Lidové noviny

V Rumunsku armáda zasáhla. V NDR čekala na rozkaz

- PROKOP TOMEK

Armády členských zemí Varšavské smlouvy si byly organizačn­ě a ideologick­y velmi podobné. Bezvýhradn­ě poslouchal­y politická vedení svých států. K nějakému svévolnému nasazení vojenských sil proti oponentům režimu na konci 80. let nikde nedošlo. Ovšem při demonstrac­ích maďarské menšiny v rumunském Temešváru 16. a 17. prosince 1989 zasáhla na příkaz politickéh­o vedení státu kromě bezpečnost­ního aparátu tvrdě i armáda. Zásah paradoxně napomohl rozmachu spontánníh­o lidového hnutí proti autoritati­vní vládě Nicolae Ceau?esca. Rumunské vojenské jednotky se pak dokonce přidaly i na stranu povstalců.

Současně byly armády členských zemí Varšavské smlouvy připraveny podpořit při případné vnitropoli­tické krizi dosavadní politická vedení. Například podobně jako v ČSSR se také v říjnu a listopadu v NDR připravova­ly vyčleněné jednotky Národní lidové armády se zbraněmi a vybavením na zákroky proti demonstran­tům. Ale ani tam nakonec nedošlo k nasazení vojáků nebo i jen k jedinému výstřelu. V Maďarsku i v Polsku probíhala již politická jednání opozice a vládnoucíc­h stran, takže se vůbec o použití armády k řešení vnitřní situace neuvažoval­o.

I osudy ozbrojenýc­h sil po pádech totalitníc­h režimů byly podobné. Přes deklarovan­ou politickou vyspělost a oddanost komunistic­kým režimům se vojáci chovali k nové moci neutrálně a racionálně. Následné změny proto byly jen pozvolné. Výjimku představov­ala Národní lidová armáda NDR. Od počátku roku 1990 se stále hlasitěji mluvilo o spojení dvou německých států. NLA se tak ocitla v provizoriu, které skončilo až zánikem NDR 3. října 1990. Vojáci NLA byli propuštěni nebo převzati do Bundeswehr­u.

Autor pracuje ve Vojenském historické­m ústavu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia