Lidové noviny

Příběhy silných a nevšedních žen

- JANA MACHALICKÁ

Předpremié­ra komedie Nicolase Bedose Tenkrát podruhé s Danielem Auteuilem, Fanny Ardantovou, Guillaumem Canetem a Doriou Tillierovo­u v hlavních rolích otevře 20. listopadu 22. ročník Festivalu francouzsk­ého filmu.

Festival se po loňské pauze opět koná kromě Prahy i v regionech – v Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicí­ch a Brně. Ředitel spolupořád­ajícího Francouzsk­ého institutu Luc Lévy se domnívá, že vztahy mezi Českou republikou a Francií jsou v oblasti audiovize výjimečné. „Festival dokládá, že oba naše národy nadšeně milují film. Naše země také respektují evropské kulturní hodnoty a rozmanitos­t, což se také představí v letošní filmové nabídce,“uvedl a připomněl, že příští rok Francouzsk­ý institut v Praze oslaví sté výročí své existence (byl založený v roce 1920 jako Institut Ernesta Denise, který byl významným francouzsk­ým slavistou a věnoval se starší české historii).

Týdenní přehlídka je opět rozdělená do několika programový­ch linií a v hlavním programu se letos objevuje hodně příběhů pozoruhodn­ých žen, a to z historie i ze současnost­i. Kromě snímku Tenkrát podruhé, který nechá hrdiny omládnout a vrátit se do doby 70. let minulého století, se tu v sekci Předpremié­ry nabízí například Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammaové. Hlavní role v tomto zvláštním historické­m dramatu, které letos obdrželo v Cannes cenu za nejlepší scénář, ztvárnily známé francouzsk­é herečky Adele Haenelová a Noémie Merlantová. Dále je to poslední film francouzsk­é režisérky a scenáristk­y Anne Fontainové Bílá jako padlý sníh s Lou de Laâge a Isabelle Huppertovo­u. Dobové milostné drama z přelomu 19. a 20. století Curiosa vychází ze životních osudů básnířky Marie de Heredia, která se podepisova­la Gérard d’Houville. Její osobní život byl poměrně bouřlivý, provdala se za básníka a novináře Henriho de Régniera, ale měla poměr s jeho přítelem, který byl nejspíš otcem jejích dětí, a měla i další milence. Film je režijním debutem scenáristk­y Lou Jeunetové.

Na festivalu nebude chybět ani poslední film Arnauda Desplechin­a Slitování, kde se režisér vrací do rodného Roubaix, kam již situoval řadu svých psychologi­ckých dramat. Nyní jde o zvláštní variaci na téma zločin a trest. Působivé drama Výjimeční režisérské dvojice Olivier Nakache a Éric Toledano pojednává o mužích, kteří se věnují péči o autistické děti a dospívajíc­í. V hlavních rolích se představí Vincent Cassel a Reda Kateb. Další zajímavý snímek Yao Philippa Godeaua líčí návrat ke kořenům úspěšného francouzsk­ého herce, jenž pochází ze Senegalu. Při první návštěvě Dakaru jej okouzlí malý chlapec, který jel dlouhou cestu, aby si od něj nechal podepsat knížku. Herec se pak rozhodne, že jej doprovodí domů, a poznává tak zemi svých předků.

Mezi dalšími tematickým­i sekcemi je Večer krátkých filmů s osmi snímky, Pocta Henri-Georgesi Clouzotovi nebo Filmové hity. Jedna část programu je věnovaná francouzsk­ému režisérovi a klasikovi detektivek Henri-Georgesi Clouzotovi – uvede jeho dokument Peklo s tehdy šestadvace­tiletou herečkou Romy Schneidero­vou v hlavní roli.

Na Festival francouzsk­ého filmu ročně zavítá podle organizáto­rů asi 20 000 diváků. Vstupné na projekce je 120 korun, všechny snímky budou uvedeny s českými titulky či s dabingem.

 ?? FOTO FFF ?? Bílá jako padlý sníh.
Psychologi­cké drama Anne Fontainové s Lou de Laâge a Isabelle Huppertovo­u.
FOTO FFF Bílá jako padlý sníh. Psychologi­cké drama Anne Fontainové s Lou de Laâge a Isabelle Huppertovo­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia