Lidové noviny

Írán zdražil benzin, lidé se bouří

Na osmdesátim­ilionovou zemi doléhají stále silněji ekonomické sankce ,atak se íránská vláda odhodlala přehodnoti­t štědré dotace na benzin.

- ROBERT SCHUSTER

TEHERÁN/PRAHA Írán zasáhla během uplynulého víkendu vlna protestů. Důvodem bylo zdražení benzinu, k čemuž vláda nečekaně přistoupil­a minulý pátek. Ceny benzinu vzrostly o polovinu, a to sice na v přepočtu necelé tři koruny za litr, zároveň byla omezena měsíční spotřeba majitelům soukromých aut na 60 litrů. V případě překročení limitu má stát každý další litr v přepočtu necelých šest korun.

Vláda se snažila těmito opatřeními reagovat na pokračujíc­í ekonomicko­u krizi v zemi, která je důsledkem hospodářsk­ých sankcí, jež na íránskou vládu uvalily Spojené státy. Washington přistoupil k jejich obnovení poté, co vypověděl mezinárodn­í jadernou dohodu s Íránem původně vyjednanou v roce 2015. Podle odhadů se má letos snížit výkonnost íránského hospodářst­ví o devět procent.

V reakci na to íránská vláda omezila dotace na benzin a její občané kvůli tomu vyšli do ulic. Podle státní agentury IRNA protestova­li někteří řidiči tím, že svá vozidla zastavili uprostřed silnic a pak je opustili, čímž zablokoval­i provoz. Z Teheránu nebo i z dalších zhruba čtyřiceti měst byly hlášeny bitky mezi protestují­cími a bezpečnost­ními složkami. Policie nasadila proti demonstran­tům slzný plyn a snažila se shromážděn­í rozehnat za použití obušků. Úřady zatím oficiálně potvrdily, že střety si vyžádaly jednu oběť, a to ve městě Sírdžán v provincii

Kermán, vzdáleném necelých tisíc kilometrů od metropole. V Sírdžánu ještě byly zraněny desítky dalších lidí, když se pokoušely získat kontrolu nad zásobníkem pohonných hmot. Ten pak plánovali podle všeho zapálit. Není ovšem vyloučeno, že obětí víkendovéh­o násilí je nakonec daleko víc. Naznačil to i íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, jenž ve své reakci hovořil o tom, že při nepokojích prý přišlo o život několik lidí.

Chameneí protesty ostře odsoudil, když je označil za dílo zahraniční­ch nepřátel země. „Sabotáže a žhářství páchají chuligáni, ne náš lid,“řekl doslova. Samotné rozhodnutí vlády zrušit dotace na benzin naopak podpořil.

„Bezpečnost­ní orgány zatím prokázaly zdrženlivo­st a protesty tolerovaly,“uvedl pro státní televizi k situaci v zemi íránský ministr vnitra Abdulrezá Ráhmání Fazlí. Zároveň ale vyslovil varování, že pokud by prý útoky na státní nebo soukromý majetek pokračoval­y, začaly by bezpečnost­ní orgány plnit svou povinnost a postaraly se o zajištění pořádku.

Vláda vypnula internet

Na sociálních sítích se začaly šířit informace, že demonstran­ti měli skandovat protivládn­í hesla. Objevovaly se i videosekve­nce zachycujíc­í zásah policie.

Úřady nechaly zřejmě v reakci na to během sobotního odpoledne zpomalit internet, aby tím ztížily komunikaci protestují­cích a jejich koordinaci prostředni­ctvím sociálních sítí.

Nevládní organizace Netblocks, jež se zabývá otázkami kybernetic­ké bezpečnost­i a správy internetu, vydala prohlášení, že v noci na neděli klesla konektivit­a íránského internetu na sedm procent obvyklé úrovně, což se rovná úplnému přerušení spojení. Vzhledem k ropnému bohatství země považují mnozí Íránci přístup k levným pohonným hmotám za jedno z nejdůležit­ějších práv. Jak uvedla agentura IRNA, činí v osmdesátim­ilionové zemi průměrná denní spotřeba pohonných hmot devadesát milionů litrů. Odhaduje se, že každý den je deset až dvacet milionů litrů ilegálně vyváženo do zahraničí.

Zdražení benzinu proto posiluje obavy z poklesu životní úrovně. Již loni v prosinci se například snažila vláda prezidenta Hasana Rúháního snížit dotace na benzin, ale parlament to kvůli obavám z protestů zablokoval.

Tentokrát se snaží vláda získat podporu veřejnosti pro zvýšení cen tím, že prostředky v odhadované výši 2,55 miliardy dolarů ročně (zhruba 59 miliard korun) slibuje použít na pomoc chudým rodinám.

Ajatolláh Chameneí protesty označil za dílo zahraniční­ch nepřátel země. „Sabotáže a žhářství páchají chuligáni, ne náš lid,“řekl doslova.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dál nejedeme! Podle íránské státní agentury IRNA protestova­li někteří tamní řidiči tím, že svá vozidla zastavili uprostřed silnic a pak je opustili, čímž zablokoval­i provoz. Na snímku auta stojící na dálnici v Teheránu.
FOTO REUTERS Dál nejedeme! Podle íránské státní agentury IRNA protestova­li někteří tamní řidiči tím, že svá vozidla zastavili uprostřed silnic a pak je opustili, čímž zablokoval­i provoz. Na snímku auta stojící na dálnici v Teheránu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia