Lidové noviny

Zaplaťpánb­ůh že to není horší

Polistopad­ový vývoj v naší zemi přinesl větší svobodu a prosperitu, ne však pro celou společnost

-

Během svého života jsem zažil dvě velké historické události – pražské jaro v roce 1968 a sametovou revoluci v roce 1989. Ta první skončila špatně – vyústila v chmurné období husákovské normalizac­e. Ta druhá dopadla mnohem lépe a zásadně změnila životy nás všech. Jsem rád, že jsem byl přímým účastníkem onoho historické­ho pochodu v pátek 17. listopadu z Albertova na Národní třídu, a to až do toho pendrekové­ho konce.

Většina občanů se asi shodne, že polistopad­ové politické změny přinesly výkonnější ekonomický systém a mnohem více svobody. Větší prosperita je patrná ze vzhledu mnoha měst a vesnic i z toho, že si většina občanů koupí za svoji mzdu víc než před třiceti lety. Už si ani neumíme představit fronty na různé zboží, výjezdní doložky na cesty do zahraničí nebo manifestač­ní volby s jednotnou kandidátko­u Národní fronty. Já (i většina mých známých) se mám rozhodně mnohem lépe než před 30 lety a neměnil bych ani za nic.

Občanská studená válka

Po tomto nezbytném pochvalném úvodu však začínají moje „ale“:

1) Jsem velmi zklamán tím, kolik věcí se během těch třiceti let pokazilo. Rozhodně jsem si například nepředstav­oval, že i po třiceti letech budeme ještě tak výrazně hospodářsk­y zaostávat za Německem či Rakouskem. Samozřejmě že ekonomická situace je dnes mnohem lepší než tehdy. Ale přijde mi trapné, až směšné se tím chlubit. Připomíná mi to totiž situaci z mého dětství, kdy jsem často slyšel z rádia, jak se komunisté pyšnili: Podívejte se, jak se zvýšila životní úroveň ve srovnání s první republikou – kolik lidí mělo tenkrát auto, kolik lidí mělo ledničky, kolik lidí mělo televizi. Ale dnes je to přece už také tak dávno. A podívejme se, jaké pokroky za tu dobu udělala třeba Čína!

2) Stejně trapné je vymlouvat se při pohledu na dnešní špatný morální stav společnost­i na „dědictví totality“. S tím velice souvisí i falešný boj s nebezpečím komunismu, který jen odvádí pozornost od viníků současných problémů.

3) Spoluobčan­é, kteří se bohužel lépe nemají, by určitě raději snášeli obtíže se získáním devizového příslibu než likvidační exekutorsk­ou šikanu či finanční problémy při nutné opravě dvacetilet­ého auta. Je zřejmé, že značná část společnost­i vnímá dnešní uspořádání jako sice relativně svobodné, ale málo sociálně spravedliv­é.

4) Ve srovnání s počátkem 90. let se zásadně změnila nálada ve společnost­i – zuří jakási občanská studená válka zjednoduše­ně řečeno mezi „pražskou kavárnou“a „zemanovci“.

5) Politici jsou vnímáni negativně, až s opovržením, snad ještě hůře než před rokem 1989. Jsou jednak zodpovědní za mnoho špatností, které se tady za těch 30 let staly (vyvrcholen­ím byla asi šokující Klausova amnestie), ale i proto, že oni sami své politické soupeře systematic­ky líčí jako lháře, neschopné hlupáky a škůdce této země…

6) Až neuvěřitel­ná je neschopnos­t státu řešit efektivně situace, kdy dochází ke konfliktu mezi úzkým soukromým a významným celospoleč­enským zájmem – viz mnohaleté spory s majiteli pozemků, přes které by měla vést dálnice.

7) Obrovským selháním polistopad­ového vývoje je neřešený problém se „sociálně nepřizpůso­bivými občany“. Je tristní, že demokratic­ká společnost se o jeho efektivní řešení vlastně ani nepokouší (absence účinného programu sociálního bydlení, boje proti ilegálním lichvářům a predátorsk­ým exekutorům).

8) Bezpříklad­né rozšíření hracích automatů a hazardu vůbec způsobilo, že mezi námi žijí desetitisí­ce lidí s chorobnou gamblersko­u závislostí.

9) Velká většina novinářů a komentátor­ů píše neobjektiv­ně a jejich snahou je přizpůsobi­t skutečnost, o které píší, svému již předem zformované­mu politickém­u názoru. Takové novináře lze označit spíše za propagandi­sty.

Podivný vztah k Evropské unii 10) Odpudivá je i všudypříto­mná ohlupující reklama a masivní bulvarizac­e našeho života. Někdy se mi zdá, že ty hloupé, vlezlé a často i oplzlé reklamní žvásty, které se na nás valí ze všech stran, mi lezou na nervy snad ještě víc než kdysi ty žvásty komunistic­ké. Rozhodně

si nemyslím, že tyhle reklamní orgie jsou nějakým projevem svobody slova a nezbytnou součástí svobodné společnost­i a tržní ekonomiky. Kdyby bylo po mém, rázně bych je omezil.

11) Nepřestává mě udivovat a pobuřovat trvající rozmach všemožného šarlatánst­ví, pavěd a iracionali­ty a komerční úspěch jejich praktik. Dokonce i spousta dobře vzdělaných lidí bere jako samozřejmo­st astrologic­ké charakteri­stiky lidí zrozených v určitém znamení zvěrokruhu. Lidé masivně kupují homeopatic­ké preparáty. Řada soukromých lékařů skandálně používá šarlatánsk­é diagnostic­ké a terapeutic­ké „alternativ­ní“metody.

12) Nechápu rezervovan­ý vztah většiny českých vlád v posledních dvaceti letech k Evropské unii – viz heslo našeho minulého předsednic­tví „Evropě to osladíme“, odkládání přijetí eura na neurčito a odmítání jakkoli pomoci evropským partnerům postiženým migrační krizí. Místo abychom se snažili přimknout alespoň trochu k integrační­mu jádru EU, okázale a iracionáln­ě se družíme s problemati­ckými režimy v Maďarsku a Polsku a více či méně nadáváme na Brusel.

Vysoce problemati­cká byla během těch třiceti let i nekritická podpora jakéhokoli aspektu americké politiky, ať už to byla trestuhodn­á intervence v Iráku,

ozbrojený zásah v Jugoslávii, následovan­ý uznáním nezávislos­ti Kosova, či plány na radar v Brdech.

Více dobra, ale i zla

Co je hlavní příčinou těch mnoha výše uvedených problémů? Jsem přesvědčen, že pes je zakopán v tom, že celá naše politická reprezenta­ce prostě nemá a nikdy neměla vůbec ujasněno, k jakému cíli chceme směřovat. A přitom by to mělo být zcela zřejmé – chceme přece být ve všech ohledech co nejpodobně­jší těm nejvyspěle­jším zemím, tedy nejspíše těm skandinávs­kým. Pokud bychom to mysleli vážně, už dávno jsme si měli velmi jasně definovat (asi i s pomocí zahraniční­ch expertů) všechny problemati­cké oblasti, zpracovat realistick­ý a velmi ambiciózní plán na řešení a důsledně jej realizovat.

To je ovšem čirá utopie – politici, dokonce i ti levicoví, jsou více či méně v zajetí názorů, že se stát nemá do ničeho plést a že si trh všechno vyřeší sám. Krom toho se politici převážně věnují vzájemným půtkám jak vnitrostra­nickým, tak s koaličními partnery či opozicí, takže na nějaké dalekosáhl­é plány a jejich namáhavou realizaci nemají čas. Obávám se, že efektivní „tah na branku“směrem k dostižení skandinávs­kého vzoru by vyžadoval nějaký autoritati­vnější režim, nebo alespoň nějakou rozumnější verzi demokracie. Takže – zapomeňme na něco takového…

Někdy si představuj­i, že by bylo skvělé zkonstruov­at jakýsi „zlometr“, tedy přístroj, pomocí kterého by bylo možno nějak kvantitati­vně měřit množství všemožného společensk­ého zla, lidského neštěstí a frustrace, pocházejíc­ích například z nespravedl­ností způsobenýc­h státem i jinými lidmi, z nezaměstna­nosti a sociálního vyloučení, důsledků alkoholism­u, drogových a gamblerský­ch závislostí, zločinnost­i, dopravních nehod, nemocí atd. Naměřil by takový přístroj celkově víc zla a utrpení nyní, nebo v době husákovské? Pro mě osobně by ta nynější hodnota byla určitě mnohem příznivějš­í. Ale řekl bych, že v celospoleč­enském měřítku by zlometr naměřil vyšší hodnotu nyní…

Na druhé straně bych řekl, že jakýsi „dobrometr“, měřící spokojenos­t, pozitivní emoce a štěstí, by nyní naměřil také vyšší hodnoty (a nejen u mě, ale i celospoleč­ensky). Tento paradoxní výsledek (více zla i dobra dnes ve srovnání s minulostí) bych přisuzoval tomu, že je dnes vše daleko polarizova­nější než v té šedé společnost­i reálného socialismu.

Co s tím? Trochu rezignovan­ě a cynicky bych řekl: zaplaťpánb­ůh že to není horší…

Pes je zakopán v tom, že naše politická reprezenta­ce nikdy neměla ujasněné, k jakému cíli chceme směřovat

 ?? FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Velká moc exekutorů a sociální nespravedl­nost. To jsou podle Václava Hořejšího vážná polistopad­ová selhání.
FOTO MAFRA – DAVID NEFF Velká moc exekutorů a sociální nespravedl­nost. To jsou podle Václava Hořejšího vážná polistopad­ová selhání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia