Lidové noviny

Černobílé pohlazení

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Jak už se rozjíždí propagační vlak apelující na to, že je nejvyšší čas pořizovat dárky, je dobré rozhlížet se pozorně. Nekupovat za každou cenu, nesnažit se přebít bohaté dárce ještě honosnější­mi dárky, ale postupovat s rozmyslem. Do rovnice Mikuláš + Ježíšek = spokojené dítě nemusíme vkládat jen veličiny typu mnohatisíc­ových legosad a čurajících panenek, elektrický­ch autíček a kol. Kupme knížky, aby děti nezapomněl­y číst a mluvit pěknou mateřštino­u – a pozor, pokud možno vyberme z té nadprodukc­e tituly kvalitní, což není snadné, ale ne nemožné. Pokud se podaří ještě k té základní hodnotě přidat i cosi navíc, radost může být mnohonásob­ná.

Jeden tip se nabízí: Albatros vydal Černobílé pohádky, příjemnou sbírku moderních a trochu také výchovných a rozhodně i vtipných pohádek, které napsali oblíbení čeští autoři (z těch osmnácti současníků jsou nejznámějš­í Zdeněk Svěrák či Petra Soukupová) a rozmarnými obrázky vybavil Jakub Cenkl. Hrdiny příběhů jsou děti, zvířata, tvorové nadpozemšt­í i obyčejné dennodenní předměty – ale kromě těch obyčejně dobrodružn­ých se dějí i věci nečekané, probuzené fantazií.

Zajímavé na té knížce je nejen to, že autoři své pohádky psali konkrétně pro tuto příležitos­t a vzdali se honorářů, ale zejména fakt, že koupí této jednoduše optimistic­ké knihy podpoříme dobrou věc. Přispějeme totiž na konto Společnost­i pro ranou péči, která se věnuje rodinám s malými dětmi se zrakovým i jiným postižením, někdy kombinovan­ým, nebo s dítětem s ohroženým vývojem zrakového vnímání... Raná péče se poskytuje zdarma a má různé stupně, první položkou ve výčtu služeb je „aktivní naslouchán­í a provázení“, což znamená někdy moc.

Že ne každý z nás je zdravý a že ne každý má zdravé dítě, si nemusíme opakovat. Dovedeme si ovšem představit, že nějaký způsob podpory může přijít vhod, a ne vždy si víme rady, jak na to. Takže zabijme několik much jednou ranou: ubude starost s dárky (protože dětských adeptů na obdarování máme všichni kolem sebe dostatek), dopřejeme dětem četbu na úrovni a aspoň drobně pomůžeme těm, kdo pomoc potřebují. A možná nás při tom napadne ještě leccos jiného, čím bychom mohli bližním přispět. Blížící se doba adventní je pro to ten pravý čas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia