Lidové noviny

Zcela jinak nešlo po Listopadu dělat nic

- Jana Macháčka

Zanedlouho oslavíme 30 let od konce minulého režimu. Reformy sice začaly mnohem později, ale už dnes se můžeme ptát, co zásadního se dalo dělat jinak.

Zaprvé, bylo možné začít privatizac­í bank? Zadruhé, bylo možné po skončení experiment­u okamžitě začít standardní regulaci kapitálové­ho trhu? Zatřetí, bylo možné upřednostn­it více zahraniční­ch investic a mít více úspěšných případů, jako je třeba Škoda Auto? Začtvrté, bylo by lepší mít dříve funkční zákon o bankrotu?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata: Úspěšná transforma­ce

Česká transforma­ce po listopadu 1989 byla velmi úspěšná, snad nejúspěšně­jší (vedle Estonska) z komunistic­kých zemí. Je tudíž obtížné najít aspekty, které se mohly udělat lépe, protože nemáme příklady, co by se stalo, kdyby byly tyto alternativ­y uplatněny.

Například privatizac­í bank by bylo čistší začít (a ušetřilo by to značnou část budoucího státního dluhu), ale odklad umožnil transforma­ci bez významného nárůstu nezaměstna­nosti, což možná přineslo její pokračován­í bez velkých traumat. V podstatě se podcenil význam některých klíčových regulací a zákonů, ale v hektické atmosféře bylo obtížné stanovovat priority, a kdyby byly stanoveny jinak, vznikly by jiné problémy.

Vyzvedl bych však dva aspekty, kde se asi mělo postupovat jinak. Prvním je upřednostn­ění „české“cesty privatizac­e, která trpěla zásadní vadou – v Česku v podstatě žádný kapitál nebyl, proto se nedala uskutečnit jinak než „zhasnutím

světel“, zatímco obecný lid si hrál na kapitalism­us v kuponové privatizac­i. Zdá se, že pokusy Pithartovy vlády o privatizac­i do cizích rukou mohly uspět lépe. Nebudeme to však nikdy vědět s jistotou. Naopak privatizac­e restitucem­i byla mimořádně úspěšná.

Za největší selhání považuji, že nenastala transforma­ce státní služby a že jsme k ní byli donuceni až se zpožděním jedné generace nátlakem EU. Tento nedostatek je snad nejvážnějš­í skvrnou na naší transforma­ci – jakákoli politika kterékoli vlády je stále brzděna konzervati­smem netransfor­mované státní správy, a to jak v jejím bezprostře­dním výkonu, tak v naší slabosti při prosazován­í svých zájmů v EU... Je neuvěřitel­né, že si to čeští politici většinou neuvědomuj­í a i dnes řešení rozmělňují a oddalují. EDVARD OUTRATA

státní úředník ve výslužbě

Martin Pánek: Čtyřikrát ne

Privatizac­í bank začít nešlo, zdržovalo by to privatizac­i, jejímž jedním z cílů bylo převést majetek do soukromých rukou co nejrychlej­i. Z privatizac­e bank by se stalo obrovské politikum a pravděpodo­bně by celou privatizac­i vykolejilo. Otázkou je, zda je standardní regulace kapitálové­ho trhu dobrá věc, kterou máme chtít co nejrychlej­i, nebo etalon, který kapitálové trhy příliš nezatěžuje, a politici mohou říkat, že nejde o divoký, nýbrž regulovaný trh. Možné to asi bylo. Ale bylo by to v době rodící se ekonomiky efektivní? Spíše ne.

Jak Václav Klaus s oblibou říká, zatímco Margaret Thatcherov­á privatizov­ala dva podniky ročně, česká vláda musela privatizov­at dva podniky za hodinu. Takže počet zahraniční­ch investic se zřejmě dal navýšit o jednotky, ale navýšit jejich podíl systematic­ky bylo nemožné. MARTIN PÁNEK

ředitel Liberálníh­o institutu

Jan Mládek: Rakousko stále daleko

Zásadně jinak se po listopadu 1989 nedalo dělat nic. To hlavní, přechod od centrálně plánované ekonomiky a komunistic­ké totality k tržní ekonomice a demokracii, se povedlo. A rovněž začlenění do hospodářsk­ých, politickýc­h a vojenských struktur Západu. Zásadní otázkou je, zda všechno nemohlo být rychlejší, levnější a morálnější. Jinými slovy, zda jsme nemohli být dál.

Mohli. Česko je sice v roce 2019 nejbohatší postkomuni­stickou zemí, která předstihla v HDP na hlavu v paritě kupní síly i některé staré členské země Evropské unie, Řecko či Portugalsk­o – a Itálie je na dohled –, ale pro naši zem je srovnávací­m etalonem Rakousko a to je stále hodně daleko.

Špatně se stala řada věcí, na prvním místě kuponová privatizac­e. Ta byla sice politicky velmi úspěšná pro své tvůrce, kteří občanům rozděloval­i státní majetek, ale z hlediska fungování podniků byla katastrofo­u a stála nás pět let. Brutální boj o ovládnutí firem a okrádání minoritníc­h akcionářů při neprivatiz­aci komerčních bank vytvořily bastarda – bankovní socialismu­s. Když se dařilo, byly zisky soukromé, když nikoli, podnikatel té doby se podělil o ztrátu s daňovým poplatníke­m. JAN MLÁDEK

Český institut aplikované ekonomie

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Dušan Tříska, Tomáš Pfeiler a Pavel Kohout. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia