Lidové noviny

Virtuální trezor proti podvodníků­m

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Nechat se napálit při nákupu na internetu, ať už jde o online bazar, či nepříliš známý e-shop, není nic výjimečnéh­o. Namísto dětského kola v perfektním stavu, jak je uvedeno v inzerátu, přijde kupujícímu sice kolo, avšak bez brzd, řetězu či jiné důležité části.

Riziko hrozí i prodávajíc­ímu. Například zájemce o prodávanou věc nakonec nezaplatí, popřípadě nepřevezme zboží zaslané na dobírku. Přestože na většině e-shopů existuje možnost prodávajíc­ího ohodnotit, případná reklamace či vymáhání peněz zpět jsou nepříjemno­u komplikací.

Největší tuzemská banka, co se počtu klientů týče, Česká spořitelna, testuje novou službu s názvem Trezor, která by mohla problém řešit. Aplikace funguje následovně: ten, kdo zboží prodává, vygeneruje speciální kód na Trezorcs.cz a pošle ho zájemci.

Ten kód zadá do formuláře na webu služby. Kupující následně dostane e-mail s číslem účtu, na který platbu složí. Odeslané peníze čekají na uvolnění v Trezoru, dokud kupující nepotvrdí, že vše proběhlo v pořádku a zboží došlo, jak bylo domluveno. „V tuto chvíli službu testujeme na omezeném vzorku zákazníků. Na základě vyhodnocen­í pilotu se rozhodneme, zda službu spustíme pouze v rámci respektova­ných internetov­ých bazarů, nebo v rámci vybraných domácích e-shopů,“říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Službu by banka, pokud se v pilotu osvědčí, měla spustit v průběhu příštího roku. Nebude ale zadarmo. Kupující zaplatí za zboží do 2499 korun cenu 15 korun, u dražšího nákupu pak 30 korun.

Otázkou je, jak moc je tato služba potřebná. V případě, že zákazníkov­i například přijde jiné zboží, než si objednal, a za nákup zaplatil kartou, může tuto transakci u banky reklamovat a ta mu peníze připíše zpět na účet.

Při nákupech na aukčních serverech je to ale složitější a bankovní převody nemusí být pro kupujícího žádná výhra. „Při platbě z účtu na účet záleží jen na serióznost­i druhé strany. Proto je výhodné platit kartou,“říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia