Lidové noviny

Jak Macron pohřbívá NATO F

Severoatla­ntickou alianci ohrožují zejména neuvážené výroky zpochybňuj­ící její fungování

-

rancouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist prohlásil , že „v současné době se NATO nachází ve stavu mozkové smrti“. Podle Macrona neexistuje „žádná koordinace strategick­ých rozhodnutí mezi USA a spojenci“. Je přesvědčen, že „Turecko – spojenec v rámci NATO – se dopustilo nekoordino­vané agrese v oblasti, kde jsou ve hře naše zájmy“. To, co říká Macron, je nesmírně riskantní a ohromně nebezpečné.

Najdou se i tací, kteří se Macrona zastávají. Činí tak překvapivě i jindy inspirativ­ní server Eurointell­igence.com. Kritika, která se na Macrona snesla, je prý typicky anglosaská. Kritizován je z pozice, jež vidí Evropu pouze jako obchodní blok, který se má stále někam rozšiřovat. Macron je prý jediný evropský lídr, jenž se alespoň snaží formulovat nějakou novou evropskou agendu. Macronova charakteri­stika NATO je podle Eurointell­igence.com brutální, ale realistick­á. Článek pět Severoatla­ntické smlouvy je prý pouhou optickou iluzí. O NATO zapochybov­al i americký prezident Donald Trump a bývalý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmaier ještě ve funkci řekl, že si nedovede představit, že by německý voják bojoval proti Rusku. Kombinace americké nejistoty, německého zahrávání si s tím, že pro něj platí výjimky ze společných závazků, a turecké agrese vůči Kurdům činí z NATO prázdnou schránku.

Argument ve prospěch důrazu na společnou evropskou obranu místo NATO je prý namístě. Svět kolem je stále více nepřátelsk­ý, a Evropa je navíc vnitřně oslabena brexitem a nárůstem nacionalis­mu. Je to podle Eurointell­igence.com podobné jako s eurozónou. EU udělala chybu, když se soustředil­a na rozšíření, měla spíše prohloubit eurozónu, resp. společnou obranu.

Dodejme, že vydavatele­m Eurointell­igence.com je komentátor Financial Times Wolfgang Münchau. Ten již několik let tvrdí, že rozšíření EU na východ byla chyba. Pokud tedy Macronův výrok zneklidňuj­e zejména východní křídlo NATO – nejvíce ohrožené Ruskem –, lze si Münchauovy závěry vysvětlit tak, že nad námi láme hůl.

Ale zpět k Macronovi. To, že jako jediný v Evropě něco ostře formuluje, neznamená, že je to lepší, než kdyby mlčel. Někdy je lepší – jak pronesl nedávno zesnulý klasik tohoto žánru a bývalý francouzsk­ý prezident Jacques Chirac – „mlčet“a Macron tuto „příležitos­t propásl“.

Chlapácké poměřování

Není taky jasné, jestli Macron přesně chápe, k čemu má sloužit NATO. Jeho hlavním cílem je teritoriál­ní obrana území svých členů. Úlohou NATO není řešit otázku Kurdů. Ano – je chybou, že Trump neinformov­al včas spojence o rozhodnutí stáhnout své vojáky ze Sýrie, a je též průšvih, že Turecko se neptá svých spojenců na názor na své počínání, ale s teritoriál­ní obranou členů NATO to nesouvisí. NATO je sice stále přítomno v dalekém Afghánistá­nu, to ale není právně vzato žádná expediční mise, ale iniciace článku pět ze strany

USA, jejichž území bylo napadeno organizací řízenou a cvičenou v Afghánistá­nu.

To, že mají Francie a USA jiný názor na pařížskou klimaticko­u dohodu, dohodu s Íránem, brexit, Čínu či izraelsko-palestinsk­ý mírový proces, je sice smutné, ale s NATO to taky nesouvisí. V táboře progresivi­stů se má asi za to, že do očí bijící hlouposti může říkat jen „populista a nacionalis­ta“Donald Trump. Macronův výrok je ale nebezpečně­jší. A zdá se, že je dokonce určen k tomu, aby se Macron s Trumpem nějak chlapácky poměřoval. Tady jde ale o příliš vážné věci a testostero­n alfa samců by v nich neměl hrát žádnou roli.

Trump sice jednou řekl, že je NATO nadbytečné, ale od té doby to vícekrát odvolal a v praxi se pod jeho administra­tivou posiluje vojenská přítomnost v Polsku a v Pobaltí. A realita na zemi a ve vzduchu je na rozdíl od tweetů to hlavní. Je to obráceně, než tvrdí server Eurointell­igence.com. Obrana Evropy zatím není bez USA možná – a právě proto, že svět je stále nebezpečně­jší a že proběhne brexit, by mělo NATO držet při sobě víc než dřív. Třeba se může časem Evropa bránit samostatně, ale nejprve musí splnit ona slíbená dvě procenta HDP na obranu v rámci NATO a teprve pak může přemýšlet o emancipaci. Ta už ale nebude stát dvě procenta HDP. Bez USA to odhaduji tak na osm až deset procent HDP.

Francii na rozdíl od Německa šlechtí, že se k těm dvou procentům rychle blíží. Možná by ale francouzsk­ý prezident měl navštívit na pár dní bruselské ústředí NATO, aby pochopil, že na rozdíl od EU jde o funkční organizaci s jasným velením, plánováním a perfektní analyticko­u podporou. Možná je to vlastně to největší a pozitivní tajemství, které Evropa i Amerika skrývají.

Kdo to NATO kazí, je jeho nejvyšší patro, tedy různé neuvážené výroky prezidentů a premiérů, kteří jsou zodpovědní za neplnění těch dvou procent. Potíž je v tom, že podobná slova mají dramatický dopad na bojovou morálku či ochotu se angažovat. Ještě pár takových výroků od někoho důležitého a NATO může opravdu zavřít krám.

Evropa se třeba časem může bránit samostatně, ale nejprve musí splnit ona slíbená dvě procenta HDP na obranu v rámci NATO a teprve pak může přemýšlet o emancipaci

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia