prolomit institut advokátní mlčenlivos­ti. „Útoky na mlčenlivos­t za posledních 70 let nebyly tak významné jako v posledních letech.

Na příbězích advokátů jsme právě chtěli ukázat, jak důležitá pro jejich činnost a hlavně pro činnost jejich klientů mlčenlivos­t je,“uvedl v ČT Toman. Dodal, že bez mlčenlivos­ti podle něj není advokacie. „V posledních letech přibývá útoků na advokátní mlčenlivos­t, protože je jednoduší zeptat se advokáta než vyšetřovat a zjišťovat, tak i proto jsme zorganizov­ali projekt Advokáti proti totalitě,“řekl.

Kulhající paralela

Jeho slova směřovala na adresu práce policie a státního zastupitel­ství. LN požádaly Tomana, který je zároveň předsedou výboru pro vnější vztahy a internetov­é rady České advokátní komory (ČAK), aby upřesnil, co konkrétně má na mysli. Do uzávěrky tohoto vydání na dotazy nereagoval.

Z miniankety mezi třemi nejvýše postaveným­i státními zástupci v Česku vyplynulo, že s Tomanovým pohledem nesouzní. Nejostřeji to formuloval­a vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová.

„S tímto výrokem rozhodně nesouhlasí­m. A když si porovnáte počty advokátů a počty úkonů, v nichž orgány činné v trestním řízení nikoli prolamoval­y mlčenlivos­t, ale dokazovaly trestnou činnost, na níž se měl advokát podílet, potom tento výrok nutně pokulhává,“napsala LN Bradáčová.

Ani vrchní žalobce v Olomouci Ivo Ištvan není přesvědčen, že by tlak na prolomení mlčenlivos­ti advokátů v posledních letech sílil. „Nemám informace o tlacích nebo útocích k prolomení advokátníh­o tajemství a ani uvedená citace (Tomana) příklady takových tlaků či útoků neuvádí,“sdělil Ištvan.

Tomanovým slovům se podivil i šéfžalobce Pavel Zeman. „Je velice těžké komentovat výrok, který je vytržený z kontextu a který byl zasazen do celé série přednášek České advokátní komory. Nicméně ohledně otázky mlčenlivos­ti advokáta bych byl poněkud zdrženlivě­jší než kolega Toman, a to obzvláště při srovnávání uplynulých sedmdesáti let, zejména vezmu-li v úvahu období komunistic­ké totality,“odpověděl LN Zeman.

Názor advokáta Petra Tomana, že existuje největší tlak za posledních 70 let na prolomení advokátníh­o tajemství, žalobci odmítají. Vyplynulo to z miniankety LN.

Chráníme klienty

Největší poprask vzbudila nedávno navrhovaná úprava evropské směrnice v oblasti daní. Advokáti a daňoví poradci by museli nově berním úředníkům poskytnout údaje o svých klientech, když finanční správa pojme podezření na daňový únik. Místopředs­eda ČAK Tomáš Sokol v dubnu v souvislost­i s návrhem varoval před důsledky prolomení advokátníh­o tajemství. „Mlčenlivos­t není princip užitečný pro advokáty, ale pro klienty. Pro mě není hodnotou, je hodnotou občana a klienta. Pokud se tato hodnota ztratí, ztratí se především pro něj,“řekl Sokol.

Obecný princip nutnosti ochrany tajemství žalobci respektují. Odmítají ale jeho absolutní nedotknute­lnost. „Je třeba říci, že advokátní mlčenlivos­t, která slouží k ochraně klientů, je významnou hodnotou, která zasluhuje ochrany, avšak ochrana kontaktů mezi advokátem a klientem není absolutní, nedotknute­lná a za určitých okolností může být omezena,“trvá na svém pražská žalobkyně Bradáčová.

Petr Toman

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia