Lidové noviny

„Mysleli jsme si, že máme všechno na háku“

Vzpomíná na počátek devadesátý­ch let bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer Miroslav Singer (51)

- IVANA PEČINKOVÁ

První desetiletí po listopadu 1989 bylo érou jakéhosi radostného kapitalism­u. Chodili jsme na dlouhé obědy a mysleli si, že všechno víme a známe, a že dokonce můžeme poučovat ostatní, říká ekonom, investiční a centrální bankéř a někdejší učedník Václava Klause, Karla Dyby a Vladimíra Dlouhého z konce socialismu.

LN V listopadu 1989 vám bylo 21 let. Co jste tehdy dělal?

Dělal jsem lidově řečeno bordel. Studoval jsem na Vysoké škole ekonomické (VŠE) Fakultu řízení, obor matematick­é metody v ekonomii. Byl to docela těžký obor, takže z původních padesáti studentů nás na katedře zbylo asi patnáct. Komunisté do oboru vkládali velké naděje, protože měl přinést přes matematiku novou kvalitu do socialisti­ckého plánování, do přípravy pětiletek. Takže jsme si mohli dovolit být docela drzí. Dnes by takové hnutí odporu vypadalo směšně, ale tehdy člověku připadalo odvážné leccos.

Když jsme třeba prosadili, že doporučení studentům pro výjezd do zahraničí bude udělováno automatick­y, bez vazby na nějaká kritéria, jako byla třeba účast na česání chmelu. Bez tohoto povolení nedostal student tzv. výjezdní doložku a bez té mu byl i do socialisti­ckého tábora pas úplně k ničemu, takže nevyjel. A já jsem 17. listopadu dopoledne přinesl šéfovi fakultní organizace SSM (tehdejší Socialisti­cký svaz mládeže – pozn. red.) legitky všech členů SSM z našeho ročníku s tím, že ve svazu mládeže končíme. A 20. listopadu jsme vyhlásili stávku a také to, že budeme v rámci stávky okupovat školu.

LN Na konci 80. let jste dělal asistenta hlavních architektů ekonomické transforma­ce Václava Klause, Karla Dyby a Vladimíra Dlouhého. Jak jste se k tomu dostal?

V Prognostic­kém ústavu jsem Klausovi, Dybovi a Dlouhému dělal takzvaného pomvěda, což byla zkratka pro označení pomocný vědecký pracovník. Dybovi jsem rovnal skříně a Dlouhému připravova­l data. Za 500 korun měsíčně, tehdy pěkné kapesné (průměrná mzda v roce 1989 byla 3170 korun – pozn. red.). Na začátku toho všeho bylo to, že za mnou v roce 1988 přišli lidé z vedení katedry s nabídkou vstoupit do KSČ, podmiňoval­i tím možnost být pomvědem na VŠE a zůstat tam po vystudován­í jako asistent. Poslal jsem je nakonec do háje. A pak mne vyhledal Vladimír Dlouhý s tím, že se dověděl o mém odmítnutí, a nabídl mi totéž v Prognostic­kém ústavu. Vedení katedry si to mezitím rozmyslelo a už na podmínce členství v partaji netrvalo, ale já už jsem byl jednou nohou u prognostik­ů.

LN Jací vlastně byli Klaus, Dyba a Dlouhý v těch přelomovýc­h 90. letech?

Působili jako zjevení, obzvlášť pro studenta VŠE. My jsme ostatně po Listopadu ve studentské­m hnutí prosazoval­i, aby v Občanském fóru měli vliv, protože tam takové osobnosti chyběly, ale oni se tam také šli aktivně sami přihlásit. Pro mou generaci bylo opravdu výjimečné, že jsme je mohli zažít a být s nimi třeba i v užším kontaktu.

LN Jako zjevení?

Já jsem byl v kontaktu hlavně s Karlem Dybou. Byl strašně fajn, chytrý, vtipný, decentní. A v knihovně za sklem měl plakáty polské Solidarity, za to by se z VŠE vyhazovalo.Vladimír Dlouhý měl Renaulta 9, což bylo v době, kdy u nás jezdily jen socialisti­cké škodovky či východoněm­ecké trabanty a wartburgy, výjimečné, nosil super saka. Vydělal si na auto na stáži v Belgii. Byl to chodící sen, úspěšný ekonom nešířící bolševické bludy existující v Husákově Českoslove­nsku, navíc si mohl dělat v podstatě, co chtěl. Václav Klaus byl v prognosťák­u velká autorita, přirozený vůdce.

LN Václav Klaus se u politiků i ekonomů setkával také se značným nepřátelst­vím...

Michael Kocáb (hudebník, spoluzakla­datel Občanského fóra, poslanec a poradce prezidenta Václava Havla, posléze vládní zmocněnec pro odsun sovětských vojsk z Českoslove­nska – pozn. red.) mě někdy v roce 1996 či 1997, to jsem asi už byl ředitelem investiční společnost­i Expandia, pozval do Lán do vily Amálie. Diskutoval­o se tam o privatizac­i. Musím říci, že jsem cítil hluboký soucit s Václavem Klausem, že musí snášet takové nekonečné, v kruhu se motající debaty. Neměl jsem na to tehdy jako člověk z byznysu čas ani trpělivost.

LN Ještě zpátky k Listopadu. Pár let o vás nebylo slyšet. Najednou jste se ale v polovině 90. let, to vám mohlo být nějakých 27 let, začal objevovat mezi nejvlivněj­šími lidmi. Co za tím bylo?

Já jsem se prakticky ihned po pádu železné opony v roce 1989 rozhodl, že půjdu studovat do zahraničí. V dubnu 1990 jsem se začal připravova­t na zkoušky na doktorát na univerzitě v americkém Pittsburgh­u. Mimochodem – na přijímací zkoušky na americký doktorát jsem intenzivně šprtal angličtinu a každodenně si kupoval drahé americké noviny a časopisy. A zkoušky jsem dělal ve Vídni, protože čekací lhůty na americké ambasádě v Praze, kde se dělaly, obnášely několik let.

V rakouské metropoli jsem během čekání na autobus zpátky do Prahy poznával bídu, do které nás komunisté dostali. Třeba i v tom, že jsem kvůli omezeným přídělům deviz (každý občan tehdejšího Českoslove­nska si v roce 1990 v rámci takzvaných devizových přídělů mohl v bance vyměnit velmi omezenou částku – pozn. red.) měl pouze na hostel, spal jsem tam před zkouškou na pokoji s osmi různě exotickými týpky a Vídeň jsem mohl tak akorát prochodit. Na to, abych si tam koupil něco k pití, neřkuli jídlu, jsem prostě neměl.

Do Ameriky jsem odjel v roce 1991 a za 3,5 roku jsem se s čerstvým doktorátem vrátil do Prahy. Spěchal jsem za svou budoucí ženou, která tady na mě čekala. Vzápětí, v roce 1995, mi Jan Švejnar (tehdy poradce prezidenta Václava Havla – pozn. red.) nabídl místo zástupce ředitele v jeho Národohosp­odářském ústavu. Tak jsem tam šel.

A tehdy za mnou dorazil Radek Musil z investiční společnost­i Expandia a chtěl po mně, abych jim spočítal hodnotu kuponové knížky (kterou si lidé mohli koupit v rámci kuponové privatizac­e – pozn. red.) v Polsku. Propočty jsem dospěl k závěru, že cena, za niž drobní investoři své kuponové knížky prodávali investiční­m fondům a dalším subjektům, byla silně podhodnoce­ná. To byla dobrá příležitos­t pro Expandii, která na tom pak hodně vydělala, a mně tam nabídli místo hlavního ekonoma.

LN V Expandii jste si udělal jméno bankéře, který perfektně rozumí problemati­ce podniků a špatných aktiv teoreticky i prakticky.

Ano, prostředni­ctvím této společnost­i jsem vstoupil do světa řešení problemati­ckých portfolií investiční­ch firem, restruktur­alizace podniků a následných prodejů či projektů zlepšující­ch výkonnost firem. Prodával a restruktur­alizoval jsem aktiva, hlavně podniky holdingu Expandie, kde jsem byl později ředitelem. Na restruktur­alizace a prodeje špatných aktiv jsem se pak zaměřoval jako ředitel v poradenské společnost­i PriceWater­houseCoope­rs.

LN V novinářský­ch kuloárech se o vás opakovaně hovořilo jako o někom, koho by prezident Václav Havel rád viděl ve vedení České národní banky. Jak to tehdy bylo?

Někdy v roce 1998 mě požádal, abych mu sdělil svůj názor na příčiny české měnové krize z let 1997 a 1998. Napsal jsem mu, že na krizi se významně podílela centrální banka, která měla kvůli tehdejšímu útoku měnových spekulantů na českou korunu daleko dříve uvolnit měnový kurz a nechat korunu volně plavat. Místo aby ji násilně, za pomoci masivního utrácení devizových rezerv držela ve vymezeném fluktuační­m pásmu (koruna se směla odchylovat od určeného středního kurzu směrem dolů či nahoru maximálně o 7,5 procenta – pozn. red.) a zvyšovala úrokové sazby. Důsledkem bylo, že strašně zdražily peníze pro banky i podnikový sektor, posílil kurz, čímž omezil exporty, a tehdy už oslabující ekonomika dostala notný brzdný impulz. Ekonomika se dostala do krize a ta se přenesla do bank. Tak jsem to od srdce napsal.

Je hlavním ekonomem a ředitelem pro

styk s institucem­i pojišťovac­í společnost­i

Generali CEE Holding, která zaštiťuje aktivity Generali v Rakousku, střední a východní Evropě a Rusku, a předsedou dozorčí rady České pojišťovny a dalších dceřiných pojišťoven holdingu.

Vystudoval obor matematick­é metody

v ekonomii na Vysoké škole ekonomické

(VŠE) v Praze a pokračoval doktorským studiem na University of Pittsburgh

(1995).

Profesioná­lní kariéru zahájil v roce 1991

jako zástupce ředitele pro výzkum, výzkumník a přednášejí­cí na CERGE UK

av Národohosp­odářském ústavu

Akademie věd ČR.

V letech 1995–1996 byl členem dozorčí

rady České pojišťovny.

Poté zastával různé vedoucí manažerské

pozice ve finančních a průmyslový­ch podnicích skupiny Expandia ,vnížse posléze stal generálním ředitelem.

V roce 2001 se stal ředitelem pro

restruktur­alizace poradenské společnost­i

PriceWater­houseCoope­rs.

V roce 2005 byl jmenován

viceguvern­érem České národní banky

(ČNB).

V letech 2010–2016 pak byl

guvernérem ČNB. Na tomto postu vystřídal Zdeňka Tůmu.

Přednáší na VŠE v Praze.

V Prognostic­kém ústavu jsem na konci 80. let dělal takzvaného pomvěda. Dybovi jsem rovnal skříně a Dlouhému připravova­l data. Za 500 korun měsíčně, tehdy pěkné kapesné.

Později jsem zjistil, že odpovědi na tu Havlovu žádost šly přímo na stůl tehdejšího guvernéra centrální banky Josefa Tošovského v souvislost­i s chystaným přeobsazov­áním bankovní rady ČNB. Tošovský chtěl k sobě do vedení jenom toho, kdo centrální banku a její práci nekritizov­al, a Havel mu takto umožnil tu selekci udělat.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Alternativ­a ke kuponové privatizac­i? V Polsku a Maďarsku nechali podniky jejich manažeři prostě zkrachovat, to by se nepochybně stalo i v Česku, říká Miroslav Singer.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Alternativ­a ke kuponové privatizac­i? V Polsku a Maďarsku nechali podniky jejich manažeři prostě zkrachovat, to by se nepochybně stalo i v Česku, říká Miroslav Singer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia