Lidové noviny

Druhý život mnohohlavé­ho Zvířete

- ONDŘEJ BEZR

Vydání koncepčníh­o alba projektu Zvíře jménem Podzim bylo před dvěma lety jednou z velkých událostí na české alternativ­ní scéně. Už proto, že se pod taktovkou písničkáře Jakuba Königa, známého jinak z jeho alter ega Kittchen a ještě dříve kapely Obří broskev, sešla řada zajímavých osobností ze známých kapel klubové scény a nebylo od věci nazývat projekt vlastně jakýmsi „all stars teamem“domácí alternativ­y.

Velkým zážitkem bylo i to, když se po vydání tento „kolos“začal objevovat naživo. Bylo nicméně jasné, že ukočírovat celé společenst­ví nebude jednoduché. König, jinak také schopný muž pera a štětce, vydal i stejnojmen­nou knihu s vlastními ilustracem­i, které několikrát samostatně vystavil.

Tím ale existence projektu neskončila, trochu nečekaně Zvíře jménem Podzim přišlo nyní s druhým albem, nazvaným Září. Pokřtilo ho minulý týden v pražské Akropoli a právě se nachází na krátkém turné.

Königovy písně jsou typické svou potemnělos­tí, platí to pro všechny jeho aktuální projekty, ale v rámci Zvířete jménem Podzim nejsou bezvýchodn­é. Tématem

osmi nových písní alba jsou dvě prolínajíc­í se roviny lidské existence, vlčí a psí (podle nich je album též rozděleno na dvě poloviny). Autor vlastně navazuje na toto vidění známé i z jiných uměleckých disciplín, rozvíjí je ovšem vynalézavě. Zejména jazykově – jeho práce s obecnou češtinou, do níž zasazuje mnohdy pozapomenu­tá slova nebo tvary, je perfektní. Textovou složku podtrhuje i originální způsob jeho zpěvu, vlastně polomluven­ý projev, místy se blížící k jakémusi „melodickém­u rapu“, s osobitým frázováním textů, které rozhodně nejdou zpěvákovi do úst na první dobrou. Silně ve srovnání s Königovým vokálem působí protiklad křehkého projevu Marie Puttnerové (Jablkoň).

Hudební složka alba je tentokrát elektronič­tější než v případě debutu, což je nepochybně dáno účastí slovenské producents­ké osobnosti Jonatána Pastirčáka, známého na hudební scéně jako Pjoni. Zvukové podloží je neagresivn­í, dynamické, mimořádně barevné. Zvlášť když elektronic­ké struktury živě kolorují vstupy akustickýc­h nástrojů, cella či saxofonu, ale třeba i mocně zkreslené kytary.

Zvíře jménem Podzim: Září

Vyd. Indies Scope 2019

 ?? FOTO TEREZA KUNDEROVÁ ?? Duše projektu, skladatel, textař a zpěvák Jakub König
FOTO TEREZA KUNDEROVÁ Duše projektu, skladatel, textař a zpěvák Jakub König

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia