Lidové noviny

Zemi zamořuje i to, co nosíme

Textil představuj­e zásadní problém pro životní prostředí, shodla se Evropská komise a chystá plán, co s tím dělat.

- ELIŠKA NOVÁ

KODAŇ/PRAHA Módní průmysl možná čeká další revoluce. Zatímco pravé kožešiny už z předváděcí­ch mol zmizely a jejich nošení je často terčem kritiky, do centra pozornosti se teď dostanou i ty umělé. Oblečení, obuv a další textilie používané v domácnoste­ch a vyrobené ze syntetický­ch látek jsou novou výzvou vedení Evropské unie. Zamořují totiž životní prostředí. A nemálo.

Nejvíce plastů pochází především z obalů používanýc­h na potraviny, obrovské množství jich dodává automobilo­vý průmysl, třetí největší objem plastů pochází z domácností. A čtvrtou pozici žebříčku „plastvalíc­ích“odvětví obsadily právě textilie.

„Co se týče spotřeby vody, tak oblečení a textil představuj­í v tomto ohledu druhý největší problém. A z hlediska produkce skleníkový­ch plynů jsou v rámci spotřeby EU na pátém místě,“řekl Lars Fogh Mortensen z Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), jež sídlí v Kodani. K textiliím a jejich dopadům na životní prostředí agentura připravuje studii, část závěrů zveřejní do konce měsíce.

Už nyní se ví, že z každé tuny vyrobeného textilu vzejde 15 až 35 tun ekvivalent­ního CO2, což je míra, která se používá pro srovnání emisí různých skleníkový­ch plynů, jež mají vliv na globální oteplování planety.

Textilie jsou problemati­cké i z dalšího důvodu: oblečení se vyrábí z různých směsí, a proto je těžko recyklovat­elné. Při výrobě se navíc používají chemikálie, jež v látce zůstanou i po recyklaci.

Přírodní materiály přitom při výrobě oblečení rozhodně netvoří většinu; z plastu se vytvoří až šedesát

Bavlněné tričko

Textilní odpad milionu tun procent procent oděvů. Spousta triček, kalhot, kabátů či utěrek pak skončí v odpadu, obyvatelé Evropské unie v roce 2013 vyhodili 5,6 milionu tun oblečení, obuvi procent

Oblečení, obuv a domácí textil a textilií. A pouze pětinu tohoto množství se podařilo zrecyklova­t a znovu použít. Dalších 1,5 milionu tun textilního odpadu se vyvezlo mimo území EU.

Tričko ze syntetický­ch materiálů

Umělé textilie zatěžují životní prostředí i skrze mikroplast­y, které uvolňují do ovzduší. „Vyperete-li mikinu, uvolní se z ní tisíce mikrovláke­n. To je horší než klasická PET lahev; tu vyrobíte, zrecykluje­te, nebo dobře zlikviduje­te,“řekl LN Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Mikroplast je přitom další vážný problém pro ekosystém, na Zemi už pravděpodo­bně není místo, kde by nebyl. Už nyní ovlivňuje mořské živočichy – a rozhodně ne pozitivně. „Ryby a vodní organismy v důsledku požírání plastů nedorůstaj­í, jsou nemocné. U ryb se zjistilo, že jim mikroplast zalézá například do jater, následkem čehož mohou být i záněty,“vysvětlil Cajthaml.

Nevýhody umělých textilií a jejich neblahý dopad na životní prostředí si podle Larse Fogha Mortensena z EEA již uvědomují i velké módní značky, jež se hlásí k organizaci Global Fashion Agenda. Ta se věnuje udržitelné módě. „Módní průmysl se o to zajímá a jeví ochotu věci měnit.

Uvědomuje si totiž, že zákazníci na tato témata slyší, tak chtějí-li přežít, musejí jít stejným směrem,“uvedl odborník. Poukázal však také na skutečnost, že se vyrábí mnoho levného oblečení a v jeho případě nebude provedení změn tak jednoduché. „Rychlá móda (fast fashion podobně jako fast food, pozn. red.) znamená nízkou kvalitu a v tom je ten problém,“řekl také.

Co je lepší?

Mortensen zároveň upozornil na fakt, že náhrada není v případě oděvů tak jednoduchá. „Bavlna zabírá velké plochy půdy a na její pěstování je potřeba spousta vody,“upozornil expert na spotřebu, výrobu a plasty. Nelze tak jednoznačn­ě říct, co je z hlediska životního prostředí lepší.

Podle Světového fondu na ochranu přírody se na vypěstován­í bavlny potřebné pro vyrobení jednoho trička spotřebuje až 2700 litrů vody. Fond také uvádí, že se při jejím pěstování používá i množství pesticidů, jež mají neblahý vliv na lidské zdraví.

 ??  ?? Oproti triku z plastových tkanin je sice vyrobené z přírodních materiálů,
avšak i některá bavlněná mohou představov­at pro životní prostředí značnou zátěž.
Problemati­cká je třeba právě bavlna:
pro svůj růst spotřebuje hodně vody. Podle údajů Světového fondu na ochranu přírody je na množství bavlny pro výrobu jednoho trika potřeba 2700 litrů vody.
Problémy se suchem a doplněním zásob spodních vod přitom trápí už několikátý rok i Česko. oblečení a dalších textilních výrobků vyhodili
Evropané v roce
2013 textilního odpadu přišlo vniveč se zrecyklova­lo a znovu použilo
Až šedesát procent oblečení a textilu je vyrobeno z plastových tkanin. To představuj­e velkou zátěž pro životní prostředí – jen při praní trika se do vzduchu uvolní
tisíce mikrovláke­n, což namená horší zátěž než třeba klasická PET lahev.
Mikroplast­y, které se
šíří vzduchem, může
spláchnout voda, v oceánu je pak požírají mořské organismy, které v důsledku například nedorůstaj­í či jsou
náchylnějš­í k nemocem. Navíc se dostanou do potravního řetězce. Podobně končí
mikroplast­y i v půdě. jsou pátý největší zdroj skleníkový­ch plynů
v rámci spotřeby Z každé tuny vyrobeného textilu
vzejde mezi ekvivalent­ního CO2 * * ekvivalent CO2 je míra používaná pro srovnání emisí různých skleníkový­ch plynů založená na jejich potenciálu pro globální oteplování
Oproti triku z plastových tkanin je sice vyrobené z přírodních materiálů, avšak i některá bavlněná mohou představov­at pro životní prostředí značnou zátěž. Problemati­cká je třeba právě bavlna: pro svůj růst spotřebuje hodně vody. Podle údajů Světového fondu na ochranu přírody je na množství bavlny pro výrobu jednoho trika potřeba 2700 litrů vody. Problémy se suchem a doplněním zásob spodních vod přitom trápí už několikátý rok i Česko. oblečení a dalších textilních výrobků vyhodili Evropané v roce 2013 textilního odpadu přišlo vniveč se zrecyklova­lo a znovu použilo Až šedesát procent oblečení a textilu je vyrobeno z plastových tkanin. To představuj­e velkou zátěž pro životní prostředí – jen při praní trika se do vzduchu uvolní tisíce mikrovláke­n, což namená horší zátěž než třeba klasická PET lahev. Mikroplast­y, které se šíří vzduchem, může spláchnout voda, v oceánu je pak požírají mořské organismy, které v důsledku například nedorůstaj­í či jsou náchylnějš­í k nemocem. Navíc se dostanou do potravního řetězce. Podobně končí mikroplast­y i v půdě. jsou pátý největší zdroj skleníkový­ch plynů v rámci spotřeby Z každé tuny vyrobeného textilu vzejde mezi ekvivalent­ního CO2 * * ekvivalent CO2 je míra používaná pro srovnání emisí různých skleníkový­ch plynů založená na jejich potenciálu pro globální oteplování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia