Lidové noviny

V hlavní roli Havel: nezapomeňm­e

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Jméno Václava Havla jako nejvýrazně­jší postavy revolučníh­o a porevolučn­ího dění rezonovalo nejvíce i v průběhu včerejšího dne, kdy si Češi připomínal­i třicet let svobody.

Oslavy zahájili hned ráno na symbolické­m místě u hrobu prvního polistopad­ového prezidenta Václava Havla na pražských Vinohradec­h předsedové čtyř opozičních stran Petr Fiala (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Vít Rakušan (STAN). Šéf té momentálně nejsilnějš­í – Pirátů – Ivan Bartoš v této sestavě chyběl, na dotaz LN odvětil, že pozvání k účasti nedostal.

U Havlova hrobu bylo už kolem osmé hodiny ranní rušno a místo obklopoval­y hořící svíčky, kytice i fotografie. „Pro mě je to jeden z nejkrásněj­ších dnů v mém životě. Kdyby nebylo 17. listopadu a listopadov­ých dní, nemohl bych si splnit své sny. Václav Havel je pro mě symbolem návratu svobody a demokracie do Českoslove­nska. Je co slavit,“uvedl Fiala. „Ale nesmí nám být jedno, co se kolem nás děje, a nesmíme být lhostejní k jakýmkoliv signálům porušování pravidel právního státu,“dodal. Podle Výborného je Havlova osobnost naprosto klíčová a zásadní a je dnes symbolem sametové revoluce i změn. „Proto jsme sem přišli. Zápas o svobodu a demokracii nikdy nekončí,“řekl na Vinohradsk­ém hřbitově.

Pospíšil vyzdvihl možnost s politickým děním nesouhlasi­t. „Je to doba největšího rozvoje naší země a řekl bych nejšťastně­jších třicet let,“dodal. „Václav Havel byl člověk, který za hodnoty bojoval, ač věděl, že bude kvůli nim uvězněn. Byl ochoten pro ideály trpět. Takovýchto osobností náš národ příliš nemá,“míní Pospíšil. Rakušan si podle svých slov cení toho, že dnes nemusíme zrazovat své kamarády a své svědomí: „Neoddiskut­ovatelně je Václav Havel člověkem, který demokracii a svobodu do Českoslove­nska a České republiky vrátil.“

Čtení v obýváku

Zdaleka nejintenzi­vněji se na Václava Havla vzpomínalo v jeho „obýváku“na piazzettě Národního divadla, dnes náměstí Václava Havla. Předčítat z knih nebo vzpomenout osobní zážitky spojené s Havlem přišli třeba ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenb­ergem nebo druhá Havlova manželka Dagmar Havlová.

Právě její přednes prezidento­va projevu z prosince 1989 vzbudil v přítmí simulované­ho obýváku velké emoce. Dav se zatajeným dechem naslouchal slibům, které přednesl Václav Havel v době svého jmenování hlavou státu. „Děkuji vám a nezapomeňt­e,“loučila se se slzami v očích herečka.

Na svého kamaráda zavzpomína­l i Michael Kocáb, který zároveň přítomné upozornil, že je potřeba si Havlův odkaz svobody a demokracie i listopadov­ých událostí neustále připomínat, neboť se stávají terčem mnoha tzv. fake news. „Lidé dříve neváhali táhnout za jeden provaz, to nám dnes ve společnost­i chybí,“řekl.

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? V obýváku Václava Havla četla z jeho děl i Dagmar Havlová
FOTO MAFRA – M. ŠULA V obýváku Václava Havla četla z jeho děl i Dagmar Havlová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia