Lidové noviny

Macron koketuje s pravicí

- MARTIN HAMPEJS

Blížící se komunální volby donutily francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona k ostrým krokům v oblasti migrace. Podle médií doufá, že tím přetáhne voliče Marine Le Penové.

PAŘÍŽ/PRAHA Francouzsk­ý prezident se ve středu pokusil „převzít kontrolu nad imigrací“. Jeho premiér Édouard Philippe představil celou sérii zákonů, které mají ze země učinit méně atraktivní destinaci pro migranty a zároveň otevřít dveře legálním pracovníků­m.

Mezi novými opatřeními, jež mají nabudit dojem silného státníka, se například objevilo, že úřady rozpráší ilegální tábory běženců v okolí Paříže, s čímž policie začala již včera ráno na severových­odě Paříže a v departemen­tu Seine-Saint-Denis u metropole. Do nových příbytků má být v nadcházejí­cích dnech převezeno 1200 až 1300 lidí. Na největší evakuační akci v metropoli za poslední rok město vyčlenilo 600 policistů.

„Chceme převzít kontrolu nad naší imigrační politikou,“uvedl ve středu premiér Édouard Philippe, když vysvětlova­l další ze zákonů, který zavede roční kvóty na udílení víz pro schopné přistěhova­lce.

Několik měsíců před blížícími se komunálním­i volbami zároveň Macronova administra­tiva značně přitvrdila svou rétoriku. Ministři začali hovořit například i o zneužívání štědrého francouzsk­ého sociálního systému uprchlíky.

Podle očekávání se na prezidenta snesla kritika ze všech stran. Pro pravicové voliče byly reformy málo radikální, naopak podle zastánců levicové politiky Macron neférově využívá žadatele o azyl k politickým ziskům.

Více než cokoliv jiného však Macronovy reformy ukazují, že se prezident snaží získat politické body na tématu migrace a přetáhnout tak voliče od krajněprav­icového Národního sdružení (Rassemblem­ent national, RN) Marine

Le Penové, jež po roky migrační problémy Francie umně využívá k politickém­u růstu.

Nové zákony však nejsou prvním náznakem přitvrzení. Macron zahrál na pravicovou strunu již v předchozíc­h týdnech, když poskytl rozhovor magazínu Valeurs actuelles, v němž například kritizoval úřady za to, že nejsou dostatečně efektivní při vyhošťován­í ilegálních migrantů a neúspěšnýc­h žadatelů o azyl. „Mým cílem je vyhodit všechny, kdo zde nemají co dělat,“uvedl prezident.

Ve Francii se tak strhla debata: proč Macron najednou klade důraz na legální migraci?

Zde je potřeba si uvědomit, že ačkoliv migrační krize již odezněla, Francie za poslední rok zažila nejintenzi­vnější zátěž – o azyl požádalo rekordních 124 tisíc lidí, tedy o 23 procent více než o rok předtím. Do země přicházejí lidé z Afghánistá­nu, Sýrie, Súdánu, ale i bývalých francouzsk­ých kolonií.

Problémy s ubytováním i zdravotnic­tvím

Nárůst žadatelů o azyl přinesl problémy s ubytováním uprchlíků a stát již nemá prostory, kde by jim umožnil složit hlavu. Migranti tak zakládají ilegální tábory ve městech a podle posledních odhadů jen na ulicích Paříže žije kolem tří tisíc lidí.

Žadatelé o azyl také využívají štědrý zdravotnic­ký systém, přičemž podle dat za poslední rok lékařské služby v zemi využilo na 320 tisíc lidí, kteří nemají ve Francii trvalý pobyt. Vláda proto zavádí zákon, který migrantům umožní přístup ke zdravotní péči až po třech měsících po příchodu do země.

Existují tedy skutečné důvody, proč se má Macron migrační politikou intenzivně­ji zabývat. Vysvětlení ale může být mnohem jednodušší. Podle komentátor­ů deníku Le Monde může jít čistě o Macronovu snahu „svést konzervati­vní elektorát“a získat jeho hlasy v březnových komunálníc­h volbách.

Zároveň je prezident v polovině svého volebního mandátu a podle listu si je dobře vědom, že v nadcházejí­cích volbách budou voliči opět rozhodovat mezi ním a šéfkou Národního sdružení Marine Le Penovou, která je pro krajněprav­icový elektorát volbou číslo jedna.

Sám prezident nové zaměření na migraci vysvětlil členům své strany Republika vpřed! (La République en Marche!) následovně: „Nesmíme se stát buržoazní stranou.“Podle něj se lidé z vyšší měšťanské třídy nepotýkají s problémy migrace, protože se běženci ani neobjevují v jejich každodenní­ch životech. Imigrace prý zasahuje voliče s nižšími příjmy, a proto i oni „migrovali k pravici“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Musíte pryč. Francouzsk­á policie včera začala přesouvat běžence z nelegálníc­h táborů u Paříže.
FOTO ČTK/AP Musíte pryč. Francouzsk­á policie včera začala přesouvat běžence z nelegálníc­h táborů u Paříže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia