Lidové noviny

Zemřel „král Šumavy“Hasil

O jeho slávu se postarali sami komunisté, proti kterým bojoval. Josef Hasil, známý jako král Šumavy, zemřel ve věku 95 let.

-

PRAHA Protikomun­istický odbojář Josef Hasil, který v polovině 20. století pomohl desítkám lidí přes hranice na Západ, zemřel v pátek v USA. V roce 2001 dostal Hasil, o jehož smrti informoval server Blesk.cz, od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství.

Byl jedním z agentů chodců, kteří po únoru 1948 převáděli emigranty z Českoslove­nska na česko-německém pomezí. Po válce nastoupil k policii, poté se dostal k pohraniční stráži. Po komunistic­kém puči se s několika kolegy rozhodl, že využije znalostí šumavských lesů a bude pomáhat těm, kdo chtěli utéct.

Ještě v roce 1948 ho kdosi udal a Hasil skončil s mnohaletým trestem v dolech. Po několika měsících se mu podařilo utéct a dostat se do Bavorska, kde se spolu se svými dvěma bratry – pocházel ze sedmi dětí – přihlásil k americkým zpravodajc­ům. Předával vzkazy na území Českoslove­nska, obsluhoval vysílačku a při zpátečních cestách převáděl.

Jako „krále Šumavy“označovala Hasila a ostatní agenty chodce, kteří unikali, sama StB. Jeho nepolapili, ale o to víc se komunisté pomstili jeho blízkým. Odsouzeni byli všichni jeho sourozenci i s rodinami.

V roce 1953 přešel Josef Hasil do Bavorska naposledy a odtud o rok později zamířil do Chicaga, kde se usídlil po zbytek života. Posledních třicet let před důchodem pracoval v továrně General Motors jako kreslič.

Hasilův život inspiroval filmaře i spisovatel­e. Už koncem 50. let posloužil jako předloha snímku Král Šumavy režiséra Karla Kachyni. Ideologick­y podbarvený film ale události značně překroutil. V roce 2001 představil­a režisérka a scenáristk­a Kristina Vlachová snímek Zpráva o Králi Šumavy a o 11 let později vyšla kniha Návrat Krále Šumavy spisovatel­e Davida Jana Žáka, jež se loni dočkala i komiksové podoby. dom, čtk

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Je to všechno vymyšlené, jenom autorova fantazie, říkal Josef Hasil o filmu Král Šumavy
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Je to všechno vymyšlené, jenom autorova fantazie, říkal Josef Hasil o filmu Král Šumavy
 ?? FOTO ARCHIV ?? Vězeňský snímek J. Hasila
FOTO ARCHIV Vězeňský snímek J. Hasila

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia