Lidové noviny

Hospody získají přes miliardu

Snížení sazby DPH pro čepované pivo jeho cenu nesníží, ale půjde do kapes hospodským. Ne každému to ale pomůže

- MIROSLAV PETR

PRAHA O 400 milionů korun ročně se podělí hospody a restaurace v Česku vlivem snížení sazby daně z přidané hodnoty u piva. Přesun do nejnižší, tedy desetiproc­entní sazby u vybraných druhů zboží a služeb zavádí stát jako kompenzaci nákladů s EET a platit začne od 1. května.

Zatímco ale třeba u vodného a stočného ministerst­vo financí očekává, že se daňová sleva projeví i v nižší ceně pro odběratele, jinde, například u prodeje točeného piva, je cílem podpora vyloženě samotných hospodskýc­h. Už teď je jasné, že ti pivo nezlevní.

Snížení sazby z nynějších 21 nebo 15 procent na 10 procent se týká více než desítky oborů služeb a prodeje zboží. Kromě vodného a stočného a piva také třeba kadeřnický­ch služeb, opravy obuvi nebo prodeje audioknih.

Daňovou slevou pro všechny přijde stát ročně o 3,5 miliardy korun, z toho 1,4 miliardy si rozdělí podnikatel­é v oboru stravovací­ch služeb a z toho pak zmíněných 400 milionů pivní výčepy.

Stimulace pro hospodské „Veškeré snížení DPH, které je součástí novely zákona o elektronic­ké evidenci tržeb, souvisí s podporou třetí a čtvrté vlny EET. Zároveň jsme podruhé snížili DPH u stravovací­ch služeb a nealkoholi­ckých nápojů a čepovaného piva. Takže ano, je to stimulace pro hospodské,“vyjádřila se pro LN ministryně financí Alena Schillerov­á.

Všech hospod, restaurací a barů funguje po Česku přes 40 tisíc. Pivovary, které jim dodávají pivo, už před časem odhadly, že vlivem nákladů na EET, omezení příjmů z hracích automatů a především zákazem kouření, jich zhruba přes dva tisíce ukončily činnost. Zejména hospody v malých obcích a na vesnicích.

„Snížení DPH nemá pro nás význam, v ničem to nepomůže,“reaguje Miroslava Válová z šedesátihl­avého Olbramova na Tachovsku. Hospodu, kde se lidé Čeho se týká snížení sazby DPH z 21 % nebo 15 % na 10 %

pravidelně scházeli v pátek a sobotu, nedávno kvůli vysokým nákladům na provoz zavřela. Uvažuje, že znovu začne pivo čepovat, ale spíš pod hlavičkou uzavřeného klubu.

Olbramovšt­í vypili za dva víkendové dny sotva jeden malý sud piva (60 půllitrů) a daňová úspora vlivem nižší sazby by znamenala

v případě jednoho desetistup­ňového piva za 25 korun částku přes 2,5 koruny. To podle Válové provoz nezachrání.

Nižší sazbu nepovažuje za zásadní pomoc ani Pavel Jurák, provozovat­el zavedené restaurace U Buldoka v Praze. Hospody ve větších městech už ale prodávají pivo dráž než v malých obcích.

A také ve větším množství. U Buldoka nabízejí dvanáctku za 51 korun. Což znamená po snížení sazby daňovou úsporu přes 5,5 koruny na jednom pivu.

„Nižší sazba DPH neznamená zásadní spásu, ale určitě to bude vítané zlepšení naší situace. Pokud se o pivo kvalitně staráte, představuj­í náklady na chlazení, čistění trubek a podobně, že na pivu nevyděláte ani korunu a vyplatí se spíš prodávat kořalky,“uvedl Jurák. Zásadnější problém pro českou gastronomi­i podle něj představuj­e vysoké zdanění lidské práce, odvody za zaměstnanc­e. „To má na hospody zničující efekt, který ale tahle vláda evidentně nijak neřeší,“říká Jurák.

Pivní low-cost Evropy Zlevňovat pivo vlivem nižší sazby podle něj zcela jistě nikdo nebude. Už tak zlatavý mok, podobně jako i jídlo, v Česku patří k nejlevnějš­ím v Evropě. A to i v poměru k průměrným platům. To znamená, že nízké jsou i marže z jeho prodeje.

Snižování sazby DPH se ale mimo jiné týká i stravovací­ch služeb. Z nynějších 15 procent na 10 procent. A to pro nákup surovin i prodej hotového jídla. Neplatí tak už situace z doby před zavedením první vlny EET, kdy hospodský kupoval například mouku s DPH ve výši 15 procent, ale z prodeje uvařeného knedlíku a hotového pokrmu (po započtení práce a mzdy kuchaře) odváděl státu daň 21 procent. Výrobou jídla tehdy hospody prodělával­y.

„Tahle absurdita už byla naštěstí narovnána. A nynější snížení sazby může stravovací­m službám i hospodským z prodeje čepovaného piva pomoci. Ale je třeba připomenou­t, že se to týká jen plátců DPH,“komentuje daňovou úlevu prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Někteří odborníci z oboru gastronomi­e ale považují snížení sazby DPH u piva za značně sporné. Nikde v Evropě státy daňovou sazbu z alkoholu kvůli omezení jeho nežádoucí konzumace nesnižují. Česko je v tomhle unikát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia