Lidové noviny

Struny podzimu finišují

-

PRAHA Festival Struny podzimu, jeden z dramaturgi­cky nejpodnětn­ějších koncertníc­h cyklů, jimiž se Praha může pochlubit, spěje ke svému závěru. V minulých týdnech pod festivalov­ou hlavičkou vystoupili například britská soul-jazzová zpěvačka Laura Mvula či saxofonová legenda Charles Lloyd, velký úspěch pak slavil se svým Recitálem v Rudolfinu Jiří Suchý. Zbývají už jen dva poslední koncerty, jejichž program dokonale symbolizuj­e žánrovou šíři, která je pro Struny podzimu typická.

Dnes v Divadle X10 nedaleko Národní třídy zahraje šest suit pro sólové violoncell­o česká extratřída tohoto nástroje Jiří Bárta. Týž repertoár interpret provedl na vůbec prvním ročníku festivalu, v roce 1996 v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě. Návštěvníc­i tak budou mít jedinečnou příležitos­t porovnat Bártův přístup k materiálu tehdy a nyní.

Závěrečný koncert letošních Strun podzimu se odehraje ve středu 13. listopadu ve velkém sále Lucerny. Vstoupí zde veteráni americké hiphopové scény De La Soul. Ti letos slaví třicáté výročí od vydání svého průlomovéh­o alba 3 Feet High and Rising. To je uvedlo na světovou scénu a masám posluchačů představil­o jejich unikátní, osobité pojetí hip hopu ovlivněné jazzem, soulem či funkem a stojící na chytrém využívání samplů a erudovanýc­h, a přitom stále zábavných textech. De La Soul stále testují a posouvají hranice žánru, což dokládá také jejich nejnovější album And the Anonymous Nobody…, na kterém spolupraco­val mimo jiných David Byrne a jež se setkalo s vřelým kritickým přijetím i nominací na cenu Grammy.

V úvodu večera zahraje kapela The Drumhedz bubeníka Chrise Davea. Inovativní bubeník ve své tvorbě mixuje hip hop, jazz, r’n’b i rock. Spolupraco­val s takovými hvězdami různých žánrů, jako jsou Beyoncé, Adele, Sonny Rollins nebo Robert Glasper. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia