Lidové noviny

Konzumujem­e trochu bezhlavě

Demokracii hodnotí každý vlastní zkušeností

- Martin Zvěřina

Aže vy to snesete tak tlustě namazaný, diví se maminka Součková ve filmu Obecná škola obří vrstvě sádla na krajíci drbny Mlejnkové. Ta odpovídá nekompromi­sně: „To víte, za války jsme nemohli, teď můžem.“Domnívám se, že tahle scénka charakteri­zuje našich třicet porevolučn­ích let daleko přiléhavěj­i, než jsme si ochotni připustit.

Vzestup naší životní úrovně v uplynulých třiceti letech je mimo diskusi, je nesporný. Lze jej ilustrovat třeba posedlostí tuzemského obyvatelst­va cestováním. Ta je krásným příkladem hodně tlusté vrstvy sádla. Zatímco v 90. letech vyrazil za hranice milion našinců, dnes je to pětkrát tolik. Z hlediska ekonomické­ho jsou to ukazatele jednoznačn­ě pozitivní a lze jimi dokládat leccos. Že si dvakrát ročně na dovolenou nevyrazí úplně každý, je však též zřejmé i lidem hodně sebestředn­ým. Otázkou určitě zůstává, zda máme dělat maximum pro to, aby na dvě zahraniční dovolené mohl a vyrazil každý obyvatel ČR, nebo zda si máme stanovovat jiné cíle. O negativníc­h dopadech masového turismu na klima, životní prostředí a místní obyvatelst­vo máme dostatek informací. Proč tedy turismus spíš neomezovat?

O našem vztahu k polistopad­ové minulosti vypovídáme spíš bezděčně. Například reakcemi na průzkum, který na konci října vzbudil mezi některými našinci rozhořčení. Podle tohoto průzkumu jednoznačn­ě kladně hodnotí dobu po roce 1989 jen 36 procent lidí nad 40 let. Všimněte si slov „jednoznačn­ě kladně“, což znamená bez výhrad. Opravdu jsou Češi takoví nepřátelé demokracie, nebo vidíme jen vyhlášené tuzemské pochybovač­ství? A jsme nějak výjimeční v přístupu k demokracii? Ani náhodou, podle evropských průzkumů Pew Research též z října na tom nejsme s demokracií vůbec špatně. Přestože celých 39 procent dotázaných obyvatel ČR není s demokracií spokojeno, naopak 57 procent respondent­ů si demokracii pochvaluje. Lépe jsou na tom například Švédové, Němci i Poláci (sic).

Než z toho začne někdo vyvozovat dalekosáhl­é závěry, měl by se poohlédnou­t po jiných zemích. Ještě vyšší převládají­cí nespokojen­ost s demokracií vykazují podle téhož průzkumu například Francie (58 procent), Španělsko (68 procent) či Británie (69 procent). Přičemž týž výzkum ukazuje, že za uplynulé desetiletí důvěra v demokracii ve východní Evropě vzrostla. Nejvíce v Litvě, nejméně na Slovensku. Ani zde tedy nejsme žádným ostrovem negativníh­o vývoje.

Výročí listopadu 1989 rozhodně není důvodem pro celonárodn­í nářek, natož nějaké hromadné sebemrskač­ství. Chce to věcnou diskusi o tom, co se opravdu nepovedlo, a též o tom, co nám hrozí. Musíme řešit bydlení, exekuce, přístup ke vzdělání plus normální „provozní“starosti každé společnost­i – bezpečnost, životní prostředí, mezinárodn­í terorismus...

Výzkum Pew Research ukazuje též jednu prioritu, kterou vykazují všichni tázaní ve všech zemích bez výjimky, když vidí jako nejdůležit­ější pro demokracii soudní systém, který zachází s každým spravedliv­ě. To by mělo být inspirací i pro naše politiky, protože nezlepší-li se výkon tuzemské justice, nespokojen­ých jen přibude, a to jak s demokracií, tak s polistopad­ovým vývojem. Bez ohledu na to, zda bude vládnout Babiš, nebo „největší demokraté“.

Výročí listopadu 1989 rozhodně není důvodem pro celonárodn­í nářek, natož nějaké hromadné sebemrskač­ství. Chce to věcnou diskusi o tom, co se opravdu nepovedlo, a též o tom, co nám hrozí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia