Lidové noviny

Na kritiku odvětil rekordem

Výsledky NBA

- JAKUB EICHLER

ATLANTA/PRAHA Basketbali­sta Tomáš Satoranský prožil skvělé poslední měsíce. V únoru se osmadvacet­iletému rodákovi z Prahy narodila dcera. Pak odešel z utrápeného Washington­u a podepsal kontrakt s Chicagem, který z něj udělal nejlépe placeného českého sportovce. V září navíc dovedl Čechy k historické­mu šestému místu na světovém šampionátu v Číně.

Úvod nového ročníku NBA však zastihl dvoumetrov­ého rozehrávač­e v nedobré herní pohodě, která se přenesla i na celý tým Chicaga.

Borci z „větrného města“promarnili hned v prvním zápase solidní náskok proti slabému Charlotte, což předznamen­alo podprůměrn­é výkony v dalších duelech. Tým, který měl podle expertů ve Východní konferenci útočit na play off, padl s Indianou a vyloženě se ztrapnil proti outsiderům z New Yorku a Clevelandu.

Kritika se snášela na všechny včetně Satoranské­ho. Kvůli lukrativní­mu kontraktu, zaručující­mu českému basketbali­stovi celkem 30 milionů dolarů za tři roky, se mu změnila pozice v týmu a najednou se od něj čekalo víc. Statistiky jako po zápase s Knicks (2 body, 5 asistencí) nebo proti Charlotte (2 body, 3 asistence) si už prostě jako hráč základní pětky nemůže jen tak dovolit. A nic naplat, že Satoranský nikdy nebyl vyloženě střílející hráč a k asistenci mu musí dopomoci spoluhráči

Atlanta - Chicago 93:113

(za hosty SATORANSKÝ 27 bodů, 8 asistencí a 7 doskoků),

Dallas - Orlando 107:106,

Detroit - New York 122:102,

Houston - Golden State 129:112,

Indiana - Washington 121:106,

LA Clippers - Milwaukee 116:123,

Memphis - Minnesota 137:121,

Toronto - Sacramento 124:120,

Utah - Philadelph­ia 106:104.

úspěšnou střelbou, což v úvodu sezony drhlo.

Fanoušci začali na sociálních sítích volat po změně základní sestavy. Do ní se měl místo Satoranské­ho přesunout nadějný nováček Coby White, který sice pro spoluhráče pozice příliš nevytváří, v přípravě i úvodu sezony ale předvedl několik solidních střeleckýc­h představen­í.

Kritika českého rozehrávač­e vyburcoval­a. Když se navíc přidal ztracený zápas s favorizova­nými Lakers, ve kterém Chicago promarnilo nadějný devatenáct­ibodový náskok, řekl si Satoranský dost. „Byli jsme všichni hodně frustrovan­í a já se rozhodl, že to budu ventilovat větší agresivito­u v dalším zápase,“říkal Satoranský ve středu večer po duelu s Atlantou.

V souboji mladých týmů s ambicemi na play off za to borec s 31 na dresu od začátku vzal a sedmi body v první čtvrtině pomohl svému týmu ke dvoucifern­ému vedení. O to už borci z Chicaga nepřišli hlavně zásluhou Satoranské­ho, který si 27 body vylepšil osobní maximum a zároveň stanovil nový český střelecký rekord NBA, který sám držel od února 2018.

Navíc byl i efektivní při střelbě, když na své body spotřebova­l jen 13 střeleckýc­h pokusů a trefil i čtyři trojky. Přidal osm doskoků a sedm asistencí a stal se jednoznačn­ě nejlepším hráčem zápasu. Také totiž skvěle ubránil hlavní hvězdu soupeře Traeho Younga, který v sezoně ještě nedal pod 29 bodů, ale v duelu se Satoranský­m skončil jen na devíti.

„Museli jsme rychle zapomenout na to, že jsme skoro porazili jeden z nejlepších týmů a museli se vzchopit na jiném hřišti. To se povedlo a snad to pro nás bude zlomový moment. Doufám, že tohle utkání nám pomůže, protože jsme v něm byli kompaktní po celých 48 minut, a jsem rád, že se mi podařilo dovést kluky k tomuhle vítězství i s novým osobním rekordem,“dodal spokojeně Satoranský.

Tomáš Satoranský dal proti Atlantě 27 bodů – nejvíc, co kdy Čech v zápase NBA nastřílel. V Chicagu doufají, že je to obrat k lepšímu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia