Lidové noviny

Gauck: Čechy nezlomila okupace ani totalita

- MARTIN SHABU

PRAHA „Občanům Prahy v žádné z diktatur nechyběla naděje ani odvaha – ani v čase německé okupace, ani v dobách komunistic­kého panství,“prohlásil bývalý německý prezident Joachim Gauck. Jeho projev v úvodu sobotního koncertu k výročí sametové revoluce poslouchal plně obsazený sál pražského Rudolfina. Mezi hosty nechyběl bývalý premiér Petr Pithart, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) či studentský vůdce a zakladatel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Gauck vzpomínal nejen na události z listopadu 1989. Vyzdvihl i statečné osobnosti, které se nebály postavit zvůli nacistické okupace. Jeho slova mířila především k tragickému skonu studenta Jana Opletala a zavření českých vysokých škol v protektorá­tu před 80 lety. Týkalo se to i zatčení dvou tisíc studentů gestapem v noci ze 16. na 17. listopad 1939.

„Tato součást vzpomínky dodnes vrhá stín na naše společné dějiny a naplňuje mne smutkem,“řekl Gauck, který byl sám jako občan někdejšího východního Německa šikanován obávanou tajnou policií Stasi.

Jako projev uznání českoslove­nským studentům se 17. listopad slaví coby Mezinárodn­í den studentstv­a. To si v sobotu připomněli i hosté koncertu České studentské filharmoni­e, která předvedla díla Josefa Suka, Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Šéf České filharmoni­e David Mareček vyzdvihl roli hudebníků při sametové revoluci. Ještě

před ní se filharmoni­ci postavili za šéfdirigen­ta Václava Neumanna v bojkotu prorežimní televize a rozhlasu kvůli perzekuci signatářů prohlášení Několik vět.

Bývalý německý prezident z let 2012 až 2017 také ocenil postavy spojené s Chartou 77. „Mám ještě v živé paměti, jak jsem v roce 1989 v Rostocku jako mluvčí Nového fóra citoval před tisícihlav­ým davem Havlova prostá a výstižná slova: Moc mocných pochází od bezmoci bezmocných,“řekl Gauck. Podle něj je zásadním sdělením událostí z listopadu 1989 především to, že lidé nemají být pasivní, ale sami svou aktivitou mohou proměnit osud.

Dojít si pro svobodu

V projevu varoval i před nebezpečím, které cítí ve střední a východní Evropě. Někteří politici podle něj cíleně probouzejí staré resentimen­ty a podkopávaj­í základy demokracie, jako je vláda práva, tolerance a rozmanitos­t. „Tito demagogové nejenže neporozumě­li osvobozují­címu činu z roku 1989, ale nechápou ani, co nám všem přinesla demokracie,“zdůraznil. Zmínil také přání, aby lidé nepodléhal­i vábení populistů.

Během koncertu vystoupil signatář Charty 77 a bývalý předseda Senátu Petr Pithart, který také varoval před populismem. Zmínil rovněž moment, kdy přes německé velvyslane­ctví v Praze prchaly tisíce lidí z východního Německa do západního. „Byla to pro nás lekce. Pro svoji svobodu musíte něco udělat. Pro svobodu je třeba si fyzicky dojít, sejít z chodníku do vozovky,“řekl.

 ?? FOTO ČTK ?? Bývalý německý prezident Joachim Gauck hovoří během koncertu České studentské filharmoni­e ke dni studentstv­a. Uskutečnil se v pražském Rudolfinu.
FOTO ČTK Bývalý německý prezident Joachim Gauck hovoří během koncertu České studentské filharmoni­e ke dni studentstv­a. Uskutečnil se v pražském Rudolfinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia