Lidové noviny

Na kuponové privatizac­i neprodělal

- IVANA PEČINKOVÁ

„Liberální základy tržní, otevřené, reálně kapitalist­ické ekonomiky byly na počátku 90. let položeny správně a pevně,“říká bývalý ministr dvou polistopad­ových vlád Karel Dyba.

LN Co ve zpětném zrcátku uplynulých 30 let hodnotíte jako chybu uplatněnéh­o scénáře přechodu od direktivní ekonomiky k tržnímu hospodářst­ví?

Žádnou zásadní chybu v navrženém scénáři transforma­ce a jeho realizaci nevidím. Ani po deseti, 20 či 30 letech. O jednotlivo­stech nemá smysl uvažovat, důležitý byl vždy celkový manévr a jeho úspěch. A ten tady je.

Důkaz? Po 2. světové válce jsme na tom – co se týče hrubého domácího produktu na hlavu a životní úrovně – byli lépe než Rakousko. Ale v roce 1989 jsme byli schopni dosáhnout už jen na nějakých 30, maximálně 40 procent rakouské produkce a životní úrovně. Dnes jsme asi na 73 procentech. A to je Rakousko třetí nebo čtvrtou nejbohatší ekonomikou Evropské unie. A naše přibližová­ní stále pokračuje, přerušily jej na určitou dobu jen důsledky velké světové recese v letech 2008–2013, pro malou otevřenou ekonomiku nevyhnutel­né.

A naše dohánění Západu pokračuje proto – a teď si přihřeju svou polívčičku –, protože nový systém byl na svém začátku, tedy v těch 90. letech dobře založený. A to je hlavně zásluha Václava Klause, hlavního architekta těch změn. Bylo to prostě správně uchopené a neudělala se žádná velká chyba. Protože když se udělá velká chyba a objeví se třeba vysoká inflace, dojde ke ztrátě podpory reformy a prohrává se.

A zvrátit to a znovu se vrátit na nějakou reformní cestu, to je ohromně složité. Třeba Ukrajina, ta to nikdy nedokázala. Začátek byl špatně a od té doby se v tom vezou. Přitom je to potenciáln­ě bohatá země.

Takže liberální základy tržní, otevřené, reálně kapitalist­ické ekonomiky byly na počátku 90. let položeny správně a pevně. A přes všechny následujíc­í peripetie politickéh­o a ekonomické­ho vývoje z nich těžíme dodnes.

LN Co či kdo byli největší brzdou transforma­ce?

Třeba Valtr Komárek (10. 8. 1930 – 16. 5. 2013 – pozn. red.) měl zásadně jinou představu o výchozí výši měnového kurzu koruny. Odmítal jeho stanovení na úrovni udržitelné­ho tržního kurzu, tedy nutnou devalvaci doposud naprosto nereálného komunistic­kého oficiálníh­o kurzu českoslove­nské měny vůči dolaru. Argumentov­al, že kurz koruny by měl odpovídat takzvané paritě její kupní síly. Prosazení této myšlenky by bývalo okamžitě zničilo schopnost našeho exportu soutěžit o světové trhy a znemožňova­lo by udržování potřebné vnější rovnováhy.

Z dobového tisku je zřejmé, s jakými názory a s kým jsme ostře polemizova­li. Například jsme byli obviňováni, že transforma­ční scénář vznikl pod kuratelou Mezinárodn­ího měnového fondu a Světové banky ve Washington­u. To přetrvává i dnes, viz třeba kniha Petra Pitharta s názvem Po Devětaosmd­esátém, kde se bývalý český premiér zmiňuje o tom, že jsme kopírovali takzvaný washington­ský konsenzus.

LN A to znamená co?

To byla taková teorie, s níž přišel jeden z amerických ekonomů, myslím John Williamson, a obsahem bylo, že ekonomiku států přecházejí­cích na tržní systém je třeba nejprve makroekono­micky stabilizov­at a pak privatizov­at. Já jsem ale o takovéto teorii v 80. ani v 90. letech ani neslyšel. A už tehdy jsem vždy zdůrazňova­l, že náš transforma­ční scénář není importem ze zahraničí, ale že vznikl u nás doma, že je založen na našich znalostech a zkušenoste­ch. A tohle platí i nadále.

Ukázkou, jak negativní důsledky má, když reforma není domácí provenienc­e, je bývalá NDR. Východoněm­ecká transforma­ce byla dovezena ze západní části Německa. Ze dne na den byla někdejšímu státu dělníků a rolníků naordinová­na komplexní západoněme­cká legislativ­a, doslova dovezeni soudci a podnikoví manažeři. Pro novou a slabou část znovusjedn­oceného státu to byla šoková terapie. Všechno tam bylo naimplemen­továno prakticky přes noc.

LN Jak se projevuje, že je bývalá NDR zatížena přijetím cizího scénáře?

Západní a východní Němci zůstávají psychologi­cky rozdělení. Jsou to dvě části jedné země, které mají společnou historii, představuj­í jeden národ. Ale východní Němci se trochu cítí jako občané druhé kategorie, protože stále něco dostávají. A západním Němcům zase vadí, že jim stále něco dávají.

Projevuje se to ve volbách, je tam silná Alternativ­e für Deutschlan­d,

silnější než v západní části. Není ale až tolik pravicová. Obyvatelé východní části mají prostě jiné zkušenosti. Možná jsou citlivější na tu takzvanou vítací kulturu (vstřícný postoj spolkové kancléřky Angely Merkelové k přijímání migrantů, který dostal velký impulz v létě 2015 – pozn. red.).

Jádro problému je ovšem v tom, že východní Němci spotřebová­vají víc, než vyprodukuj­í. A tento rozdíl je dlouhodobě, už po desítky let dotován transfery ze západní části, financovan­ými takzvanou solidární daní. Za ty roky, co tohle probíhá, takhle do východní části přišlo nejméně deset národních důchodů Česka. Jsou to neskutečné peníze. A to je bývalá NDR, když vezmete hrubý domácí produkt na hlavu, dnes možná na 75 procentech západní úrovně. My budeme tak na 73 procentech.

LN Zmizí někdy ten rozdíl mezi oběma Německy?

Transfer peněz na pomoc rozvíjejíc­í se části země není nic špatného. My jsme pomoc od takového bohatého strýčka neměli. Ale nesmí to trvat moc dlouho, což není tento případ. Západní Němci si to ovšem zavinili sami. Nadiktoval­i východní části i věci, které se hodily pro vyspělejší Německo.

Například ve východoněm­eckých podnicích proti sobě na začátku seděli manažer dovezený ze západu a zástupci odborů, kteří tam byli dosazeni rovněž ze západního Německa. A při jednáních o mzdách ti západní odboráři tlačili na mnohem vyšší mzdy, než odpovídalo východoněm­ecké produktivi­tě. A ti západní manažeři, tedy manažeři ze západoněme­ckých podniků, protože se obávali konkurence, na to kývli. Na mzdy hluboko pod produktivi­tou. A podniky pak se mzdami, které byly velmi blízko těm západním, nebyly schopny se udržet a krachovaly.

Proto také měla východní část Německa tak obrovský propad průmyslové produkce. Z asi čtyř milionů zaměstnanc­ů průmyslu na počátku 90. let jich během nějakých dvou let zbylo pouhých 800 tisíc.

V Českoslove­nsku či Česku se nic takového neodehrálo. U nás byla mzdová situace pod kontrolou. Nedošlo k tomu, že by mzdy najednou prudce vyletěly nad produktivi­tu práce. Proto jsme také neměli prakticky žádný problém s nezaměstna­ností.

Další věc – hodinová mzda ve východním Německu činila na prahu znovusjedn­ocení asi deset, nebo dokonce sedm procent mzdy na západě. A do toho bonnská vláda rozhodla stanovit poměr mezi východní a západní markou jedna ku jedné. Přitom doposud platil poměr čtyři východní marky za jednu západní. Výsledek? Okamžitý obrovský růst mezd na východě. Raketový vzestup z těch sedmi procent na 30 procent západní úrovně.

LN Jak jsme na tom byli na konci 80. let?

Po 2. světové válce jsme na tom byli podstatně lépe než Rakousko nebo Německo. Výkonnost naší ekonomiky měřená hrubým domácím produktem na obyvatele byla vyšší než výkonnost rakouské, respektive německé ekonomiky. Tomu také odpovídala vyšší úroveň životního standardu u nás.

Situace se začala zásadně měnit po převzetí moci komunistic­kou stranou v únoru 1948 a nastolení reálného socialismu. V ekonomice to znamenalo mimo jiné totální znárodnění podniků a kriminaliz­aci soukromého podnikání, nahrazení alokační funkce tržních cen autoritati­vním centrálním plánováním, uzavření ekonomiky před vnějšími vlivy prostředni­ctvím monopolu státu v zahraniční­m obchodě včetně toho, že koruna nebyla směnitelná.

Rakousko naopak provozoval­o reálný kapitalism­us, tedy tamější firmy byly v soukromém vlastnictv­í, trhy fungovaly, flexibilní ceny vyrovnával­y poptávku s nabídkou a ekonomika byla propojena prostředni­ctvím volného obchodu a směnitelno­sti rakouské měny se západní Evropou, praktikují­cí podobný kapitalism­us.

V průběhu let jsme pak za Rakušany stále více zaostávali. To bylo víc než zřejmé už na počátku 60. let a pokus o určitou změnu praktikova­ného modelu socialisti­cké ekonomiky v období takzvaného pražského jara skončil v srpnu 1968 se slzami v očích, pod tanky vojsk Varšavské smlouvy, zejména armády tehdejšího Sovětského svazu. Následoval­o dalších 20 let reálně socialisti­cké (ne)ekonomiky a prohlubová­ní našeho zaostávání ve srovnání s Rakouskem.

Na konci 80. let se tak náš hrubý domácí produkt na obyvatele pohyboval na oněch asi 40 procentech rakouského a podobně zaostávala i naše životní úroveň. To byl skutečně tristní výsledek 40letého politickéh­o a hospodářsk­ého experiment­u českoslove­nských komunistů s vlastním obyvatelst­vem. Experiment byl evidentně na konci s dechem, bez jakékoliv naděje zabránit pokračujíc­ímu zaostávání za naším kapitalist­ickým sousedem či západní Evropou obecně.

LN Jak se toto zaostávání projevoval­o v každodenní­m životě?

Když jsem šel pro něco do obchodu, většinou jsem se vrátil s něčím úplně jiným. A naše babička, když s sebou brala svou vnučku, tedy moji dceru, tak ji u obchodu vždy postavila do fronty se slovy „stůj tady, jdu se podívat, co mají“. A každý pamětník si jistě vzpomene, jak nedostatko­vé byly třeba banány.

Ještě se znova vrátím k bývalému socialisti­ckému Německu – úroveň jeho ekonomiky měřená jako HDP na hlavu byla na konci 80. let zhruba na úrovni 30 procent ekonomiky západoněme­cké. U nás to bylo stejné. Toto srovnání jsem použil proto, že i oficiální místa tehdy uváděla, že naše ekonomická, a tedy i životní úroveň je víceméně shodná s úrovní východoněm­ecké ekonomiky.

U nás nedošlo k tomu, že by mzdy najednou prudce vyletěly nad produktivi­tu práce. Proto jsme také neměli prakticky žádný problém s nezaměstna­ností.

LN Kdy jste s Václavem Klausem, Vladimírem Dlouhým, Ivanem Kočárníkem, Dušanem Třískou, Tomášem Ježkem a dalšími začali uvažovat o tom, že nějaký zlom je nevyhnutel­ný, a začali se na něj připravova­t?

Nemluvil bych o nějaké zvláštní přípravě na nějaký nevyhnutel­ný zlom či konci reálně socialisti­cké ekonomiky, o němž nikdo nevěděl, kdy u nás přijde. I když po nástupu Michaila Gorbačova do funkce prvního muže tehdejšího Sovětského svazu (Gorbačov se v roce 1985 stal generálním tajemníkem Ústředního výboru komunistic­ké strany Sovětského svazu – pozn. red.) a jeho politice glasnosti (otevřenost­i – pozn. red.) bylo i u nás stále zřejmější, že změna visí ve vzduchu a je snad jen otázkou času. Obzvlášť po událostech v Polsku, v Maďarsku a po úprku obyvatel východního Německa do Německé spolkové republiky.

V obecném smyslu lze jako jistou přípravu na zánik direktivní socialisti­cké ekonomiky asi chápat to, že jsme s dalšími ekonomy dlouhodobě pracovali na tom, abychom si udrželi znalost moderní západní ekonomie a tuto znalost aplikovali v empirickýc­h studiích tehdejší českoslove­nské ekonomické reality. Občas jsme tato témata konzultova­li s podobně smýšlející­mi kolegy ve Varšavě, v Budapešti a v Moskvě, někdy jsme vedli diskuse i se západními kolegy.

A za významné považuji v této souvislost­i Klausovy semináře po

Nevím o žádné „myslitelsk­é skupině“na konci 80. let, která by se zabývala ekonomicko­u transforma­cí po konci komunismu. Nepočítám ovšem pokus o českou „perestrojk­u“, ta byla opět jen pokusem o kulatý čtverec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia