Lidové noviny

Máme větší prostor najít sebe sama

-

BRNO Rozdíl oproti dřívějšímu režimu spočívá ve fatální jistotě, že si člověk musí vše zařídit sám, míní devětadvac­etiletá Věra Veselá, dcera Magdy Mezuláníko­vé, od loňska provdaná absolventk­a Fakulty multimediá­lních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, jež pracuje v Praze jako produkční.

LN Je zakládání rodiny v něčem jiné oproti éře před revolucí?

Určitě se věkově posunulo, ve prospěch životního prostoru. Ale to neznamená, že pro mě rodina nebude prioritou, až se to stane. Jednou určitě ano. Oproti době před třiceti lety jsem však získala kupříkladu o pět let více času na to, uvědomit si, kdo jsem a co je pro mě v životě důležité. Člověk si dnes musí vybrat. Buď si žena zvolí, že chce pracovat, nebo vychovávat dítě, ale těžko se oba světy kloubí dohromady.

LN Vnímáte nějaké nejistoty?

Velký rozdíl oproti dřívějšímu režimu spočívá ve fatální jistotě, že si člověk vše musí zařídit sám. Necítím velkou oporu systému, v němž žijeme. Ale je otázka, zda je to špatně z hlediska vývoje lidstva. Jestli naopak není zdravé si uvědomit, že je člověk na vše sám a vše si musí prožít a získat.

LN Pociťujete v něčem nesvobodu?

Je tolik možností, že člověk neví, na co se zaměřit a co dělat. Nesvoboda však není dobré označení, můžeme tomu říkat třeba ztížené podmínky. Ty vnímám v sociálním zabezpečen­í. Jestli vůbec budeme mít důchody, jak to uděláme, až budeme mít děti.

LN Co jste mohla ve svém životě díky svobodě rozvinout?

Celý pracovní život se pohybuji v kultuře. Není však na vrchu pyramidy lidských potřeb. Už jen to, že se můžeme věnovat prominentn­ím profesím, jako je žurnalisti­ka, divadlo, reklama... Tyto oblasti nejsou pro každou generaci samozřejmo­stí.

Zároveň dnes máme větší prostor najít sebe sama. Kdyby byl standard otěhotnět v 25 letech či dřív, mám asi méně času přijít na to, co chci v životě dělat. Díky tomu, že budu matkou v pokročilej­ším věku, snáze dětem předám své zkušenosti. Doufám. Možná nebudu tak zmatená.

Pro každou generaci může být důležité něco jiného. Myslím, že se rodiče snažili, aby měli v pořádku svůj vlastní svět, rodinu. Každý má jinak nastavené priority. Dokážu si představit, že lidé, kterých se dříve týkala politická či sociální nespravedl­nost, to měli jinak. Pro rodiče byla důležitá rodina a její sociální zabezpečen­í, pro nás je dnes, myslím, důležitým tématem svoboda. vkr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia