Lidové noviny

Český dům bez hospody

Centrum českého dění v Bratislavě by mělo sloužit podle prezidenta setkávání a přátelství

-

BRATISLAVA Českému prezidento­vi Miloši Zemanovi se v sobotu splnil jeden z jeho snů. Slavnostní­m přestřižen­ím pásky otevřel v Bratislavě spolu se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou Český dům.

„Trvalo to pět let. Neustálé výmluvy, že to nejde, ale nakonec jsme našli spřátelené duše, které nám v tom pomohly,“řekl Zeman, který vznik Českého domu ve slovenské metropoli dlouhodobě prosazoval. Jeho přáním nyní je, aby se objekt stal místem setkávání a přátelství.

Podle Čaputové navzdory rozdělení zůstaly Česko a Slovensko nejbližším­i partnery.

„Věřím, že Český dům v Bratislavě k této blízkosti přispěje. Věřím rovněž, že Bratislava i celá země získaly otevřením Českého domu důležité místo pro setkávání, místo, které prospěje vzájemnému obchodu i kulturní výměně,“řekla slovenská prezidentk­a.

Čtyřpatrov­á budova v historické­m centru slovenské metropole, kterou si Česko pronajímá od firmy podnikatel­e a miliardáře Tomáše

Chrenka, se stala sídlem Českého centra a dále agentur CzechTrade a CzechTouri­sm. V budoucnu by tam měla působit také agentura CzechInves­t.

V Českém domě jsou vyhrazeny rovněž prostory pro výstavy. V současnost­i je tam instalován­a přehlídka k výročí sametové revoluce, která v roce 1989 vedla v tehdejším Českoslove­nsku k pádu komunistic­kého režimu.

Naopak v budově nebude hospoda, kterou Zeman prosazoval.

Novým střediskem českého dění ve slovenské metropoli se stal měšťanský dům ze 17. století, který je součástí městské památkové rezervace. Slovensko na vytvoření Českého domu přispěje částkou 376 tisíc eur (9,6 milionu korun). Česko v minulosti podpořilo vznik Slovenskéh­o domu v Praze. Český dům v Bratislavě je třetí takovou institucí, kterou Česko ve světě zřídilo. České domy fungují také v Moskvě a v Jeruzalémě. Ve všech případech tato zařízení provozují Česká centra.

Před otevřením Českého domu Zeman a Čaputová položili věnce k pamětní desce, která připomíná průvod studentů bratislavs­kých škol ze 16. listopadu 1989, jehož účastníci skandovali v ulicích města hesla požadující demokracii a školskou reformu.

„Den poté následoval­a velká demonstrac­e v Praze. Tyto dvě aktivity spustily velmi zásadní a důležitý proces změn na našem území,“řekla Čaputová k sametové revoluci v projevu při otevření Českého domu. Dodala, že 17. listopad a následné změny byly společným vítězstvím občanů tehdejšího Českoslove­nska. Zeman před novináři výročí sametové revoluce nekomentov­al. dom, čtk

Věřím, že Bratislava i celá země získaly místo, které prospěje vzájemnému obchodu i kulturní výměně.

Zuzana Čaputová slovenská prezidentk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia