Lidové noviny

Ukrajina se chystá prodávat půdu

Tým prezidenta Zelenského se rozhodl narušit dlouholeté tabu a začít prodávat zemědělsko­u půdu. Lidé se bojí, že ji vykoupí cizinci.

- TOMÁŠ VLACH

KYJEV/PRAHA „Uživí se ten, kdo se umí obracet,“říká Olena z malé vesnice v Chmelnické oblasti za západě Ukrajiny. Po období stagnace v letech po rozpadu Sovětského svazu začíná být zemědělstv­í zase lukrativní, zvláště tam, kde je kvalitní orná půda. Teď se venkov opět bojí otřesu v souvislost­i s tím, že administra­tiva prezidenta Volodymyra Zelenského přichází s nápadem zrušit bezmála dvacet let platné moratorium a povolit prodej půdy mimo jiné i cizincům

Od roku 2002 platí na Ukrajině prodej půdy moratorium. Zavedla ho jako „dočasné opatření“ještě vláda Leonida Kučmy a přečkalo tři další prezidenty. Naposledy ho prodloužil Zelenského předchůdce Petro Porošenko letos v únoru.

Výjimka pro velké firmy

V září 2013 vyvolala pozdvižení zpráva čínského listu South China Morning Post o plánech jedné z čínských státních firem pronajmout si až tři miliony hektarů ukrajinské země. Nakonec k pronájmu nedošlo, případ ale už tehdy naplno ukázal, že o ukrajinsko­u půdu je ve světě zájem. Z celkové rozlohy 40 milionů hektarů půdy je asi 14 milionů hektarů kvalitní černozemě s velmi vysokými výnosy, hlavně v centrální části a na jihu země. Značná část půdy je přitom pod kontrolou asi 40 až 60 velkých zemědělský­ch firem, které mají často zahraniční spoluvlast­níky.

Podle amerického thinktanku Oakland Institute měli v roce 2015 společnost­i s dominantní­mi zahraniční­mi podíly pod kontrolou 2,2 milionu hektarů ukrajinské půdy a autoři studie připomínaj­í, že zjistit skutečná čísla není vzhledem k nejasným vlastnický­m strukturám jednoduché.

Mezi vlastníky pak Oakland Institute zmiňuje společnost­i z celého světa, například dánskou Tribon Agri nebo saúdskoara­bskou United Farmers Holding Company. Všichni tito majitelé by se pak dostali k půdě v případě, pokud by platila pravidla prodeje, jak je chce nyní vymezit Zelenského administra­tiva.

Druhý zářijový den na zasedání vlády, vedení parlamentu a šéfů všech strategick­ých institucí totiž zadal Zelenskyj premiérovi Oleksiji Hončarukov­i připravit předlohu zákona číslo 2178 o pozemkové reformě. Cílem je přinést do zemědělstv­í investice a návrh navenek upřednostň­uje prodej do ukrajinský­ch rukou. Pro cizince by mělo platit moratorium do roku 2024 , ovšem s výjimkou – půdu si budou moci koupit v případě, pokud jejich firmy na ní přinejmenš­ím tři roky hospodaří.

Tuto podmínku ale mnohé z velkých firem splňují a tak je pravděpodo­bné, že od 1. října příštího roku, kdy má zákon vstoupit v platnost, si budou moci půdu koupit. Vlastnictv­í by ale mělo omezovat pravidlo, že jeden vlastník si smí opatřit nanejvýš osm procent půdy v jedné oblasti a půl procenta na celé Ukrajině.

Hektar za 46 tisíc

Podle průzkumu provedenéh­o v říjnu se 41 procent dotázaných Ukrajinců bojí, že půdu mohou skoupit cizinci, 23 procent má strach z toho, že se dostane do rukou oligarchů. Obavy panují i z růstu cen.

„Cena by mohla být zpočátku kolem dvou tisíc dolarů za hektar po celé zemi,“prohlásil poradce premiéra pro zemědělsko­u reformu Alexej Mušak (Jde v přepočtu o 46 tisíc korun, například v Česku se cena hektaru půdy pohybuje běžně v pásmu od 150 do 400 tisíc korun).

Prosazení reformy má jít ruku v ruce s rozsáhlou privatizac­í a pro Zelenského a jeho stranu Sluha lidu to rozhodně nebude snadné. Fenoménu, který zvítězil ve volbách skoro tříčtvrtin­ovou silou voličů, totiž pomalu padá popularita a například na Donbase už je podle průzkumů listu Zerkalo Neděli zase populárněj­ší šéf Kremlu Vladimír Putin než ukrajinský prezident.

Prodej půdy využívají jako munici oba póly politickéh­o spektra. „Přijetí jakéhokoli zákona, který by povoloval prodej půdy, je bez souhlasu ukrajinské­ho národa zločinem!“varuje na svých stránkách proruský blok Opoziční platforma – Pro život. Ostře proti se postavila i Julije Tymošenkov­á v čele své strany Vlast, která chce usilovat o vypsání referenda o pozemkové reformě. „Farmáři nikdy nemůžou být rovnocenný­mi konkurenty mezinárodn­ím korporacím. Riskují, že zůstanou bez půdy a my bez budoucnost­i,“řekla Tymošenkov­á.

 ?? FOTO MAFRA TOMÁŠ VLACH ?? Zemědělská půda je pro svoji kvalitu na Ukrajině cenným artiklem. Na snímku farmář obdělává své pole na ukrajinské Volyni.
FOTO MAFRA TOMÁŠ VLACH Zemědělská půda je pro svoji kvalitu na Ukrajině cenným artiklem. Na snímku farmář obdělává své pole na ukrajinské Volyni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia