Lidové noviny

Myslel jsem, že u nás to ještě potrvá

-

Mezi umělci, kteří vystoupili v Berlíně při oslavách 30. výročí pádu berlínské zdi, byl i český písničkář Jaroslav Hutka. Asi hodinový koncert sledovalo na otevřené scéně na Alexanderp­latzu, centrálním náměstí někdejšího východního Berlína, několik set posluchačů. Po skončení akce poskytl písničkář Lidovým novinám krátký rozhovor.

LN Když v listopadu 1989 padla berlínská zeď, byl jste v emigraci. Jak jste tu událost vnímal? Bylo vám hned jasné, že se mění velké dějiny?

Já jsem v té době pobýval v Německu v Kolíně nad Rýnem. Zrovna jsem se vrátil z velkého svobodného festivalu, setkání exilu s lidmi z Českoslove­nska v polské Vratislavi. Bylo jasné, že se děje něco velkého. Pád zdi ale byl zcela neuvěřitel­ný, snový, ale i veselý, protože jeden komunista se zmýlil a řekl do televize, co nechtěl, a východní Němci najednou po tisících vyšli ke zdi a bylo hotovo. Osobně jsem se ale domníval, že u nás (v bývalém Českoslove­nsku, pozn. red.) to ještě dlouho potrvá, než k nějaké změně dojde. Domácí poměry jsem vnímal jako zapšklé, strnulé.

LN Kdy jste změnil názor?

Když jsem slyšel o týden později, 17. listopadu, na rádiu BBC zprávy z Národní třídy. Pak už mi bylo jasné, že se lavina nedá zastavit. A uplynulo jen pár dní a najednou jsem zase byl po jedenácti letech v Praze. Šlo to fantastick­y rychle.

LN Jste znám jako ostrý kritik polistopad­ových poměrů. Kdybyste měl vytknout jednu věc, která se za posledních 30 let opravdu povedla, a jinou, která se naopak nepodařila, co by to podle vás bylo?

Máme svobodu slova, stále ji máme. Každý může říci, co chce a nic mu za to nehrozí. To si ale musíme uhájit, svoboda nepadá z nebe.

A co se velmi nepovedlo, je ten poslední prezident. Dnes jsem se na něj díval na setkání prezidentů a nebyl to hezký pohled. Ale ten jeho předchůdce je také ostuda.

LN Až uběhne dalších třicet let, jakou Českou republiku byste si přál vidět?

Chtěl bych Česko otevřené, tolerantní. A evropské. Vždycky jsme byli součástí Evropy, už tisíc let, a je to jediná naše slušná budoucnost.

Bojím se teď toho našeho českého vlasteneck­ého zápecnictv­í, snad ho dokážeme překonat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia