Lidové noviny

Španělé šli opět k volbám

- ONDŘEJ HUDEC

MADRID/PRAHA Těžko říci, co se úřadujícím­u španělském­u premiérovi Pédro Sánchezovi ze španělské dělnické socialisti­cké strany (PSOE) honilo hlavou, když včera vhazoval svůj lístek do volební urny, Nejspíš si ale přál, aby se už politická situace v zemi konečně odblokoval­a. Podle předběžnýc­h výsledků jeho socialisté opět vyhráli, ačkoliv ztratili část mandátů. Pravice si naopak významně polepšila (viz box).

Země na Iberském poloostrov­ě si tímto zažila již čtvrté volby během čtyř let a druhé během tohoto roku. Poté, co v červnu 2018 po korupčních skandálech musel vyklidit pozice Lidovecký předseda vlády Mariano Rajoy (PP), uvolnila se cesta k moci pro doposud opoziční socialisty.

Pédro Sánchez se chopil příležitos­ti a sestavil vládu. Jenže její podpora byla od počátku velmi křehká a závisela na regionální­ch baskických a katalánský­ch stranách, které využívaly svoji pozici k prosazován­í svých partikulár­ních autonomníc­h zájmů.

Nepodpořen­ím návrhu rozpočtu tak v únoru letošního roku daly stopku nedlouhému trvání

Sánchezova kabinetu. Následné volby, které se konaly v dubnu, však situaci nijak nezměnily. Kromě složitých vztahů s autonomist­y se navíc Sánchez nepohodl ani s dalším potenciáln­ím koaličním partnerem – radikálně levicovou koalicí Podemos. Ta se se socialisty neshodla na podmínkách vstupu do vlády a z neúspěchu jednání se následně obviňovaly obě strany.

K vyřešení patu nepřispěla ani intervence španělskéh­o krále Felipe VI a politikům tak nezbylo, než se začít připravova­t na další předčasné volby.

Neklidné Katalánsko

Španělsko však aktuálně kromě voleb řeší i rozjitřeno­u situaci v nejbohatší­m regionu země – Katalánsku. Tamní regionální političtí představit­elé stanuli před Nejvyšším soudem, který jim za neústavní referendum o nezávislos­ti Katalánska z roku 2017 vyměřil dlouholeté tresty vězení. Bývalý vicepremié­r regionální vlády Oriol Junqueras stráví za mřížemi 13 let. Další exministři katalánské vlády od 10 do 12 let.

Výsledky soudního procesu spustily v Katalánsku masové protesty za účasti až desetitisí­ců lidí, které často policie tvrdě rozháněla.

Menší incident se odehrál i včera před jednou volební místností v Barceloně, kde separatist­é křičeli „Ve vězení bys měla být ty,“na političku Inés Arrimadaso­vou ze středoprav­icové strany Ciudadanos, která vystupuje tvrdě proti separatism­u.

Demonstrac­e v průběhu voleb však byly vesměs pokojné, jen v jejich počátcích někteří radikálové, zejména v noci v Barceloně ničili veřejný majetek a házeli na policisty kameny.

Na bezpečnost během voleb pak dohlíželo po celé zemi na 92 000 policistů, což je podle místních médií o něco více než při předchozíc­h parlamentn­ích volbách 28. dubna.

Již ke druhým předčasným volbám v tomto roce šli včera voliči ve Španělsku. Zemi delší dobu paralyzuje politický pat a není jisté, zda na tom nynější opětovné rozdání politickýc­h karet něco změní.

Po volbách s čistým štítem? Lídr uskupení Podemos Pablo Iglesias se včera dopoledne nechal slyšet, že socialistů­m opět „podá ruku“. „Nechme plavat výčitky a pojďme spojit vaše zkušenosti s naší odvahou,“uvedl Iglesias.

Sánchez i Iglesias zároveň shodně vyzvali voliče k „vysoké volební účasti“. Ty dubnové provázela druhá nejvyšší účast v historii, když přišlo 72 procent voličů. Nyní se však očekávala „únava voličů“, kteří šli letos již ke třetím velkým volbám; kromě dubnových a nynějších parlamentn­ích volili ještě v květnu europoslan­ce.

Optimismus ohledně výsledků vyjádřil nynější lídr Lidovců Pablo Casado. Průzkumy ze začátku minulého týdne mu dávaly naděje na zdvojnásob­ení počtu křesel v dolní komoře oproti dubnovým volbám. Dvojnásobn­ý počet křesel předpovída­ly některé průzkumy i krajně pravicové straně Vox, která v dubnu získala 24 mandátů ve 350členném Kongresu poslanců.

2. Lidovci (PP): 3. Vox: 4. Podemos: 5. Ciudadanos:

Zdroj: El País (po sečtení 98 % okrsků)

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Svátek demokracie si v Madridu nenechaly ujít ani jeptišky
FOTO ČTK/AP Svátek demokracie si v Madridu nenechaly ujít ani jeptišky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia