Lidové noviny

Český Oktagon má našlápnuto do Evropy

Vedle nejrůznějš­ích celebrit a hvězdiček patří k fandům MMA i podnikatel Ivo Rittig. Při sobotním klání mluvil o své podpoře bojových sportů

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Martin Dejdar, Radek Štěpánek nebo Marek Jankulovsk­i. A také Ivo Rittig. Patnáctý galavečer organizace Oktagon MMA přilákala do O2 areny vedle rekordní sportovní návštěvy 19 700 lidí také řadu známých tuzemských osobností.

Vlivný podnikatel a lobbista Rittig, který je známý například i z kauzy Nagygate, se kolem bojových sportů točí přes dvacet let a na galavečeru chybět nemohl. V první řadě u oktagonu byl na každém zápasu. Bijce, které sám podporuje, povzbuzova­l při nástupech vždy vestoje. „Ve vyprodané O2 areně si to moc užívám,“rozpovídal se pro LN nejen o fenoménu MMA.

LN Vnímáte fakt, že čeští fanoušci mají rádi bojové sporty? Když to porovnáme se zahraničím, tak na domácí galavečery chodí od začátku, tentokrát v aréně bylo 11 tisíc diváků už v šest na první zápas...

Když jsem dělal já první K-1, musel jsem v letech 1993–95 přivést Jeana-Clauda van Damma i Chucka Norrise, abychom na sebe vůbec upozornili. Teď je i bez těchto celebrit vysoká kvalita MMA i boxu, takže zásluhou Ondřeje Novotného (majitel ogranizace Oktagon MMA) se dokážou nalákat lidé do takové arény. Což je skvělé.

LN Čím to, že jste se vrátil zpátky do tohoto světa?

Já jsem tady spíše v roli pozorovate­le, starám se trochu o Karlose

Vémolu a o pár boxerů, zajímá mě to spíše zvenku. Aby mě to zajímalo na plné pecky, muselo by to být za jiné peníze, čehož se dosáhne jenom v zahraničí.

LN Takže česká scéna vás zajímat nebude?

Bude, určitě. Zatím v tom ale nepodnikám, spíše lidem radím a pomáhám. Aby mě to zajímalo na sto procent, musí se to cenově posunout do zahraničí. Chce to jiné země, kde žije třeba padesát milionů lidí.

LN Má k tomu Oktagon našlápnuto?

Bezesporu. Myslím si, že tomu docela rozumím a Oktagon je už evropská špička. Když se podíváte na některé zápasy jiných organizací z hlediska organizace, nebojím se říct, že je to mezi první desítkou světových turnajů.

LN Mluvíte obecně o bojových sportech, nebo jenom MMA?

Mluvím o tom, že MMA je o dva kilometry před ostatními bojovými sporty. Když jsem budoval K-1 a dělal finálové turnaje, kde bylo sto tisíc lidí v Japonsku, byla atmosféra stejná jako tady na Oktagonu. Ve chvíli, kdy skončila K-1, je MMA a pak dlouho nic.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO OKTAGON MMA ?? Attila Végh (vlevo) se stal vítězem s Karlosem Vémolou o nejlepšího česko-slovenskéh­o bojovníka MMA scény. Slovák knokautova­l českého rivala již v prvním kole a před vyprodanou pražskou O2 arenou ukončil jeho jedenáctiz­ápasovou vítěznou sérii. „Soupeři se sen splnil, mně rozplynul,“uvedl Vémola.
FOTO OKTAGON MMA Attila Végh (vlevo) se stal vítězem s Karlosem Vémolou o nejlepšího česko-slovenskéh­o bojovníka MMA scény. Slovák knokautova­l českého rivala již v prvním kole a před vyprodanou pražskou O2 arenou ukončil jeho jedenáctiz­ápasovou vítěznou sérii. „Soupeři se sen splnil, mně rozplynul,“uvedl Vémola.
 ??  ?? Sen se rozplynul.
Sen se rozplynul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia