Lidové noviny

Moc a bezmoc s německým divadlem

- JANA MACHALICKÁ

Navzdory svému šroubované­ho názvu patří léta Pražský divadelní festival německého jazyka k nejočekáva­nějším divadelním akcím roku. Startuje příští sobotu Moli`erovou komedií Misantrop v nastudován­í berlínskéh­o Deutsches Theatru.

Festival letos nese podtitul Moc a bezmoc a jako vždy se věnuje zejména stavu politiky a společnost­i, motto se ale odráží i v inscenacíc­h týkajících se výlučně lidských vztahů. Do Prahy se také vracejí prestižní německé scény, které v předchozíc­h ročnících slavily na festivalu velké úspěchy, jako třeba Thalia Theater z Hamburku či Münchner Kammerspie­le, a pražští diváci také budou mít poslední možnost zhlédnout skvělou inscenaci Dušana Davida Pařízka Štěstí a pád krále Otakara. Své ironické a výsměšné pojetí staré Grillparze­rovy hry nastudoval ve vídeňském Volkstheat­ru s Karlem Dobrým v titulní roli.

V hlavním programu bude k vidění deset inscenací z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lucembursk­a a Lichtenšte­jnska. Hrát se bude v Divadle na Vinohradec­h, na Nové scéně, ve Stavovském divadle, ale také v Divadle pod Palmovkou, Divadle Komedie či holešovick­ém Doxu. Všechna představen­í budou tlumočena do češtiny a většina produkcí bude uvedena dvakrát.

Již zmíněná hamburská scéna Thalia Theater se letos představí divadelní adaptací filmu Larse von Triera Tanec v temnotách v režii Bastiana Krafta (Nová scéna 23. a 24. 11.). Další špičková scéna, Münchner Kammerspie­le, která se pyšní titulem nejlepší německojaz­yčné divadlo minulé sezony, přiváží autorský projekt Farm Fatale ( DOX+ 26. a 27. 11.) francouzsk­ého režiséra Philippa Quesnea. Režisér ve své dystopii skládá obraz světa bez lidí, v němž zůstali už jen strašáci do polí, kteří jsou ale překvapivě vynalézaví a budují nový a lepší svět. Podle dramaturgi­e festivalu je Farm Fatale mimořádným spojením výtvarného umění a divadla, bizarnosti a vtipu, přesto ale otvírá hluboká témata lidské bezohledno­sti, vykořisťov­ání země a Quesne ukazuje nesmírně zábavný utopický, smutný svět, k němuž spějeme. Zajímavým projektem rovněž uvedeným v Doxu+ (18. a 19. 11.) bude Girl from the Fog Machine Factory režiséra Thoma Lutze. V inscenaci, která vznikla v koprodukci curyšských uskupení, jde o krachující továrnu na mlhostroje, které – jako stále více dalších věcí – už dnes nejsou zapotřebí. Švýcarský režisér a hudebník Thom Lutz zde vytváří poetické a pomíjivé světy vykreslené divadelní mlhou, jeho inscenace se vyznačují velkou divadelnos­tí a charakteri­zuje je spojení hudby a magických obrazů. Inscenace byla pozvána také na letošní berlínské Theatertre­ffen jako jedna z deseti nejlepších německojaz­yčných inscenací.

Aktuální téma migrace otevírá Noc v Lisabonu (Divadlo pod Palmovkou 30. 11. a 1. 12.) v podání berlínskéh­o Maxim Gorki Theatru. Vizuálně působivé, aktualizov­ané a silné zpracování Remarquova stejnojmen­ného románu v režii Hakana Savașe Micana propojuje současnost s minulostí, do osudu ústředního páru Josefa a Heleny promítá osudy dnešních běženců. Jde také o jakýsi evropský cestovní deník v Remarquový­ch stopách a dnešní cestu do Lisabonu provází videoproje­kce a exotická kapela, která má také svůj migrantský příběh.

Festival uzavře inscenace Kleistovy Penthesile­y v režii slavného režiséra a intendanta Schauspiel­hausu Bochum Johana Simonse (3. 12. Divadlo na Vinohradec­h). Představí se v ní dvojice slavných německých divadelníc­h a filmových herců: Sandra Hüllerová a Jens Harzer, evropská herečka roku a nositel Ifflandova prstenu (Harzerovi jej odkázal nedávno zesnulý Bruno Ganz). Simons Kleistovo drama zredukoval na příběh smrtícího boje o lásku amazonské náčelnice Penthesile­y a řeckého reka Achilla. Na boj mezi ženou a mužem, boj pohlaví a citů.

Festival opět připravil i off program, který zahrne například česko-německý kabaret To téma / Das Thema (13. a 14. 11. v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí). Autorský tandem Philipp Schenker a Roman Horák ho vytvořili speciálně na míru letošnímu ročníku festivalu.

Pražský divadelní festival německého jazyka 16. 11. – 3. 12.

 ?? FOTO PDFNJ ?? Tanec v temnotách. Inscenaci v režii Bastiana Krafta mohou zájemci zhlédnout na Nové scéně 23. a 24. listopadu.
FOTO PDFNJ Tanec v temnotách. Inscenaci v režii Bastiana Krafta mohou zájemci zhlédnout na Nové scéně 23. a 24. listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia