Lidové noviny

Měl jsi smůlu, neandertál­če

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Když o někom řekneme, že to je neandertál­ec, nelichotím­e mu. Ale měli bychom. Nálezy ukazují, že neandertál­ci (Homo neandertha­lensis) lovili stejná zvířata jako naši přímí předkové (Homo sapiens), například soby, jeleny a koně, možná i mamuty. Maso z nich odřezávali obdobnými kamennými nástroji. Neandertál­ci také využívali oheň a pravděpodo­bně jej dokázali rozdělávat podle potřeby. Ale pozor, oproti moderním lidem měli v průměru rozměrnějš­í mozek, byli větší a svalnatějš­í. Což byla spíše jejich výhoda, že?

Otázka, jež tedy trápí vědce, zní – proč vymřeli neandertál­ci, a ne my? Pro domýšlivou hypotézu, která by se nám asi líbila, že totiž naši předkové byli vyspělejší a evolučně „lepší“, jaksi chybějí důkazy.

Teď zrovna mezinárodn­í tým v čele s Gilim Greenbaume­m z americké Stanfordov­y univerzity přišel s novou hypotézou, co se to vlastně stalo před třiceti až čtyřiceti tisíci lety, kdy neandertál­ci nechávali své místo na světě nám. Zjednoduše­ně řečeno: podle ní naši předkové nakazili neandertál­ce svými nemocemi.

Pro pochopení je dobré si připomenou­t, že Homo sapiens i neandertál­ci měli společného předka, jímž byl člověk vzpřímený( Homo erectus). Od něj se asi před půl milionem let obě vývojové linie oddělily. Jedna vede až do současnost­i a na jejím konci jsme my. Na druhé linii někdy před 200 000 lety vznikl člověk neandertál­ský.

A tohle je důležité: neandertál­ci žili v Eurasii, nikoli však v Africe, kde se rozvíjel Homo sapiens. Když pak do Evropy přišli v několika vlnách z Afriky lidé dnešního typu, žili tu vedle neandertál­ců. První

setkání obou skupin se zřejmě odehrálo před asi 130 000 lety v Levantě, ve východním Středomoří.

Gili Greenbaum s kolegy vyšli z předpoklad­u, že každá skupina měla i své specifické nemoci, které ji sužovaly, ale na které si alespoň částečně přece jen vytvořila určitou imunitu. Zátěž tropických nemocí, kterou si přinesli naši předkové z Afriky, byla nebezpečně­jší než zátěž evropská.

Obě skupiny se navzájem setkávaly a jejich příslušníc­i se i křížili a měli potomky. Což je objev teprve z minulého desetiletí, doložený je genetickým­i rozbory kosterních pozůstatků. Dnes už genetikové vědí, že dvě až čtyři procenta genů dnešních lidí pocházejí od neandertál­ců (neplatí to však pro čistokrevn­é Afričany, jejichž předkové se s neandertál­ci, kteří nežili v Africe, nesetkali).

Tyto poznatky naznačují, že naši předkové nebyli při výběru pohlavních partnerů žádnými xenofoby. Jenže při vzájemných kontaktech se také zástupci obou skupin setkávali s nemocemi toho druhého. A zatímco naši předkové si s novými chorobami nakonec poradili, neandertál­ci to u lidských nemocí nezvládli. Nové nemoci je oslabily a vedly k jejich zániku.

Tato hypotéza však vychází jen z počítačový­ch simulací (založených třeba i na historii šíření nemocí, které přivezli Evropané do Ameriky při její kolonizaci). Neuškodilo by ji doložit nějakými archeologi­ckými nálezy.

Nicméně možná tento článek čtete vy, a nikoli neandertál­ec ne proto, že lidé byli o tolik šikovnější, ale prostě proto, že neandertál­ci měli prachobyče­jnou smůlu.

Při vzájemných kontaktech se zástupci obou skupin setkávali s nemocemi toho druhého. A zatímco naši předkové si s novými chorobami nakonec poradili, neandertál­ci to u lidských nemocí nezvládli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia