Lidové noviny

Rusové a Turci potvrzují Orbánův obrat k východu

Maďarský premiér a turecký prezident si dlouhodobě notují. Nejde jen o prohlubová­ní hospodářsk­ých vztahů, ale io společného nepřítele v „Bruselu“.

- ROBERT SCHUSTER

BUDAPEŠŤ/ANKARA Maďarský premiér Viktor Orbán je v posledních dnech ve svém živlu. Do Budapešti zavítali krátce po sobě dva političtí lídři, kteří jsou na Západě více či méně nežádoucím­i osobami. Včera přijel turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, minulou středu tam pobýval šéf Kremlu Vladimir Putin.

Orbán a Erdogan udržují již řadu let velmi intenzivní vztahy. Jejich začátky sahají zejména do let 2015 a 2016, kdy byla Evropa zasažena uprchlicko­u krizí. Tehdy dával maďarský premiér opakovaně najevo, že stojí na straně Ankary, a to v případě potřeby i proti ostatním členům EU.

Když pak před několika týdny zahájila turecká armáda invazi do severní Sýrie a odstartova­la útok na tamní Kurdy, podílela se i Budapešť na zmírnění původně ostré rezoluce odsuzující vojenskou operaci. Maďarský premiér to tehdy odůvodnil tím, že Turecko je nejdůležit­ějším strategick­ým partnerem Evropy pro zvládnutí uprchlické krize, stejně tak pokud jde o boj proti islámskému terorismu.

Orbán se přitom demonstrat­ivně přátelí nejenom s Putinem nebo Erdoganem, ale i s autoritati­vními vůdci ve Střední Asii. Tím dává hlavně Evropské unii najevo, že jeho země má i jiné možnosti, než se politicky orientovat výlučně na EU nebo Spojené státy. Někteří experti proto v souvislost­i se zmíněnou zahraničně­politickou doktrínou současné maďarské vlády hovoří o „otevření se východním směrem“.

Orbán v reakci na to vždy opakuje, že se řídí výlučně zájmy vlastní země a jejího hospodářst­ví. Stejně tak, že nemá v úmyslu své partnery poučovat o tom, jak se mají chovat v otázce lidských práv. Opakovaně naopak vyčítá Západu „politiku dvojího metru“. Němečtí nebo francouzšt­í představit­elé ho prý kritizují, zároveň pak ale sami s těmito státy dojednávaj­í velké kontrakty.

Politika a velké divadlo

O hospodářsk­é otázky a zejména energetiku šlo i během návštěv Putina a Erdogana v Maďarsku. Vedle toho ale hrála významnou roli i politická inscenace.

Erdogan měl v plánu navštívit mauzoleum osmanského básníka Güla Baby, společníka sultána Sulejmana I., který v 16. století dobyl Budín. Gül Baba je známý jako Otec růží, neboť podle legendy se údajně jeho zásluhou dostaly růže do Uher.

A když byl minulý týden v Budapešti Putin, konaly se souběžně s tím dvě velké konference, nad nimiž převzala záštitu vláda. Jednak šlo o takzvané Euroasijsk­é fórum, kde mimo jiné šéf maďarské centrální banky György Matolcsy ohlásil začátek „nové éry“, která prý vystřídá dosavadní „atlanticko­u“. Má trvat „mnoho století“a propojit Evropu s Asií.

Na druhé konferenci, jež se konala souběžně s návštěvou ruského prezidenta v Maďarsku, se sešli vysocí hodnostáři křesťanský­ch církví ze zemí Blízkého východu, jako třeba Sýrie či Iráku. Právě Orbán i Putin často sami sebe označují za obránce křesťanstv­í v regionu s převahou muslimskéh­o obyvatelst­va.

Maďarský premiér dává dlouhodobě najevo, že považuje za inspirativ­ní autoritati­vní modely vládnutí v Rusku a Turecku. Systémy označované jako „iliberální demokracie“usilují o odbourání hranic mezi mocí výkonnou, parlamentn­í a soudní, stejně tak o dohled nad nevládními organizace­mi. K doktríně patří i teorie o „ústředním silovém poli“s dominantní politickou stranou, z níž vychází veškeré politické rozhodován­í na roky dopředu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rozumějí si. Dle maďarského premiéra jsou si Maďaři a Turci blízcí i jazykově. Orbán chce dokázat, že maďarština je turkický jazyk. Vědci to odmítají.
FOTO REUTERS Rozumějí si. Dle maďarského premiéra jsou si Maďaři a Turci blízcí i jazykově. Orbán chce dokázat, že maďarština je turkický jazyk. Vědci to odmítají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia