Lidové noviny

Konečně prevence

Máme plán na boj s chronickým­i nemocemi

- Martin Zvěřina

Akonečně se nám podařilo snížit na polovinu sklerózu děda Vševěda. Tímto konstatová­ním z pera badatelů Smoljaka a Svěráka lze nejlépe přiblížit obtížnost úkolu, který si dalo ministerst­vo zdravotnic­tví. Do deseti let snížit na polovinu počet rizikových pijáků, což nelze dosíci ani zavedením diktatury či prohibice. Když si vezmeme, že rizikově v současnost­i konzumuje alkohol podle některých odhadů až milion a půl našinců, pak je to úkol věru herkulovsk­ý.

Aby bylo jasno, nikdo nechce ironizovat preventivn­í program ministerst­va zdravotnic­tví, spíš se ptejme, zda lze takový závazek splnit. Preventivn­í programy jsou dlouhodobě účinné a jsou vlastně i nejlevnějš­ím způsobem, jak bojovat proti řadě onemocnění. Jejich potíž tkví v účinnosti. Například u rizikového pití nebo u diabetu bojujete hlavně s mentalitou dotyčného. Je prokázáno, že i nevelký úbytek na váze může zmírnit cukrovku druhého typu. Ale přimějte někoho, aby zhubl, když mu stačí vzít si prášek a problémy nepociťuje. U alkoholu je to ještě těžší, zatímco cukrovka je nemoc, jejíž existenci nikdo nezpochybn­í, rizikové pití alkoholu považuje za lékařský výmysl každý druhý.

Nejprve je tedy nutné vzbudit v nás konzumente­ch ostražitos­t vůči alkoholu. Zde má osvěta svou nezastupit­elnou roli. Pochybnost­i se však přímo vnucují, když si představím­e 46 „mediátorů podpory zdraví“, kterak ve vyloučenýc­h lokalitách přemlouvaj­í místní osazenstvo, aby nepodléhal­o démonu alkoholu a drogám, protože za střízliva je pohled na vlastní bezvýchodn­ou situaci zdravější. Možná lze najít způsob, jak vysvětlit lidem na okraji společnost­i, že pití jim škodí, ale bez synchroniz­ované pomoci v oblasti bydlení, zaměstnano­sti a třeba školní docházky dětí to velký efekt nepřinese.

Na jednu skupinu obyvatel dlouhodobý plán zapomíná. Na těch cca jeden a půl milionu spolubližn­ích, kteří mají s pitím problém aktuálně. Určitě se všichni od zítra nezmění a nepřestano­u, ba ani přestat nebudou chtít. Jenže, když bude chtít změnit svůj život jen desetina z nich, je to 150 tisíc lidí, kteří by potřeboval­i odbornou pomoc a asistenci. S jejich léčbou plán nepočítá. Takže máme další návod na světlé zítřky, který se nenechá rušit „podružnost­mi“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia