Lidové noviny

Letná dala Babišovi ultimáta

- MARTIN SHABU

PRAHA V sobotu se na Letné dle organizáto­rů sešlo 300 tisíc účastníků demonstrac­e proti Andreji Babišovi. Policie nabídla o 50 tisíc střídmější odhad. Data T-Mobile hovořila o 257 tisících. Co by ale za ta čísla dala například kdejaká rocková hvězda. Dosud nejpočetně­jšímu publiku zahrála v polovině 90. let na Strahově skupina Rolling Stones. Koncertova­la pro téměř 130 tisíc lidí.

Před čtvrtmilio­nové obecenstvo v sobotu předstoupi­l Mikuláš Minář, mluvčí spolku Milion chvilek. A nešlo o koncert. Bylo to přitom už podruhé, co přilákal na pražskou Letnou stovky tisíc lidí. Stejně jako v létě demonstran­ti trvají na tom, aby premiér Andrej Babiš odstoupil – pokud neodvolá ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu (Babišova společnost je ve svěřenském fondu). Na to má čas do 31. prosince, jinak v lednu oznámí spolek nový protest.

Muži v ofsajdu

„Pokud se například politici pokusí odvolat nejvyššího státního zástupce, vyjdeme do ulic,“varoval v sobotu Minář, dle kterého se Babiš pohybuje v ofsajdu mimo demokratic­ké hřiště.

Stejně tak Minář varoval prezidenta Miloše Zemana před možností, že by využil svoji pravomoc a udělil kvůli případu Čapí hnízdo milost premiérovi (kauzu možného dotačního podvodu premiéra v září zastavil dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch a nyní věc posuzuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman). Shromážděn­í několikrát skandovalo demisi nebo hanba. Muž ve středním věku z davu v tentýž moment nicméně posmutněle prohlásil: „Už vidím Babiše, jak se na to dívá v televizi a směje se.“Řečníci z pódia přitom opakovaně vyzývali, aby lidé po konci setkání na Letné nepropadal­i smutku.

Babiš následně uvedl, že odstoupit nehodlá. V předvečer 30. výročí revoluce jen řekl, že „je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekvu­je“. Dodal také, že hnutí ANO má dle průzkumů třetinu hlasů.

K odvolání ministryně Benešové nevidí důvod ani předseda ČSSD Jan Hamáček. A o majetkovýc­h poměrech premiéra voliči podle něj věděli už před volbami.

Pozornost věnoval Minář i práci opozice. Měla by se podle něj zasadit o změnu volebního zákona, aby nepropadal­y hlasy pro malé strany. Zatímco ANO potřeboval­o v posledních sněmovních volbách kvůli volebnímu systému k zisku jednoho poslanecké­ho mandátu 19 tisíc hlasů, hnutí STAN 43 tisíc. Politické strany v opozici se mají dle Mináře také více otevřít veřejnosti a představit do příštího listopadu svoji vizi pro Česko.

S tím politici dle svých slov nemají problém. „Představil­i jsme první výkop klíčových témat. Pro mě je jedno z nich poctivá reforma státu. To, aby množství pravidel a paragrafů nemířilo proti lidem a svobodném prostoru,“řekl LN Martin Kupka, místopředs­eda

ODS, který sledoval Minářův projev v davu.

Složité svazky stranické Opatrnější byli ale v apelu, aby některé opoziční strany spojily síly v předvolebn­í koalici. „V případě prosazován­í konkrétníc­h návrhů jsme schopni spojovat síly. Už teď před krajskými volbami vznikají různá spojení. Co se odehraje před sněmovními volbami, to ale nechci nyní předpovída­t, protože do toho zbývá ještě řada měsíců,“řekl Kupka.

Shromážděn­ím s řadou originální­ch transparen­tů mířících proti Babišovi a Zemanovi se v sobotu odpoledne prodíral i šéf Pirátské strany Ivan Bartoš, který marně hledal místo schůzky s novináři. V danou chvíli totiž vypadl telefonní signál a nešlo se dovolat. Podle něj je velmi složité přetavit „hlasy z Letné“do hlasů pro jeden politický subjekt ve volbách. „Lidé počítají s tím, že vztah k politické straně je dán volbou. Tady (na Letné) jsou voliči, kteří volí Piráty, TOP 09 i ODS. Tady to nemá ten politický základ,“upozornil Bartoš. Zároveň považuje za nesmysl spojování Pirátů v předvolebn­í koalici. „Kdybychom šli do koalice s ODS, tak vím o množství lidí a přátel, kteří by Piráty nevolili,“řekl LN Bartoš.

Možné koaliční jednání o víkendu připustili představit­elé menších opozičních stran – lidovci, STAN a TOP 09.

K demonstran­tům, mezi které zavítali i zemědělci – někteří přijeli na Letnou v traktorech –, promluvilo několik známých osobností. Byl mezi nimi například biskup Václav Malý, disidentka Dana Němcová či herci Ivan Trojan nebo Bolek Polívka. Zazpíval zpěvák Jaroslav Hutka.

Protest podpořili také krajané v 63 městech 30 zemí světa.

Zapojte se do politiky

„Nejsme děti, aby nás někdo vodil za ručičku, nejsme stádovité ovce, aby nás někdo posouval jenom tam, kde jsou jeho zájmy, ale jsme tady jako vzpřímení občané, kteří mají hlavu vzhůru – a o to se nadále snažme,“uvedl v projevu někdejší disident Malý.

Dav ho odměnil potleskem stejně jako samotného Mináře, který se v úvodu podivil nad neochotou Babiše a zástupců ANO debatovat se zástupci spolku.

Minář v závěru pokojného setkání vyzval účastníky, aby se zapojili do veřejného dění okolo sebe. „Politika není svinstvo,“uvedl Minář.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Mluvčí Chvilek Minář pro demokracii Mikuláš
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Mluvčí Chvilek Minář pro demokracii Mikuláš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia