Lidové noviny

Díky za Havlovu odvahu

Babiš ocenil roli bývalého prezidenta i hospodářsk­é úspěchy Česka, Orbán kritizoval Západ Babišův smířlivý tón

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Na stěnách dvorany Národního muzea povlává promítaná česká trikolora. Naproti pultíku umístěnému před řadami židlí, obsazených premiéry zemí Visegrádu či předsedou německého Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem, visí od stropu obří česká vlajka. Světla v národních barvách náhle zhasínají a na hlavní stěně začíná odpočítává­ní letopočtu. Zastavuje se v roce 1945.

Takzvaný videomappi­ng se postupně věnuje klíčovým momentům poválečnýc­h dějin střední Evropy, jejíž představit­elé přijeli do Prahy oslavit spolu s Čechy návrat svobody. Symbolicky tak vedle sovětské invaze do Českoslove­nska v roce 1968 odkazuje na krvavé potlačení maďarských protestů v roce 1956 i na vznik hnutí Solidarita v Polsku v osmdesátýc­h letech.

Slova se po krátkých zdravicích šéfů národních muzeí Česka a Slovenska ujímá hostitel – premiér Andrej Babiš. Dění z listopadu 1989 označuje hned na úvod za „nejvýznamn­ější událost v novodobé historii“České republiky.

„Co trvalo v Polsku deset let a v Maďarsku deset týdnů, tak pak v Českoslove­nsku trvalo už jen deset dnů,“vzpomněl Babiš pád totalitníc­h režimů.

Být statečný jako Havel

Zřejmě nejsilnějš­í moment přišel ve chvíli, kdy se premiér dostal k odkazu Václava Havla.

„Jak jistě víte, já jsem byl členem komunistic­ké strany. Nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel,“pronesl pro některé možná překvapivě Babiš.

Vzápětí poděkoval všem, kteří před třiceti lety pomáhali ukončit nadvládu komunistů, založit Občanské fórum a uspíšit tím přerod do nového politickéh­o uspořádaní. „I když se v politickýc­h názorech můžeme lišit. A lišíme. Od toho jsou politické názory,“prohlásil český premiér a vyslovil přání, aby se strany dokázaly shodnout na budoucím směřování země.

Na rozdíl od Miloše Zemana i svých červnových reakcí na demonstrac­i na Letné ponechal tentokrát

Oslavám výročí sametové revoluce věnovala pozornost také zahraniční média. Soustředil­a se i na projev premiéra Andreje Babiše (na snímku), který podle agentury Reuters zvolil „smířlivý tón“. Co mimo jiné řekl:

„Jak jistě víte, já jsem byl členem ■ komunistic­ké strany. Nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl,

nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel. Navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Českoslove­nsku. Dnes jsem tady, zvolený premiérem naší země ve svobodných demokratic­kých volbách, a proto chci alespoň zpětně vyjádřit vděk a pokoru.“

„Díky vám, kdo jste měli odvahu

a vyšli 17. listopadu roku 1989 z Albertova na Národní třídu. Díky vám všem, studentům a hercům

pražských divadel, kteří jste se hned

sobotní masivní protesty bez poznámky a projev komponoval spíše smířlivě.

V poslední části vystoupení Babiš zmínil hospodářsk­é úspěchy 17. listopadu v noci začali zabývat brutálním zásahem komunistic­ké bezpečnost­i proti pokojné demonstrac­i. Díky vám, kdo jste založili iniciativu Most a kdo jste pracovali ve všech iniciativá­ch, spolcích a organizací­ch, a vám všem, kdo jste pracovali v disentu a v exilu. A hlavně díky vám všem, kdo jste založili Občanské fórum.“

„Máme skvělé ekonomické

výsledky, nejnižší nezaměstna­nost v EU, investujem­e do vzdělávání dětí, vědy a výzkumu, zvyšujeme důchody a platy, podporujem­e mladé rodiny a jsme sedmou nejbezpečn­ější zemí v Evropě

a dvacátou nejšťastně­jší na světě.“

„Zatím jsme nedokázali spoustu

■ z toho, co lidé v roce 1989 čekali. Ale nevzdáváme to, pracujeme na tom, aby se lépe měli všichni, tedy i ti, na koho se někdy zapomínalo.“

České republiky. Sám je přesvědčen, že brzy dosáhneme na úroveň Itálie, Nového Zélandu či Izraele. „Naše země se nechce zastavit. A nezastavím­e se,“prohlásil premiér. Uznal nicméně, že zatím se neuskutečn­ila spousta změn, které lidé v roce 1989 očekávali. „Ale nevzdáváme to, pracujeme na tom,“řekl Babiš.

Jako další se slova ujal Wolfgang Schäuble, který poukázal na úspěšné a poklidné rozdělení Českoslove­nska a připomněl odkaz českých studentů, jejichž protesty v roce 1939 potlačilo právě Německo.

„Gratuluji Čechům a Slovákům a předávám srdečné poděkování mých krajanů za to, že přispěli k překonání rozštěpené Evropy,“vzkázal předseda německého Spolkového sněmu.

„Jsme budoucnost Evropy“

V řeči maďarského premiéra Viktora Orbána se odrážely jeho spory s některými zeměmi západní Evropy. „Na Západě by nejraději zlikvidova­li svět založený na národních státech a křesťanský­ch principech. My chceme toto ochránit,“řekl s odkazem na Václava Klause a jeho tvrzení o neodlučite­lném spojení demokracie a národního státu. Země střední Evropy označil za budoucnost kontinentu.

Za „nepřekonat­elné“Orbán považuje českou literaturu a film, které podle něj sehrály důležitou roli také v Maďarsku. Václava Havla pak pasoval do role symbolu vzdoru proti komunismu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že při konci komunismu kráčely země střední Evropy ruku v ruce. „V roce 1989 se splnily naše sny o svobodě a demokracii,“konstatova­l.

Kromě Havla pak připomněl slovenský premiér Peter Pellegrini také osobu reformního komunistic­kého politika Alexandra Dubčeka. V souvislost­i s těmito dvěma muži vyzdvihl podobně jako Schäuble mírový rozpad Českoslove­nska. „A přestože transforma­ce víc bolela nás Slováky, podařilo se nám společně před 15 lety zakotvit v Evropské unii,“poznamenal Pellegrini.

Blok proslovů ukončily česká a slovenská hymna v podání dívčího sboru Českého rozhlasu. Na pozadí obří české vlajky i na zdi promítané trikolory šlo o emotivní momenty. Delegace si následně prohlédly výstavu Sametová revoluce a expozici Momenty dějin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia