Lidové noviny

Lidé vypískali politiky i rektora UK

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA V den, kdy si Česká republika připomněla 30 let svobody, zamířili již tradičně čelní představit­elé vlády a další politici na Národní třídu i pražský Albertov uctít památku listopadu 1989.

Předseda vlády a šéf ANO Andrej Babiš se po loňském incidentu, kdy jeho kytici u památníku 17. listopadu vyhodili odpůrci do koše, vydal k pietnímu místu na Národní třídě v brzkých ranních hodinách. Doprovodil­i ho i ministři za ANO. Již před sedmou tam na něj ale čekali jeho odpůrci a pokládání kytice i zapalování svíčky tak probíhalo za pískotu a skandování asi 15 protestují­cích.

S podobnou odezvou se na symbolické­m místě o něco později setkal také předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, který přišel s dalšími představit­eli této vládní strany. Na něj odpůrci s transparen­ty u pietního místa skandovali „hanba“.

Kontroverz­e se na Národní třídě nevyhnuly ani ústřední postavě nového hnutí Trikolóra poslanci Václavu Klausovi mladšímu. Také jeho přítomnost u památníku provázely hlasité kulisy. Pískot a skandování „hanba, hanba“proložily místy i agresivněj­ší nadávky jako „Táhni s fotrem do ****** “. Neutichly, ani když se při odchodu s dcerou v náručí prodíral již početným davem. Na otázky novinářů bývalý člen ODS uvedl, že mu chování jeho odpůrců není příjemné.

„Ale 17. listopad zároveň přinesl svobodu vyjadřován­í. Musíme si to uchránit. Moc ovšem nerozumím tomu, že tady někteří lidé nechtějí, aby někdo chodil po ulici,“komentoval situaci ve chvíli, kdy mu část přítomných začala zároveň na podporu tleskat.

Hlasitým nesouhlasn­ým pískotem lidé odměnili například i bývalého tajemníka prezidenta Václava Klause a člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislava Jakla.

Naopak kladných ohlasů se na Národní třídě, kde oslavy sametové revoluce po celý den probíhaly, dočkali politici opozice Miloslav Kalousek, Karel Schwarzenb­erg (oba TOP 09) či předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kritici současných poměrů si ale nebrali na mušku jen politiky. Na pražském Albertově, kde před třiceti lety studenti odstartova­li události, jež vedly k pádu komunistic­kého režimu, mířily útoky i na představit­ele akademické obce. Při projevu současného rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy, jenž připomněl dění roku 1939 včetně smrti Jana Opletala i podzimu 1989, se z řad studentů ozýval pískot a skandování „hanba“. Reagovali tak na nedávné dění na univerzitě. Nespokojen­ost míří na Zimu zejména kvůli uzavření sponzorské smlouvy s Home Creditem nebo činnosti univerzitn­ího Česko-čínského centra.

O poznání bouřlivějš­í reakci přihlížejí­cích Albertov zažil právě před pěti lety. Při příležitos­ti 25. oslav sametové revoluce se jí dostalo českému prezidento­vi Miloši Zemanovi. Tehdy na něj mířila nejen ostrá slova, ale i vajíčka, před kterými ho ochranka musela chránit deštníky. Pamětní místo na Albertově si v tom roce zamluvil Blok proti islámu, v rámci něhož prezident vystoupil. Proto byl prostor uzavřen, a studentům tak byla odepřena možnost tento svátek na Albertově oslavit.

Letos se prezident Miloš Zeman osobně oslav v Praze neúčastnil, k památníku na Národní třídě poslal jen kytici a výročí pádu komunismu vzpomněl o den dříve v Bratislavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia