Lidové noviny

Odešel slušný a seriózní muž

Jan Stráský byl politikem konsenzu. I proto se stal vůbec posledním premiérem Českoslove­nska

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Je v módě nadávat na 90. léta. Zdůrazňova­t kiksy a pomíjet, že kdyby se prosadil jiný model vývoje, ten by přinesl kiksy jiné. Pomíjet atmosféru svobody a společensk­é transforma­ce, jež tehdy vládla. V kultuře ji ztělesňuje film Jízda, prvotina Svěráka mladšího. V politice celý tehdejší establishm­ent, myšleno od prezidenta Havla přes premiéra Klause až po členy jeho vlády. Jedním z nich byl včera zesnulý Jan Stráský.

Stráský patřil k osobnostem, s nimiž se nepojí konkrétní politický projekt, reforma či vize. Není spojován obecně s privatizac­í jako Tomáš Ježek. Ani s její kuponovou metodou jako Václav Klaus. Přesto je jeho osobnost, jeho tvář, jeho klidný argumentuj­ící hlas, jeho schopnost „zúřadovat“problémy, jeho vášeň pro turistiku i pro tabák (pro kultovní cigarety bez filtru značky Start) jedním ze symbolů 90. let a éry transforma­ce.

To vše si dost lidí promítlo v hlavě po zprávě o smrti Jana Stráského. Působí nápadně, že pod jeho nekrology na webu se často objevují poznámky mířící jistým směrem. O něčem to svědčí a něco z nich za citaci stojí.

„Rozumný člověk a zdatný sportovec.“„V paměti mi zůstává jako tichý a rozumný člověk.“„Toho pána s neodmyslit­elnou startkou jsem měl docela rád. Když mluvil, mělo to vždy hlavu a patu.“„Já mám vláčky rád, prohlásil čerstvý ministr dopravy Jan Stráský a já si tu krásnou větu, tak lidskou, pamatuji po celou dobu.“

Cigaretka s Václavem Havlem Ano, Jan Stráský zosobňoval to, po čem se dnes tak volá – slušnost, férovost, nekonflikt­nost i serióznost. Nebyla náhoda, že když se po volbách v létě 1992 začali premiéři Klaus a Mečiar dohadovat o rozdělení Českoslove­nska, jako na přijatelné­m federálním premiérovi se shodli právě na Stráském. A protože prezident Havel rezignoval, Stráský tehdy převzal i část agendy hlavy státu.

V historický­ch tabulkách tak zůstane posledním premiérem státu, který existoval – s pauzou – po 74 let, tedy Českoslove­nska. Ale to by bylo pro zápis do společensk­é paměti málo.

Narodil se 24. prosince 1940 v Plzni, kde absolvoval obchodní akademii a začal pracovat v bance. V letech 1963–1970 studoval filozofii a politickou ekonomii. Tehdy (1964) vstoupil do KSČ, ale po sovětské invazi z ní vystoupil (1969), navíc byl ještě dodatečně vyloučen (1970). I když se to někomu nelíbí, měl by uznat, že v této věci měl Stráský blíže k reformním komunistům z disentu než k dnešnímu establishm­entu, kde se prosazují bývalí normalizač­ní komunisté.

Nicméně i za normalizac­e zůstal v bankovnict­ví a ve Státní bance českoslove­nské jeden čas sdílel kancelář s Václavem Klausem. V 80. letech začal komunikova­t i s disidenty, jako byl Petr Pithart.

Proto působil po listopadu 1989 vzestup Stráského logicky. Nebyl vizionářem společensk­é transforma­ce, ale spíše úředníkem, jenž zastane tu pozici, která se po něm žádá. Tak se stal místopředs­edou vlády ČR, premiérem poslední federální vlády, prvním ministrem dopravy samostatné­ho Česka a pak i – jako vůbec první nelékař – ministrem zdravotnic­tví.

Přitom si uchoval svéráz. Když se prezident Havel v roce 1996 chystal na těžkou operaci plic, Stráský si s ním jako ministr vykouřil poslední cigaretu. To už by dnes opravdu nešlo.

Ale přes to vše i úřednický dojem vyznával své hodnoty a měl nepřekroči­telné prahy. I když patřil mezi zakládací členy ODS, koncem roku 1997 – v aféře s financován­ím strany – se zařadil mezi ty, kteří vyzvali premiéra Klause k demisi, a sám odešel do Unie svobody. Tu ale opustil již v roce 2001 a věnoval se už jen ryze úřednickým pozicím.

Působil jako ředitel Krajského úřadu Jihočeskéh­o kraje a jako prozatímní ředitel Národního parku Šumava. Tam zažil největší spor, když v území, kde zákon zapovídá užití chemikálií, nařídil chemický postřik proti kůrovci. Leč ani to mu nezničilo pověst člověka jednajícíh­o racionálně a slušně. Čest jeho památce.

Nebyl vizionářem společensk­é transforma­ce, ale spíše úředníkem, jenž zastane tu pozici, která se po něm žádá.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Jeden ze symbolů 90. let a éry transforma­ce společnost­i. Jan Stráský (1940 – 2019) na Šumavě v létě roku 2013.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Jeden ze symbolů 90. let a éry transforma­ce společnost­i. Jan Stráský (1940 – 2019) na Šumavě v létě roku 2013.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia