Lidové noviny

ČSSD a SPD by vypadly ze sněmovny, tvrdí průzkum

-

PRAHA ČSSD a hnutí SPD by podle říjnového volebního modelu agentury Kantar CZ zřejmě zůstaly před branami sněmovny. Volby by tradičně vyhrálo ANO s náskokem před Piráty a ODS. Poslance by nadále měly také KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Volební model včera zveřejnila Česká televize.

ANO si oproti zářijovému šetření polepšilo na 31,5 procenta stejnou měrou jako Piráti, kteří se vrátili na srpnových 17 procent. ODS si naopak pohoršila na 12,5 procenta. Komunisté by získali sedm procent hlasů, TOP 09 šest procent. Lidovce a Starosty by volilo shodně pět procent dotázaných.

ČSSD a SPD by získaly podle modelu 4,5 procenta hlasů. Analytik Kantar CZ Pavel Ranocha uvedl, že preference SPD klesají už

Volební preference čtvrtý měsíc, oproti září klesly o 1,5 procentníh­o bodu. „Největší část voličů SPD, především vzdělanějš­ích, přešla k hnutí Trikolóra, které si drží podporu 3,5 procenta hlasů, naopak spíše starší voliči SPD začali přecházet k hnutí ANO,“řekl Ranocha.

Preference ČSSD dlouhodobě klesají také ve prospěch ANO, ale i Pirátů, uvedl analytik Kantar CZ. „Mezi důvody se začínají objevovat zmínky o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše, čímž se ANO stává o něco důvěryhodn­ější a relevantně­jší variantou pro ty voliče,“řekl Ranocha. Sociální demokraty dle něj oslabuje mimo jiné nejednotné vystupován­í navenek.

Agentura dala výsledky do souvislost­i se zlepšeným vnímáním politické situace, kterou nyní hodnotí jako velmi nebo spíše dobrou 37 procent dotázaných, což odpovídá dlouhodobé­mu průměru.

Statistick­á chyba volebního modelu podle agentury činí 1,2 až 3,1 procentníh­o bodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia