Lidové noviny

Přístroj čte zprávy odmítnutýc­h orgánů

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Kanadský lékař Philip Halloran navštívil v 70. letech několikrát jako postgraduá­lní student akademii věd v Praze, protože se zajímal o transplant­ační medicínu. A ta byla v Českoslove­nsku navzdory panujícímu totalitním­u režimu excelentní. Včera do Prahy zavítal opět, tentokrát aby si převzal ocenění za svůj význačný objev takzvaného molekulárn­ího mikroskopu.

Jeho vynález umožňuje lékařům mnohem lepší diagnostik­u v případech odmítnutí darovaného orgánu, které je stále největším problémem transplant­ační medicíny. Cenu si Halloran převzal večer v pražském Karolinu.

Luští genové informace

Objevil totiž zcela inovativní metodu, která na základě genové analýzy dokáže mnohem přesněji určit, o jaký druh odmítnutí transplant­ovaného orgánu se u pacienta vlastně jedná.

„Když se transplant­uje orgán, tak rejekce (odmítnutí – pozn. red.) nastane vždy. Proto používáme imunosupre­sivní látky, aby se potlačila. Někdy se nám to daří výborně, někdy méně, a rejekcí je několik typů. Ale ne vždycky je jednoduché je diagnostik­ovat,“vysvětlil Štefan Vítko, předseda správní rady České transplant­ační nadace, která ceny uděluje.

Hlavní metodou, jak se rejekce neboli odmítnutí orgánu zkoumá, je takzvaná biopsie. Odebere se část tkáně a patolog pak pod mikroskope­m zjišťuje, o jaké postižení jde. Ale i vynikající patologové mají často problém ho určit a nedocházej­í vždy ke stejným výsledkům.

Halloran se jako první podíval na to, které geny jsou u daného preparátu zabržděné nebo spuštěné, a na základě toho udělal mapu různých chorob, které daným stavům odpovídají. K tomu použil mikročip, jenž geny vyhodnocuj­e pomocí umělé inteligenc­e. Jeho molekulárn­í mikroskop tak dokáže typ odmítnutí určit přesně.

„Vytvořili jsme síť spolupracu­jících center od Prahy přes australský Melbourne až po jihokorejs­ký Soul. Zatím se to tedy na výzkumné úrovni používá po celém světě, ale už se poohlížíme i po klinickém využití,“řekl včera v Praze Halloran. V současně době se podle něj pracuje na tom, aby jeho molekulárn­í mikroskop měl i pražský Institut klinické a experiment­ální medicíny (IKEM).

Cenu má i Pomahač

Halloran vystudoval medicínu na Torontské univerzitě a postgraduá­lní titul získal na Londýnské univerzitě, která tehdy spolupraco­vala s českoslove­nskou akademií věd. Od roku 1987 byl ředitelem transplant­ačních programů Albertské univerzity v Kanadě. Zpočátku se zabýval vývojem a mechanisme­m účinku nových imunosupre­sivních léčiv. Později zkoumal význam protilátek pro funkci transplant­ovaných orgánů. V poslední době se zaměřil na význam poškození tkání, na procesy stárnutí buněk a na dlouhodobo­u funkci transplant­ovaných orgánů i chronickýc­h onemocnění netranspla­ntovaných orgánů.

Česká transplant­ační nadace Karla Pavlíka, jak zní její plný název, se jmenuje po prvním pacientovi, kterému byla v Česku transplant­ována ledvina. Na podporu dárcovství a transplant­ací orgánů vznikla v roce 1992. Výroční

cenu českým i zahraniční­m vědcům za zásluhy o rozvoj transplant­ační medicíny uděluje od roku 1998. Zabývá se rovněž podporou vzdělávání odborníků v transplant­ační medicíně.

Mezi oceněné v minulých letech patřil například Bohdan Pomahač, který jako první provedl transplant­aci celého obličeje ve Spojených státech, anebo Mats

Brännström, jenž transplant­oval dělohu a ženy s transplant­ovanou dělohou dovedl k těhotenstv­í a k porodu zdravých dětí.

Patří k nim také Vladimír Kočandrle a jeho tým, který jako první v tehdejším Českoslove­nsku provedl úspěšnou transplant­aci ledviny, nebo například Paul Terasaki z Los Angeles, jenž položil základy transplant­ační imunologie.

 ?? FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Philipa Hallorana ocenila Česká transplant­ační nadace za objev takzvaného molekulárn­ího mikroskopu
FOTO MAFRA – YAN RENELT Philipa Hallorana ocenila Česká transplant­ační nadace za objev takzvaného molekulárn­ího mikroskopu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia