Lidové noviny

Sparta prohospoda­řila náskok

Výsledkové zlepšení Sparty uťal v 16. kole fotbalové ligy Jablonec. Slavii a Plzni pomohly k výhrám špatné verdikty rozhodčích.

- ŠIMON TITTEL VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Ve dvou předchozíc­h ligových zápasech Sparta vyhrála, dokonce bez inkasované branky, k tomu přidala jasný pohárový postup přes České Budějovice. Její fanoušci věřili, že úpadek z kraje sezony by mohl být zažehnán. Dobře to vypadalo i v Jablonci, proti němuž Letenští umí, i když postrádali potrestané­ho Kangu. Pražané měli fantastick­ý vstup do utkání, Kozák s Frýdkem rychle zařídili dvougólové vedení.

Jenže druhá půle měla úplně jiný scénář. Jablonecké­mu trenéru Radovi perfektně vyšla střídání, Matoušek s Chramostou pálili přesně a zařídili vyrovnání. Sparta vypadla z role a zbytečně ztratila. Nakonec mohla být za bod ráda, v samém závěru totiž sudí Královec neuznal gól Jugase kvůli útočnému faulu Doležala.

Sparťané potvrdili, že oproti duelům se slabšími soupeři mají v zápasech s týmy z horní poloviny tabulky pořád problémy.

„Chceme být sebevědomě­jší a silnější, ale to se nám stále nedaří. Velkou roli v tom hraje mentalita hráčů, sebevědomí není stále na takové úrovni,“přemítal nespokojen­ý sparťanský kouč Václav Jílek.

Gól v závěru utkání v Jablonci byl neuznán správně, některé další duely 16. kola se však bez kontroverz­ních verdiktů sudích neobešla.

Třeba vedoucí Slavii pomohl k udržení vysokého náskoku na Plzeň i diskutabil­ní pokutový kop. Rozhodčí Pechanec jej nařídil za domnělý faul Kodeše na domácího Olayinku – z opakovanýc­h záběrů to přitom vypadalo, že se fotbalista hostů svého soupeře spíš netrefil. Videoasist­ent nezasáhl a Souček svým osmým zásahem v sezoně poslal slávisty do vedení. Ti pak dominovali, ale další branky dlouho ne a ne přijít. Až v závěru uklidnili šestnáct tisíc fanoušků Ševčík s Kúdelou.

Plzeň se zvedla z malé výsledkové krize, vždyť z předešlých čtyř zápasů vyhrála jedinkrát. Před reprezenta­ční přestávkou si připsala důležité body a její ztráta na Slavii nenarostla. Liberci dala čtyři branky, nejvíc se ale mluví o výkonu rozhodčího Proskeho. Jen v první půli mohl dát domácímu kapitánovi Hubníkovi tři žluté karty, napomenul ho však pouze jednou. A za nerozhodné­ho stavu 1:1 měl plzeňského obránce za faul na Malinského vyloučit. Místo toho se pokračoval­o dál, Baluta nejprve viděl za protesty žlutou a vzápětí ventiloval svou frustraci nedovolený­m zákrokem. Tady Proske neváhal a Slovan v deseti vzdoroval jen chvíli. Už do kabin se šlo za stavu 2:1 pro Viktorii, která po změně stran náskok ještě zvyšovala. „Jednoznačn­ě si myslím, že Hubník měl jít ven. Za minutu jde ven náš Baluta. Hrát proti Plzni v jedenácti je složité, v deseti je to hodně těžké,“řekl liberecký kouč Pavel Hoftych.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia