Lidové noviny

Babiš chce řešit odchod historika

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Na ministerst­vu obrany si musí posledních pár dní opakovat, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Kvůli jejich deklarovan­ému záměru, že víc pozic mají v úřadě obsadit civilisté, totiž přijde o kontrakt známý vojenský historik Eduard Stehlík (54). Coby ředitel odboru pro válečné veterány má od ledna přepustit místo civilistov­i.

„Neprodlužu­jí mi závazek. Toto místo se zcivilňuje, mohu se přihlásit do výběrového řízení, ale velice vážně zvažuji, že to nejspíše neudělám,“řekl Stehlík ČTK. Svůj postoj zdůvodnil přesvědčen­ím, že v čele odboru by měl stát voják. Civilista bude mít podle něj mnohem těžší pozici při jednání s vojáky i s partnery z jiných zemí, protože například v Rusku tyto posty zastávají výhradně vojáci.

Oznámení o Stehlíkově konci vyvolalo o víkendu vlnu kritiky. Připojil se k ní i premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého jde o „nerozumné rozhodnutí“. Na Twitteru prohlásil, že požádá ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby ho změnil.

Babiš tak reagoval na výtku poslance Patrika Nachera (za ANO), který se Stehlíkovu konci hlasitě podivoval. „Tak tohle fakt nepochopím. Eduard Stehlík je pojem, uznávaný historik a takovými kroky naše armáda a ministerst­vo obrany tak maximálně ztrácí kredit,“uvedl Nacher na sociální síti.

Dobrý úmysl, či normalizac­e? Velké haló zpráva vyvolala i v řadách opozice. „Eduard Stehlík udělal pro veterány i uznání třetího odboje nesmírně moc záslužné práce. Zbavit se ho je obrovská chyba. A výhra dnešních normalizát­orů,“ prohlásil chartista, europoslan­ec a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „Zatímco slavíme pád berlínské zdi, jsme u nás svědky demontáže morálních lidí,“doplnil ho lidovecký poslanec a člen sněmovního výboru pro obranu Jan Bartošek.

Opoziční politici reagovali především na informaci týdeníku Euro, že podle vysoce postavenéh­o úředníka z ministersk­é sekce správy a řízení organizací je Stehlíkův konec zřejmě i důsledkem dlouhodobě vyhrocené situace ve veteránské­m odboru.

Oč může jít? Kolem válečných veteránů, tedy především jejich Českého svazu bojovníků za svobodu, panuje mezi tuzemský politiky napětí. Svaz vede kontroverz­ní Jaroslav Vodička, který kvůli xenofobním­u vystupován­í dokonce nedostal pozvánku na Terezínsko­u tryznu. Vedení Senátu se usneslo, že na akce pořádané svazem nebude chodit a Praha odmítla svazu pronajmout prostory na jeho akci.

Jenže svaz má zastání u komunistů a prezidenta Miloše Zemana, kterého podpořil v přímé volbě. A tak se objevují i obavy, že Stehlík mohl vadit právě jim.

 ??  ?? Historik Eduard Stehlík FOTO MAFRA
Historik Eduard Stehlík FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia