Lidové noviny

Jiné životy. Jak jsme se změnili za 30 let

Oproti roku 1989 je méně dětí i sňatků Dožíváme se více let Mnohonásob­ně ubylo interrupcí

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Méně sňatků, dětí a hlavně potratů. Naopak více seniorů, cizinců a delší život. Výčet demografic­kých proměn, kterými prošla česká společnost za posledních třicet let, tímto zdaleka nekončí. České domácnosti po listopadu 1989 postihly i zásadní změny socioekomi­cké. Tak například méně peněz dnes utrácíme za jídlo a více za služby. Před revolucí to bylo přesně naopak.

I samotný jídelníček je dnes jiný: dříve tolik oblíbené hovězí ustoupilo drůbeži, chléb vytlačilo pečivo a voda se šťávou nedokázala čelit nájezdu limonád a minerálek. Stálicí je obliba alkoholu. Jeho spotřeba se drží na podobných hodnotách.

Největší turbulence postihly podle sociologů rodinu. Tu tradiční s manželem, manželkou a dvěma dětmi. „Počet sňatků za posledních třicet let výrazně poklesl. Zatímco na konci 80. let minulého století vstoupilo do manželskéh­o svazku zhruba 90 % mužů a 95 % žen, o tři dekády později to bylo pouze 60 % žen a 65 % mužů,“

Jak se vstupovalo do manželství koncem 80. let a nyní

řekl LN Roman Kurkin, demograf z Českého statistick­ého úřadu. V souvislost­i s tím podle něj došlo k nárůstu rozličných forem společného soužití a výrazně přibylo dětí narozených mimo manželství. „V roce 1989 tvořily méně než deset procent, dnes dosahují téměř padesáti procent,“upřesnil.

V loňském roce bylo sice sňatků nejvíce za posledních jedenáct let, úrovně z roku 1989 či 1990 nicméně stále nebylo dosaženo. Pokud se už pár pro manželství rozhodne, setrvá v něm dnes podle statistik déle než před třiceti lety.

Zatímco tehdy byla průměrná délka trvání manželství 10 let, dnes je to podle statistik téměř 13 a půl roku. Rozvodů ale přibylo.

V roce 1989 se rozpadalo 37 procent manželství, loni rozvodovos­t dosáhla 45 procent. A to přesto, že do manželství dnes vstupují snoubenci o poznání starší než jejich rodiče. Nevěstě bylo vloni v průměru 29,8 roku, ženichovi 32,2. Jejich matka se naproti tomu vdávala v necelých 22 letech, otec byl bezmála pětadvacet­iletý.

Za vůbec nejvýrazně­jší změnu někteří demografov­é označují výrazné snížení počtu umělých přerušení těhotenstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia